Běh bez bolesti: Jak předejít bolesti chodidla a jak ji léčit?

Eva Latislavova

2.3.2024 • 2 min čtení

Mnohé běžce trápí bolest chodidla. Patříte mezi ně? Nejste sami! Postihuje běžce začátečníky i běžce-matadory. A my se podíváme na to, jak se jí zbavit i jak se jí vyhnout, než vůbec začne.

Bolest chodidla je způsobena přetížením a následným mikroporaněním plantární fascie. To je šlacha jdoucí od patní kosti ke všem prstům. Když tuto fascii nadměrně zatěžujete, ztrácí elasticitu. Pak v ní vzniknou buď mikrotrhlinky, které se zavápní a fascie je pak ještě méně pružná a o to více bolí, nebo tělo zavápní úpon fascie k patní kosti a vznikne nepříjemná patní ostruha

Proč někoho taková komplikace potká a někoho ne? Určitě záleží na běžeckém stylu i na stavu celého pohybového aparátu. Pokud při běhu dupnete, zvyšujete pravděpodobnost vzniku bolesti chodidla. Proč dupeme, o tom zase v jiném článku. A druhou příčinou mohou být tvrdé boty, které nedovolí správné prohnutí chodidla.

Jak na bolest chodidla

A co s tím? Jako u všeho je lepší prevence. To znamená o chodidla pečovat. A to zvláště, pokud běháte v náročnějších terénech. Jak na to?

Je dobré nohu masírovat, uvolňovat svaly a vazy, mobilizovat klouby nohy. Také protahovat svaly chodidla i nártu, tedy flexory i extenzory, a udržovat dobrý pohybový rozsah v kotníku a pružnou achilovku.

A když už to bolí? Doporučuji slanou koupel nohou a následné promačkání, procvičení a uvolnění nohy. Určitě bych zkontrolovala i „vyšší etáže“, tedy lýtko, úpony svalů stehna, pánev. 

Výborné pro regeneraci i rekonvalescenci jsou kompresní podkolenky. Zlepší cirkulaci krve i lymfy, a přetížené místo se lépe zbaví odpadních látek. Velkou pomocí (a je to velmi příjemné) je i tejpování plosky.

S chlazením opatrně

Mnohé zdroje doporučují časté chlazení. Já osobně jsem spíše proti. Pokud je něco ztuhlého, zkráceného, chlad způsobí ještě větší stažení. Možná je to myšleno jako prostředek k potlačení zánětu, ale v tomto případě se nejedná o zánět v pravém slova smyslu. Zánět je způsoben přetížením, ano, ale to už byste nemohli vůbec chodit. Já preferuji určitě výše uvedené techniky. Z fyzioterapeutických procedur je vhodný i ultrazvuk.

Přeji vám lehký a pružný krok.

Vybavit se na běháníBlog Běh bez bolesti - další články

Líbil se článek?

Eva Latislavova

Fyzioterapeutka kombinující různé přístupy v celostní terapii, běžkyně