Jak začít s běháním –⁠ díl 1. Co je vlastně běh?

Tomáš Ondráček

9.2.2024 • 5 min čtení

Jaká jsou základní pravidla běhu? Jak na stanovení cílů a stravu? Jaké jsou způsoby regenerace? Běhání se dá pojmout čistě rekreačně pro dobrý pocit, ale pro ty, kteří se mu chtějí věnovat systematicky, jsme připravili nový seriál článků, kde na všechny otázky postupně odpovíme. V úvodním dílu se ale vrátíme na úplný začátek a podíváme se na to, co to vlastně běh je. 

Všichni včetně dnešní mladší generace znají Emila Zátopka, nejslavnějšího běžce našich sportovních dějin. I proto se v odpovědi na otázku, co je běh, vracíme do minulosti s pomocí jedné antikvární knihy z 50. let - Běhy a chůze (R. J. Hoke). Proč sahat tak hluboko do minulosti? Protože módní sporty přicházejí a odcházejí, ale běh se nemění. Pojďme se podívat na základní myšlenku z knihy:

„Není pochyb, že běh je nejjednodušším a nejpřirozenějším cvikem atletickým. Je základem všech her pod širým nebem. Je prvním rychlejším pohybem, které dítě koná, jakmile se naučí chodit. Dítě samo dokáže rozvíjet svou přirozenou běžeckou techniku, a to bez jakýchkoliv vnějších podnětů.“

Přirozený pohyb dětí

Kdyby malé dítě sledoval trenér, tak na rozdíl od svých dnešních svěřenců by nevznesl žádné připomínky k jeho technice. Běh předškolního dítěte je mechanicky správný, což je důsledkem účelného a správného držení těla. To vše se děje naprosto přirozeně, uvolněně, bez většího úsilí. 

Když se ale podíváme na dnešní děti školou povinné i na dospělé běžce, vidíme u nich skoro pravidelně velké úsilí, urputnost, křeč vítězící nad uvolněností a správnou technikou běhu. Odpověď „proč“ hledejte v práci a zapojení celého těla. Lidské tělo představuje jednotu, kdy horní a dolní končetiny mohou vykonávat pohyb pouze v součinnosti s trupem.

Definice běhu

Krásně to vystihuje již zmíněná kniha: „Běžeti znamená narovnávat a ohýbat tělo v kloubu kyčelním a současně natáčet trup v bedrech.“ Přesněji takto: po straně napínající se nohy jde tělo ramenem kupředu, po straně ohýbané natáčí se vzad. Jednotlivé fáze celkového pohybu musí ovšem začínat ve správný okamžik. K pohybu těžiště vpřed musí se nejprve napnout kloub kyčelní a k tomu je dále potřeba pevného došlapu celého chodidla na podložku.

Celkový pohyb musí vždy vycházet z těžiště, a proto se nejdříve napíná kloub kyčelní, potom kolenní a na závěr hlezenní. Když dojde k narušení pořadí, poruší se celkový rytmus pohybu. Jaký je rozdíl mezi stylem a technikou běhu? Svůj styl má každý běžec, jedná se o osobitý zažitý mechanismu pohybu. Naproti tomu správná technika se musí naučit.

V další kapitole se seznámíme se základními pravidly tréninku.

Běžecké zásady Jany Noskové

Zeptali jsme se Jany Noskové, naší Sportisimo Hvězdy, co je podle ní nejdůležitější k tomu rozběhnout se. Zde přinášíme její rady:

Motivace

Je to to nejdůležitější na celém běhu. Svou motivaci si musíte stále uvědomovat a myslet na ni, až se vám nebude dařit, budete unavení, nebude se vám chtít, venku bude moc zima, moc pršet, moc horko, moc foukat. 

Právě motivace vás pokaždé zvedne z gauče a donutí jít běhat. A bude to první věc, na kterou si vzpomenete, až něco překonáte. Ať už je to zdraví, duševní detox, touha něco dokázat, myslete na to. A to i ve chvíli, kdy poběžíte, bude dokonalé počasí, budete cítit sebemenší zlepšení a budete se cítit fantasticky, protože ji díky tomu jenom upevníte.

Cíl

Je důležité ho mít a je důležité, aby byl reálný, i kdyby byl těžký. Pomůže vám překonat počáteční nervozitu, strach, únavu a vlastně všechno, co by vás mohlo odradit. 

Může to být jen zlepšení fyzické kondice, i za tím je často velmi dlouhá cesta. Může to být zlepšení zdraví, protože po roce běhu můžete zapomenout na léky na vysoký tlak. Může to být závod, v jehož cíli dostanete medaili, která vám bude navždy připomínat, že jste něco velkého dokázali. 

Počítejte s tím, že cíle se Vám budou postupně měnit a budou těžší a těžší. A je to dobře, protože není lepší pocit, než když překonáte sami sebe.

Zvednout se a začít

Poprvé je to nejtěžší pro každého. I když víte, že je to přirozené a "umí to přece každý", najednou je to jiné a jako byste vůbec nevěděli, co dělat. Chce to hlavně klid a soustředit se jen na sebe. V klidu se lehce protáhněte, vyběhněte a nechte se unést vlastními pocity. 

Poslouchejte svůj dech, poradí vám, jak rychle běžet a kam až je to příjemné. Myslete na svůj dech, i když se vám rozbuší srdce a snažte se ho uklidnit. Nic se přece neděje. Ač máte pocit, že vás každý sleduje nebo všichni kolem vědí, že běžíte poprvé, běžte tak, jako by nikdo kolem neexistoval. 

Je jedno, jestli poběžíte jen tak, nebo si pomůžete hudbou. Pokud ale poběžíte se sluchátky, určitě doporučuji volit hudbu, která vás spíš uklidňuje nebo baví. Neběžíte závod, takže nespěchejte a dopřejte si takové tempo, abyste v něm vydrželi. A když nebudete moct? Zpomalte, přejděte do rychlejší chůze a jen co popadnete dech, zkuste to znovu. Začátky nejsou lehké, ale trvají jen chvíli. Je otázka pár týdnů, než budete běhat jako o život.

Pravidelnost

Základem každého úspěchu je opakování. A platí to i pro běžecký trénink. Někdy to není snadné, nemusí přát počasí, únava, ale nevzdávejte to. Vyhraďte si čas pro sebe a zkuste běhat klidně i v dešti. Možná budete sami překvapení, jak příjemné to je.

Vybavit se na běhDalší díly seriálu

Líbil se článek?

Tomáš Ondráček

Běžec a bývalý reprezentant, běžecký trenér