Blog Jany Noskové: Čtyři rady, jak zdolat vánoční běžeckou krizi

Jana Nosková

27.11.2018 • 3 min čtení

Nechce se vám v období Vánoc běhat? Pojďte to s námi překonat.

Po změně času se každoročně dostávám do hibernace a pořád bych jen spala. Když u toho musím vodit děti do školky, chodit do práce, vařit nebo uklízet, těžko hledám energii na běhání. A co teprve pečení cukroví a příprava na Vánoce. Vím, že v tom nejsem sama, proto jsem pro vás sepsala pár rad, díky kterým zvládám předvánoční horečku bez nadváhy a stresu.

Relaxujte během

Zimní běhání nemusí být plné intervalů, nadzvukové rychlosti nebo nekonečných longrunů. Aby člověk přivykl zimě, tmě a překonal únavu, potřebuje jen odhodlání. Představte si to ticho a klid – cyklostezky už dávno nejsou plné cyklistů, bruslařů a pejskařů s neviditelnými vodítky. Jako byste byli na světě sami – jen vy a hodina absolutního klidu a pohody.

Když k tomu přidáte lehoučké tempo, příjemnou hudbu do uší a úsměv, bude to pro vás úžasná relaxace. Tentokrát nevnímejte běh jako sport, u kterého se nadřete, ale jako chvíli pro sebe. Vše pak půjde samo.

Odpočiňte si od běhání

Pokud skutečně padáte únavou, běh vám přinese akorát tak zranění nebo prochladnutí. Dejte si týden volna, doplňte vitamíny, hodně spěte a naberte sílu. Dopřejte si saunu, zajděte s přáteli do kina nebo věnujte více času rodině. Přestaňte na týden myslet na to, že musíte běhat. Nemusíte vůbec nic. A až přijde ta pravá chvíle, budete se do tenisek těšit.

Zkuste jiné sporty

Zima má tu výhodu, že v ní můžete provozovat jiné sporty podobné běhu – třeba běžky. Pokud jste z města, zkuste klidně běžkování na suchu. I suché běžkování vás perfektně připraví na Jizerskou padesátku. Tyto lyže mají na obou koncích kolečka, a proto na nich můžete jezdit třeba po cyklostezkách.

S rostoucím mrazem přibývají i kluziště, tak spojte příjemné s užitečným a vezměte děti na brusle. Proženou vás, ale zároveň vypnete a ty malé caparty potěšíte.

A pokud máte radši teplo, zajděte na hot jógu a protáhněte si celé tělo. Vypotíte únavu, prohřejte se a snadno spálíte kalorie. Pravidelná hot jóga také zlepšuje dýchání při běhu.

Nechte se unést

A to doslova. Na tohle období jsou běžecké skupiny k nezaplacení, protože vám pomohou se rozeběhnout. Pokud běžeckou skupinu v okolí nemáte, zapojte rodinu nebo své přátele. Zkuste třeba výzvu adventního běhání – na děti čeká každý den jedna čokoláda, na vás bude čekat aspoň pár minut v teniskách. Tyhle výzvy probíhají po celé republice online, takže se do nich snadno zapojíte.

Ať už vyberete jakoukoliv variantu, nemůžete prohrát. Pamatujte si, že kdo chce, hledá způsoby, a že i únava se dá překonat pohybem. Díky běhu zvládnete Vánoce s úsměvem a bez stresu. Držím palce!

Vybavit se na běháníBlog Jany Noskové - další články

Líbil se článek?

Jana Nosková

Běžkyně a životní bojovnice, sportem čelí diagnóze roztroušené sklerózy