Proteinové “zázraky” i cvičení nalačno. 5 mýtů sportovní výživy

FitFab Strong

26.7.2019 • 3 min čtení

Se sportovní stravou a stravou obecně se vyrojilo mnoho různých a mnohdy i protichůdných informací. Pojďme si některé z mýtů rozebrat podrobněji.

V každém zákoutí internetu nebo tištěných médií najdete spoustu článků o výživě. Mnoho z nich si však protiřečí, dokonce autoři cíleně jiné informace vyvrací. Jak to tedy je? Co je pravda a co už mýtus? Jak se v tom máte proboha vyznat? Rozhodli jsme se proto pro vás s Fitfab Strong sepsat těchto pět nejčastějších mýtů.

Proteinové potraviny jsou lepší

Sacharidy i tuky už si zažily svou “dobu temna”, kdy byly označovány za původ nemocí a obezity. Bílkoviny se zatím takovým terčem nestaly, dokonce si vysloužily pověst zdravé živiny v jídelníčku. Výrobci tedy začali přidávat proteiny do různých potravin. Tyčinky, sušenky, jogurty i zmrzliny v regálech se začaly pyšnit nápisem “protein”. 

Potraviny s obsahem bílkovin tak najednou působí slibně a více zdravě. Ale je tomu skutečně tak? V legislativně není uzákoněno, jak velký podíl bílkovin tyto potraviny musí obsahovat. To znamená, že obsah bílkovin může být relativně zanedbatelný. 

A jsou i potraviny s tímto označením, které ve výsledku mají méně bílkovin než jejich klasická verze. Proto je důležité číst si výživové hodnoty a složení potravin. 

Raději dejte přednost potravinám s přirozeně se vyskytujícími bílkovinami. A rozhodně nezapomínejte, že vysoký obsah bílkovin automaticky neznamená, že je potravina zdravější nebo lepší. Všechny živiny jsou v jídelníčku důležité a žádná nemůže za to, že někdo přibral, onemocněl nebo měl lepší sportovní výsledky.

Jemu to fungovalo, mně bude taky

Na sociálních sítích denně vyskakuje mnoho fotek krásných jídel, póz z fitka, krásných a štíhlých lidí. Není nic špatného na tom, nechat se inspirovat, ale nikdy byste neměli zapomenout na své vlastní potřeby. Na to, že jste prostě někdo jiný, a to, že někomu něco prospívá, ještě neznamená, že vám bude taky. 

Univerzální návod pro všechny neexistuje. Proto se nesnažte jíst přesně jako někdo jiný. Není to záruka toho, abyste dosáhli stejných sportovních výsledků. Všechny zaváděné změny by měly vycházet z vašich dosavadních zvyklostí, jedině tak mohou být trvale udržitelné.

Nalačno se spaluje nejvíc

Pokud vám nevadí, jít si ráno zasportovat nalačno, nemusíte to měnit. Nicméně to neznamená, že byste tím museli vydávat více energie a tedy i účinněji hubnout. 

Naopak hlad může způsobit snížení výkonu. S poklesem výkonu půjde dolů i množství vydané energie. Jednoduše řečeno, spálíte méně kalorií, než kdybyste se předtím najedli.

Když cvičím, můžu jíst cokoliv

Cvičení a pohyb celkově je pro zdraví člověka velmi důležitý. Působí jako prevence civilizačních nemocí. Neznamená to, že by však stačilo se hýbat a k tomu jíst, cokoliv vám padne pod ruku. Pokud se snažíte zhubnout, bohužel pizzu s čokoládovým milkshakem půlhodinovým během opravdu nevykompenzujete. 

Neznamená to ale, že byste si měli takové potraviny zcela zakázat. Spíše jimi občas zpestřit jinak vyvážený jídelníček a nebrat je jako každodenní součást. Sníst krabici sušenek vážně není vyvážená svačina, i pokud denně cvičíte.

Po sportu si musím dát ihned protein s banánem

Aby po cvičení rostly svaly, není potřeba do těla ihned po tréninku tlačit banán a zapíjet ho proteinem. Velmi rychlé doplnění bílkovin a sacharidů po zátěži se opět týká spíše vrcholových sportovců, kteří cvičí většinou dvoufázově a potřebují velmi rychle regenerovat. 

Pokud jimi nejste, dejte si po cvičení klidně chvilku pauzu a hned se nenuťte do jídla, když nemáte chuť ani hlad. Chvilku počkejte, dejte si sprchu a najezte se podle vašich potřeb. Opravdový hlad jistě poznáte.

Líbil se článek?

FitFab Strong

Fitness projekt a skupina trenérů se zaměřením na zdravý životní styl, výživu a pozitivní přístup k pohybu