Rozhovor: Objevte, proč je tuk nejlepší přítel běžců | díl 2

Tomáš Ondráček

21.8.2018 • 3 min čtení

Chystáte se zaběhnout do supermarketu? Než vyrazíte, doporučujeme přečíst si druhý díl rozhovoru s výživovým specialistou. Trenér Sportisimo Hvězd Tomáš Ondráček vyzpovídal Ondřeje Mohylu, kondičního trenéra a odborníka na stravu z firmy Andrle Sport. Co se tu dozvíte, dost možná úplně změní váš nákupní seznam. Navždy. 

Když navážeme na první část rozhovoru, ženy mívají často problém s nedostatkem železa a s ním spojený pokles výkonnosti. V jakých potravinách se železo vyskytuje a v čem je pro tělo tak důležité?

Za dobrý zdroj železa jsou považovány z živočišných zdrojů obecně maso a vnitřnosti (játra) a ze zdrojů rostlinných to jsou luštěniny, ořechy a také například špenát. Železo je látka nezbytně nutná pro správné fungování celého organismu. Mimo jiné je složkou proteinů určených v organismu k transportu kyslíku - hemoglobinu respektive myoglobinu. 

Také se mluví o vitamínu C, někdo ho bere denně, lékaři jeho vyšší dávky, například tisíc miligramů denně, nedoporučují. Kde hledat pravdu?

Doporučená denní dávka pro vitamín C je 80 miligramů. Toto množství lze splnit i pouhou konzumací pestré stravy, velké množství vitamínu C je obsaženo v zelenině a ovoci a to konkrétně v červené paprice, černém rybízu a citrusech. V případě nadbytku tohoto vitamínu může docházet k vedlejším účinkům, jako je například podráždění žaludku.

Život běžce je spojen s únavou. Jaké výživové doplňky jsou vhodné pro urychlení regenerace po výkonu?

Je potřeba si uvědomit, že doplňky stravy stojí až na samotné špičce celé pyramidy. Pokud člověk nebude půl dne jíst, půjde si zaběhat a poté hledá nějakou zázračnou pilulku, která zažene všechnu únavu, tak bohužel nic nenajde. 

Pokud ale bude mít tento člověk správně sestavený jídelníček, který mu bude poskytovat energii během celého dne a poskytne mu jí dostatek před a po výkonu, doplňky budou poté ve většině případů zbytečné. Každopádně doplňky stravy, které zlepšují regeneraci, jsou asi všem známé větvené aminokyseliny BCAA nebo specifické aminokyseliny.

Při běhu se zvedá tepová frekvence a spolu s tím se zrychluje také metabolismus. Běžci mají často i na běžném tréninku žaludeční problémy. Jak tomuto předejít, kdy a jaké potraviny před tréninky konzumovat?

Toto bohužel nelze obecně říct nebo někomu doporučit. Se sportovci vždy často dlouho hledáme vhodné varianty na jídlo před výkonem, pokud už ho samotní sportovci nemají za svou kariéru vyzkoušené. 

Obecně bych však doporučil jíst před tréninkem v dostatečném časovém odstupu. Největší problémy způsobuje konzumace tuků a bílkovin v nedostatečném časovém odstupu od tréninku. Člověk si musí vyzkoušet různé varianty a najít časem tu, která mu sedí a nevyvolává žádné vedlejší účinky v podobě nafouknutého žaludku nebo například nadýmání. 

Jaká je výhoda běhu nalačno, dochází k rychlejšímu spalování tuků nebo tomu tak není?

Výhoda běhu na lačno, bavíme-li se o běhu o nízké intenzitě, je ta, že ze začátku tohoto výkonu se jako hlavní substrát pro zisk energie využívá v těle glykogen. Ten je v těle ve dvou podobách - svalový a jaterní glykogen. Po vyčerpání tohoto substrátu po cca 25 až 30 minutách se začíná využívat pro zisk energie tuk z tukových zásob.

Při pohledu na elitní běžce startující na závodech seriálu RunCzech si většina z nás říká, jak je možné, že jsou tak hubení, z čeho čerpají energii, jí vůbec něco? Zejména u neafrických žen je často nízká hmotnost spojována s poruchou příjmu potravy. Kde je rovnováha, co vlastně lidské tělo vydrží?

Tito sportovci mají dokonale rozvinutý tukový metabolismus, což znamená, že oproti průměrnému běžci jsou schopni běžet ve vyšších tepových pásmech a přitom stále využívají jako hlavní zdroj energie tuky. 

Tělesná hmotnost je u těchto sportovců dána především energetickou náročností jejich tréninku. Lidské tělo toho vydrží opravdu hodně, je však třeba dbát na racionální stránku celé věci. Sportovec, který běhá pouze rekreačně, by měl mít z pohybu především radost. Ve sportu na nejvyšší úrovni už bohužel kolikrát jde zdraví stranou na úkor samotného výkonu. 

Vybavit se na běhPrvní díl rozhovoru

Líbil se článek?

Tomáš Ondráček

Běžec a bývalý reprezentant, běžecký trenér