Běh bez bolesti: Vyhněte se patní ostruze

Eva Latislavova

2.3.2024 • 2 min čtení

Díky několika základním radám od fyzioterapeutky a běžkyně Evy nemusíte nikdy zažít nepříjemnou bolest, která vás vyřadí na dlouhou dobu z běžeckého zápřahu. 

V minulých dílech jsme se věnovali bolesti chodidla a potížím s Achillovou šlachou. Dnešní téma se týká obojího.

Patní ostruha komplikuje život nejen běžcům. Znepříjemňuje i samotnou chůzi, protože s ostruhou bolí každý krok. Když se trochu rozehřejete a našlapujete na špičky, může vám běh paradoxně ulevit. Ale nenechte se zmást, během se patní ostruha ještě zhorší.

Co je patní ostruha?

Vápenatý nárůstek na patní kosti, který může vzniknout v kterékoli její části. Objevíte ho jen s pomocí rentgenového vyšetření.

K patní kosti se z přední strany upíná vazivový pruh plantární fascie, čemuž jsme se věnovali v dílu o bolesti chodidla. Ze zadní a celé spodní strany a na boku se k ní upíná achilovka. Obě šlachy podstupují enormní zatížení, a to zejména u běžců, obézních a lidí se špatným držením kroku.

Ostruha se objeví, když je:

  • achilovka tuhá a nepružná,
  • lýtko zkrácené,
  • ploska nohy přetížená.

Tělo v reakci zvápní úpony šlach, aby se neutrhly. To si můžete představit jako přitloukání šlach hřebíkem. Proto to tak ošklivě bolí.

Předejděte vzniku ostruhy

Tahá vás při chůzi achilovka, při dotyku je citlivá, často vám tuhne lýtko, postrádáte při chůzi nebo běhu pružnost a bolí vás chodidla. Pokud se v těchto příznacích poznáváte, patní ostruha je na cestě.

Co s tím? Ve fázi prevence a těchto varovných signálů, doporučuji se zaměřit na uvolnění lýtka a achilovky a protažení chodidla. Vhodnou prevencí je rovněž slaná koupel, tejpování a nasazení správného běžeckého stylu.

Když už ostruhu máte, lékař předepíše rehabilitaci v podobě ultrazvuku, laseru nebo rázové vlny, která rozvolní ztuhlé struktury. K tomu určitě přidejte péči o chodidlo, achilovku a lýtko a stav se bude rychle lepšit. Můžete zkusit i homeopatika.

Starejte se hezky o své nohy, nosí vás celý život. Zkuste si třeba nalít s partnerem sklenku vína či něčeho, co máte rádi, a vzájemně si chodidla namasírujte. Bude vám lépe na těle i na duši.

Měkký krok vám přeje Eva.

Vybavit se na běháníBlog Běh bez bolesti - další články

Líbil se článek?

Eva Latislavova

Fyzioterapeutka kombinující různé přístupy v celostní terapii, běžkyně