Trail, to je oč tu běží. Jak si užít trailový běh na maximum

Ondřej Chour

30.10.2018 • 3 min čtení

Spojit běhání s pobytem v přírodě je jednoznačně skvělý nápad. Jaké jsou hlavní překážky a jak je vyřešit?

Běh v terénu neboli trailový běh má dnes mnoho podob a stále více běžců mu přichází na chuť. Jsou dny, kdy toho máte až nad hlavu a jediné, co vám dává vidinu lepších zítřků, je vyčistit si hlavu běháním v přírodě? Určitě nejste jediní.

Již samotný běh nás psychicky očišťuje, což je vědecky dokázáno. Stejně tak je dokázáno, že pobyt v přírodě vás naplní (nejen kyslíkem, ale i klidem a nadhledem), zrelaxuje a vnitřně posílí.

Vzdálenost trailových cest od domova

Největší překážkou bývá nedostupnost lesa, polních cest, alejí a jiných nezpevněných povrchů v blízkosti domu. Holt málokdo má les hned za domem. Kdo pomůže? Kamarádi-běžci! 

Zkuste se s přáteli domluvit na nějakém pravidelném výběhu do přírody, vymýšlejte nové trasy a objevujte nádhery našich krajin. Co si třeba dát za cíl vyběhnout na všechny vrcholy s rozhlednou ve vašem kraji?

Zhoršená viditelnost ve večerních hodinách

Nastává období, kdy mnozí z nás v týdnu prakticky nepoznají denní světlo. Ráno vyrážíme do práce za tmy a z práce to samé. A běhat terénem ve tmě je prostě „o hubu“. Pořiďte si čelovku! Při výběru dbejte na velký dosah světla, který zabere prostor pod vašima nohama i několik metrů před vámi. 

Kromě toho, že se nepomlátíte, nebudete ani děsit mírumilovné pejskaře, kteří by vás jinak bez čelovky spatřili až na poslední chvíli. A infarkt přeci nikomu přidělat nechcete.

Nestabilní obuv

Pokud poběžíte po dobře zpevněném lesním povrchu, postačí vám silničky. Vydáte-li se však na výběh nerovným terénem, kde hrozí nebezpečí podvrtnutí či uklouznutí, jsou krosovky (trailovky) jasnou volbou (široký výběr najdete třeba tady). 

Hlavní výhodou oproti silničkám jsou výstupky na podešvi, které více zaberou v kopcích a zároveň při seběhu bota nepodklouzne. Odolnější svršek u trailových bot má často membránu, obuv tak obstojí i v nepříznivých podmínkách. V botníku byste tedy vedle silniční obuvi měli mít i terénní boty.

Neznalost trasy

Bojíte se vyběhnout do neznámého terénu s vědomím, že se někde ztratíte a poté budete muset hledat trasu zpět? Jedna možnost je nosit s sebou do lesa mouku a dělat si trasu.

Druhá a příjemnější varianta je pořízení sportovních hodinek, které vás dokážou navigovat domů nebo zpět k zaparkovanému autu navést, když se ztratíte. Popřípadě si do nich můžete importovat mapu a hodinky budou trasu pomocí šipky ukazovat. 

Možná v podzimním i zimním období budete pro kolegy a kamarády za blázny, že stále běháte venku, toho si ale nevšímejte. Jak řekl kdysi jeden redaktor pro běžecký časopis:

„Ten kdo se ptá, proč běháš, sám nikdy neběhal. Ten, kdo se ptá, proč miluješ, sám nikdy nemiloval. Jen běžci a milenci vědí proč, ale nejsou sto své vnitřní pocity popsat těm, kdož stojí mimo.” - Joe Henderson

Vybavit se na běháníJak vybrat běžecké boty

Líbil se článek?

Ondřej Chour

Běžecký nadšenec a závodník, specialista Sportisima na běžecké boty a další vybavení