Blog Jany Noskové: 10 neprůstřelných tipů k přípravě na závod

Jana Nosková

7.9.2018 • 4 min čtení

Jak trénovat, jíst, spát, co obléknout a čemu se vyhnout před běžeckým závodem? Blíží se podzimní část sezóny a spoustu z vás dost možná čeká první závod. Ať už je to 5 km s kamarádkou na pohodou nebo půlmaraton na krev, všechny závody mají něco společného - je potřeba se na ně dobře připravit. Nebo aspoň trochu…

Pojďme si společně projít pár základních rad, které vám zpříjemní běžecké závody a zlepší výkonnost. 

Trénujte

Asi nemá smysl sem psát, že tohle se dá obejít. Běhejte, skákejte přes švihadlo, choďte plavat, jezděte na kole, dojděte si na jógu nebo pravidelně vyrážejte na svižnou procházku. Snažte se co možná nejvíce pohybovat, na závodě se vám to stonásobně vrátí. A platí to i tehdy, když dáte po práci přednost lenošení. 

Zjistěte si také, v kolik startuje váš závod a začněte trénovat ve stejnou dobu. Pokud jste noční běžec a start je v 9:00, tělo není zvyklé v tuto dobu fungovat a mohlo by se stát, že na tak banální věci ztroskotá celý zážitek ze závodu.

Jezte – správně a dostatečně

Vaše tělo trénuje a potřebuje spoustu energie. Dopřejte mu hodně vitamínů (pro ty, co neradi koušou do okurek nebo jablek, jsou dokonalou alternativou smoothies), dostatek sacharidů, které jsou pro běh nezbytné (rýže, těstoviny), zdravé bílkoviny a tuky (libové maso, tvaroh, mozzarela…).

Nezapomínejte, že čím více trénujete, tím více jídla potřebujete. Tělo si většinou řekne samo zvýšenou únavou během tréninku. Je to jasný signál, že tělu chybí energie a že na trénink vyběhnete unavení. 

Snažte se už postupně vyhýbat těžkým jídlům – smaženým, tučným, knedlíkovým. A vlastně všem, na které když pomyslíte, doširoka se usmějete. I na ně dojde. Ale až po závodě. Den před závodem si dopřejte dobré těstoviny nebo kuřecí steak s rýží, na snídani rohlík s marmeládou a hurá na to!

Pijte

A hodně. Pitný režim je i mezi sportovci hodně zanedbávaný. Dobře hydratované tělo je odolnější, méně unavené. Týden před závodem už není na škodu přidat i minerální vody s obsahem magnézia. Někomu doplňování hořčíku před závodem pomocí tablet způsobuje střevní problémy, tak ho doplňujte postupně už v předstihu.

Spěte

Spánek je stejně důležitý jako trénink samotný. Tělo regeneruje a připravuje se na další trénink. Nespěte ale přes den, radši si lehněte o hodinu dříve, než jste zvyklí. Probudíte se více odpočatí a tělo vám poděkuje.

Zjistěte si vše o závodu

Prohlédněte si trasu, zvlášť pokud se běží v místě, které neznáte. Nastudujte si terén, občerstvovací stanice, kopečky, převýšení trati (jednu takovou funkci mají i seznamácké Mapy). Během závodu vás pak nic nerozhodí a bude pro vás mnohem snadnější rozvrhnout si síly. 

Přečtěte si taky informace organizátorů ohledně dopravy, parkování, vyzvedávání startovních čísel. Každé zdržení nebo komplikace vás mohou zbytečně rozladit a zkazit vám náladu. Nezapomeňte si na startovní číslo napsat telefon na kontaktní osobu, kdyby něco... Protože štěstí přeje připraveným.

Běžecká etiketa

Znáte ji? Měli byste. Víte například, co máte dělat, když se vám při běhu rozváže tkanička a nechcete, aby o vás zakoplo 30 lidí běžících za vámi? Zvednout ruku, uhnout do strany. Víte, jak zahodit kelímek, aniž byste „osvěžili“ někoho za sebou? Nepít za běhu, vždy se rozhlédnout. 

Víte, na které straně běžet, když jste pomalejší než ostatní nebo jak předběhnout loudala před vámi? Jako v autoškole, pruh vlevo je pro předbíhání. A víte, co znamená, když běžec před vámi zvedne ruku nebo jak hlásit, že odbočíte? Zvednutím ruky nebo pokynutím ruky do strany jako na kole. 

Možná vám to přijde jako zbytečnost, ale je dobré ji znát. Kdyby ji totiž znali všichni závodníci, předejde se v závodě hodně úrazům a nepříjemnostem, jako třeba když vás neohleduplný běžec před vámi posmrká. To už je přes čáru.

Speciální výživa 

Pokud poběžíte delší trasu a chcete vyzkoušet speciální energetické doplňky, začněte je používat aspoň dva týdny předem, aby si na ně tělo zvyklo a vy jste věděli, jak na ně reagujete a na kterém kilometru je použít. Špatně použité energetické gely přinesou víc smůly, než užitku…

Oblečení

Týden předem už se dá celkem slušně odhadnout počasí. Na závod se oblékněte pohodlně, neexperimentujte s novým oblečením, kde neznáte švy, ohyby… Oblékněte se, jako by mělo být o 5 až 7 stupňů více, než reálně bude. Na startu vám může být lehce chladno, ale během závodu už ze sebe nic nesvléknete. 

Pokud poběžíte na sluníčku, nezapomínejte na brýle, opalovací krém nebo kšiltovku. A nezapomeňte si dobít hodinky.

Boty

Vybírejte je s ohledem na terén. Na dlouhou trať zvolte boty s vyšším tlumením, na krátké tratě závodní odlehčené botičky. Hlavně to ale musí být bota, kterou znáte a máte v ní naběháno. 

To platí i o ponožkách a tejpech. Tejpování na poslední chvíli by mělo mít důvod. Pokud vás ale něco bolí už déle před závodem, v tejpu už trénujte, abyste věděli, jak ho správně použít v den závodu.

Usmívejte se

Vzpomeňte si na to, co vás donutilo obout si tenisky, co vás žene na trénink, co vás motivuje a proč vlastně běháte. Těšte se na to, co vás čeká a pořádně si to užijte! Rychlost je skvělá věc, ale k čemu vám bude excelentní čas, když si závod neužijete? Každý z vás ví nejlíp, proč se postavil na start. Tak se tím nechte unést, protože tohle je jen začátek.

Vybavit se na běháníBlog Jany Noskové - další články

Líbil se článek?

Jana Nosková

Běžkyně a životní bojovnice, sportem čelí diagnóze roztroušené sklerózy