Blog Jany Noskové: Deset důvodů, proč běhat v zimě

Jana Nosková

5.12.2018 • 3 min čtení

Motivace se v mrazech hledá těžko, ale zimní běhání stojí za to.

Udržíte kondičku, posílíte imunitu nebo si prostě jen užijete čas sami pro sebe. To jsou jen namátkou hlavní důvody, proč si nazout tenisky a vyrazit vstříc naběhaným kilometrům i v zimě

Můžete hřešit

Stačí 30 minut v teniskách několikrát týdně a nemusíte se o svátcích tolik hlídat. Kouzelné Vánoce plné ochutnávání čokoládových kolekcí, degustování cukroví a salátů si užijete bez výčitek. A nemusíte se nikam hnát, nejúčinněji budete spalovat při pomalejším běhu. Hezky v klidu a s úsměvem.

Udržíte se v kondici

Možná si říkáte, že v lednu nepotřebujete mít formu do plavek, ale až přijde v dubnu první závod, vzpomenete si na mě.

Zůstanete zdraví

Nejen, že běhání v zimě výrazně posiluje imunitu, ale pomůže vám také od bolestí zad, kloubů nebo hlavy (schválně zkuste místo ibalginu tenisky, první kilometr bude náročný, ale pak pochopíte). Při pravidelném běhu rychle zjistíte, že se celkově cítíte líp, proto je běhání tak návykové.

Zlepšíte držení těla

Při sedavém zaměstnání máme tendence se v práci hrbit, nesedíme rovně, při chůzi často došlapujeme na paty. Běhání tyto nedostatky přirozeně časem napraví, zlepší došlap z pat na špičky, srovná záda. Schválně se podívejte na profesionální běžce a jejich držení těla. Běhejte ale v kvalitní obuvi, která vám udrží zdravou klenbu.

Vyřešíte únavu

Je to paradox, ale díky běhu se budete cítit mnohem méně unavení. Běhání vás naplní energií a večer budete spát jako miminko.

Poznáte nové lidi 

Běh lidi spojuje. Běžci se na vás budou usmívat, pozdraví vás na stezce a budou fandit na sociálních sítích. Podpoří vás, když to nepůjde. Poradí vám, když budete v koncích. A můžete běhat i ve skupinách. Běžecká komunita se rok od roku zvětšuje, protože běhání je díky minimální náročnosti na výbavu dostupné všem.

Nebudete mít špatnou náladu

Díky pravidelnému běhání budete mnohem víc v pohodě, i když máte spoustu práce, špatné období nebo starosti doma. Prostě to zkuste a vyběhněte. Můžete vyběhnout s hroznou náladou, ale domů se s ní už nevrátíte. Já osobně beru běhání jako nejlepší mozkový detox, utřídíte si myšlenky nebo vyběháte vztek. A to se 100% účinností.

Získáte čas jen pro sebe

Ten je dnes poměrně vzácný. Často se za něčím honíme a neumíme vypnout. Když vyběhnete aspoň na půl hodiny, bude to jen váš čas a tělo se rychle naučí během této doby relaxovat. 

Můžete si do uší pustit příjemnou hudbu, vyběhnout do ticha nebo do přírody. Zkuste vánoční stres a davové šílenství v supermarketech zakončit časem jen pro vás. Budete se na to těšit celý den a uvidíte, jak tyhle stresující chvíle pak budou mnohem lépe utíkat.

Budete lépe vypadat

Běhání perfektně tvaruje postavu. A to komplexně – zpevní vám nohy, ruce, zadek i břicho. Docela dobrý důvod to zkusit.

Budete spokojení

Opravdu. Člověk může mít sebeblbější den, ale když se proběhne, vrátí se domů s pocitem, že se mu něco povedlo. Uděláte totiž něco jenom pro sebe. Ne pro šéfa, pro rodiče, pro ostatní, ale jen pro vás. Moc dobře všichni víme, že pohyb celkově je pro tělo důležitý. Vzpomeňte si na tenhle pocit pokaždé, když se vám nebude chtít. Děláme to pro sebe a stojí to za to!

Vybavit se na běháníBlog Jany Noskové - další články

Líbil se článek?

Jana Nosková

Běžkyně a životní bojovnice, sportem čelí diagnóze roztroušené sklerózy