Týden do startu. V Brdech začíná běžecký seriál Běhej lesy

Daniel Černý

8.4.2023 • 4 min čtení ▸ 2 min videa

Hluboké luhy a háje bývalého vojenského areálu čekají. Láká vás běžecký závod v místech, která byla po 70 let veřejnosti uzavřená. Ideální příležitost rychle vykoupit zbytek startovních čísel první zastávky seriálu Běhel lesy! Už 15. dubna se začíná v Brdech a dopřát si můžete dokonce výživný ultramaraton. 

Kdysi tam trénovali vojáci, střílelo se o sto šest a běhalo se v plné polní. Naštěstí teď už se v bývalém Vojenském újezdu Brdy může pořádat trošku jiné běžecké zápolení. Sice už není potřeba brát těžkou výstroj a výzbroj, maskáče taky nejsou povinné, naložit si ale můžete slušně. Na výběr jsou tři trasy - 12, 22 a 44 kilometrů. Navíc nechybí ani dětské závody - zkrátka tip na sportovní den s rodinou jak vyšitý. A Sportisimo jako partner nebude chybět!

O aktuálním ročníku Běhej lesy jsme psali už tady. Brdský závod v polovině dubna je první zastávka z osmi. Pokud vás závodění v přírodě chytí za srdce, podívejte se i na další akce. Postupně se totiž Běhel lesy objeví v okolí Karlštejnu, následuje týmová štafeta na Vysočině, premiéra v seriálu na Klínovci, poté Bílá v Beskydech, Jizerské hory, noční štace v Boleticích a na závěr se běžci podívají do Lednice

Závod místo vojenského cvičení

Zázemí závodu v Brdech je v obci Skořice. Takže hlavně pro běžce z Plzně je to co by kamenem dohodil. Bývalý vojenský újezd nabízí opravdu zajímavou scenérii pro běžecké klání. Armádní areál tvořil z drtivé většiny les, zbylá část se využívala pro specializovanou dělostřeleckou a leteckou střelbu. Od roku 1950 až do 1. ledna 2016 zde měla veřejnost zakázaný vstup, takže závodníci uvidí krajinu, kterou možná ještě nenavštívili. 

Pokud hned necílíte na medailovou bednu a rádi se při běhu rozhlížíte po okolí, cestu vám může tu a tam zkřížit třeba bunkr, pokocháte se Padrťskými rybníky nebo třeba dávno zaniklými obcemi a téměř nedotčenou přírodou. 

Postupně vystřídáte lesní cesty, asfaltky i šotolinu. A samozřejmě nechybí hlavní náplň závodů Běhej lesy - pořádně zvlněný profil na všech trasách: 

  • 12 km - převýšení 181 metrů (limit 2 hodiny 30 minut),
  • 22 km - převýšení 359 metrů (limit 3 hodiny),
  • 44 km - převýšení 846 metrů (limit 8 hodin).

Tak co, jste připravení poměřit se s dalšími lesoběžci? Registrace jsou pořád dostupné.

Předzávodní tipy

Zkušení běžci prominou, ti už nejspíš následující rady znají, ale pro nováčky máme pár obecných doporučení, co před závodem dělat a nedělat:

  • Informace o závodu - Profil, délka, povrch, čas startu, počasí, info od organizátorů a hromada dalšího. Pokud si chcete závod užít, zjistěte si co nejvíc informací, abyste nebyli překvapení, že nestíháte dorazit včas na registraci před startem, nebo jste například mysleli, že poběžíte rovinku a najednou vás na prvním kilometru šokuje kopec.

  • Boty a oblečení - Nevybíhejte do závodu ve fungl nových botách, co jste si pořídili předevčírem a nestihli je prošlápnout a otestovat. Dejte si čas, abyste si na běžeckou obuv zvykli. Volte taky správné obutí vzhledem k převládajícímu povrchu na trati. Na Běhej lesy určitě uplatníte trekovky. U oblečení je to podobné - vezměte si takové, na které jste zvyklí, aby vás nikde neškrábalo a netahalo. Přizpůsobte jej taky počasí a případně vrstvěte.
  • Trénink - Jestli máte dostatek času, zkuste si jít zaběhat a zjistit, jak na tom aktuálně jste a jestli trasu zvládnete. Přizpůsobte přípravu i profilu trasy nebo například času, kdy začíná závod. 
  • Jídlo a pití - Zjistěte, jaké jídlo vám před a při závodu vyhovuje. Nepřejídejte se těsně před startem. Důležitý je také čas, kdy si dáte poslední normální jídlo a kdy pak přejdete třeba na doplnění energie ovocem a podobně. Stěžejní je dostatek tekutin, už v tréninku je dobré zkusit pití při zátěži, jestli se vám například neudělá špatně. Samostatnou kapitolou jsou energetické gely a další sportovní výživa. Vyzkoušejte si je předem, než nastoupíte do závodu. Může se stát, že vás například gel prožene a to nechcete zažít při běhání. 
  • Spánek - Jestli chcete vzít běh a závodění vážně, dopřejte tělu dostatek spánku. Je důležitý pro regeneraci, vyčerpané tělo je náchylnější ke zranění. Před samotným závodem je kvalitní spánek extra důležitý. 
  • Ohleduplnost - Hlavně na začátku závodu musíte pamatovat, že nejste na trase sami. Měníte směr? Rozhlédněte se, jestli náhodou neběží někdo za vámi a neskočíte mu přímo do cesty. Stává se to hlavně v případech, kdy závodníci běhají se sluchátky v uších. Občas si všichni potřebujeme třeba odplivnout. Podívejte se ale okolo, jestli při tom náhodou “nepotěšíte” někoho vedle vás. Ohleduplnost k ostatním přece nebolí. 

Základy jsme si přelouskali, ale určitě to není všechno. Až postupem času zjistíte, co vám ohledně závodů vyhovuje a jak se na ně správně naladíte. Přejeme stovky šťastných kilometrů v letošní sezoně. 

Vybavit se na běh

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista