Nepropadněte se! Jak zjistit, že je přírodní led bezpečný

Petr Pohůdka

24.1.2023 • 4 min čtení

Pohybovat se na tenkém ledě může být pěkně nebezpečné. A to nejen v přeneseném slova smyslu. Venku začalo mrznout a vodní plochy lákají k bruslení nebo procházce. Předtím, než vyrazíte na přírodní led, byste si ale měli být jistí, že se pod vámi nepropadne. Jak poznat dostatečně silný led?

Také vás nebaví bruslit dokola na zimním stadionu? Bruslení venku na přírodní ploše přináší úplně jiný zážitek. Při nedodržení základních pravidel se ale může změnit klidně v boj o život. Nejde samozřejmě jen o bruslení. O pevnosti ledu musíte být přesvědčeni i v situacích, kdy se ledovou plochu chystáte pouze přejít nebo se na ní vyfotit.

Řiďte se pravidlem 5, -5, 10

Pokud si říkáte, že led musí být dostatečně silný, protože je pod nulou, koledujete si o malér. Na zamrzlou přírodní plochu můžete vyrazit až ve chvíli, kdy mrzne několik dnů v kuse. Odborníci doporučují řídit se pravidlem 5, -5, 10. Je-li 5 dní za sebou teplota -5 °C a nižší, vytvoří se led o tloušťce 10 cm. Na podobně silném ledu se již lze pohybovat či bruslit.

Nejlépe si tloušťku ověříte tak, že led v určitém místě prorazíte a změříte. Z domova si k tomu přibalte metr, pravítko nebo si alespoň změřte délku ukazováčku (palec v pravém úhlu použijete jako zarážku). Jen pro zajímavost – led silný 25 cm už unese i osobní automobil.

Ostražitost musí být nepřetržitá

Pravidlo 5, -5, 10 splněno a potvrzeno měřením? Výborně, můžete se vydat na led. To však neznamená, že byste mohli polevit v ostražitosti. Jste v přírodě a ne na zimním stadionu. Síla ledu se bude v různých místech lišit, a to poměrně výrazně.

Tenčí led očekávejte kolem břehů, v prostřední části toků, poblíž přítoků či v místech, kde je velká hloubka. V rámci stojatých vod přináší zvýšené riziko propadnutí ledu rovněž okolí stavidel a přehrad.

O pevnosti ledu vám do určité míry napoví i jeho barva. Tmavý a průzračný led se dá označit za bezpečnější – pochopitelně v případě, že splňuje zmiňovanou tloušťku. Jiné zbarvení (typicky třeba mléčná barva), případně textury nasvědčují spíše jevům, které pevnost ledu snižují. V praxi jde například o vzduchové bubliny.

Sledujte, jak se chovají ostatní

Kapitolu samu o sobě představuje kvalita ledu. Nemůžete počítat s hladkou a perfektně upravenou plochou jako na veřejném bruslení v hale. K ledu přimrzá sníh, kamínky, spadané listí nebo větvičky. Další riziko tvoří díry v ledu vysekané rybáři. Na venkovní ledové ploše se vám zkrátka chvilky nepozornosti mohou rychle vymstít.

S odhalením potenciálně nebezpečných míst vám pomůže i obyčejné pozorování ostatních osob. Všímejte si, jakým prostorům se lidé vyhýbají. Zpravidla pro to budou mít dobrý důvod.

Nepodceňujte možná rizika

Základní pravidla bezpečnosti již znáte. Uvedené rady ve vlastním zájmu neberte na lehkou váhu. Pohyb na přírodním ledu se dá jednoznačně označit za rizikovou aktivitu. Na stoprocentně bezpečný led narazíte v našich zeměpisných šířkách pouze výjimečně, opatrnost je tedy na místě. Špatný úsudek či podcenění situace může vyústit ve velmi nepříjemné následky.

Vaši bezpečnost zvýší dodržování dalších dílčích tipů.

  • Zjistěte si, zda o stavu ledu informují správci vodní plochy. Často z jejich strany bývají vydávány výstrahy a doporučení.
  • K zamrzlé ploše nevyrážejte sami.
  • Pokud si nejste stoprocentně jistí pevností ledu, raději na něj nevstupujte.
  • Led o tloušťce 10 cm není dostatečně pevný na to, abyste se na něm drželi pohromadě ve větších skupinách. K tomu potřebujete zhruba dvojnásobnou sílu ledu. Na tenčím ledu proto udržujte rozestupy.
  • Slyšíte v okolí praskat led? Lehněte si, ať rozložíte svoji váhu a k břehu se doplazte.
  • Zvažte pořízení bezpečnostní výbavy na led. Ta obsahuje mimo jiné tyč s bodcem na zkoumání mocnosti ledu, vyprošťovací bodce, píšťalku nebo lano.

První pomoc při propadnutí ledu

Jak jsme uvedli, pohyb na přírodním ledu je riziková aktivita. Někdy můžete mít pocit, že jste udělali všechno správně, ale led se přesto prolomí. Proto je dobré vědět, jak v takovém okamžiku reagovat. Co dělat, když jste svědkem podobné události?

  • Zavolejte na tísňovou linku 112. Dispečer uvědomí hasiče, kteří jsou na tyto situace speciálně vyškoleni a také záchrannou službu.
  • Než dorazí pomoc, pokuste se dotyčného vyprostit sami. Zde přijde vhod zmiňované lano z bezpečnostní výbavy. Jako alternativa poslouží například opasek, bunda či větev.
  • K osobě se po ledu nikdy nepřibližujte vestoje, pouze plazením nebo na kolenou. Pokud začne praskat led i pod vámi, okamžitě se vraťte na břeh.
  • Jestli se vám zachraňovaného podaří dostat z vody, zajistěte mu teplo a suché oblečení (hrozí přimrznutí mokrého oděvu). Nenechávejte ho bez dozoru a vyčkejte do příjezdu pomoci.

Pokud jste se v ledové vodě ocitli vy sami a v okolí jsou další osoby, celá situace by měla vypadat stejně – jen vy ji zažijete z druhé strany. Horší je, když široko daleko nikdo není. Pak jste odkázáni sami na sebe. Jak jednat?

  • Zachovejte klid a chladnou hlavu. Panika vám v ničem nepomůže.
  • Pokuste se na sebe upozornit a přivolat pomoc (hovor z mobilu, uvědomění kolemjdoucích píšťalkou apod.).
  • Zkuste se vyšvihnout na okraj ledu. Když se vám to podaří, plazením se dostaňte ke břehu. Co nejrychleji se svlečte, zajistěte si suché oblečení a případně ošetření.
  • Jestli nemáte dostatek síly, abyste se vyšplhali na okraj, držte horní polovinu těla alespoň na ledu nad vodou. Oblečení přimrzne k ledu a pomůže vám zůstat nad hladinou. Mezitím pokračujte v přivolávání pomoci.

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování