Ledová cihla k cihle a iglú je na světě. Zkuste jednoduchý návod

Petr Pohůdka

1.2.2023 • 3 min čtení ▸ 2 min videa

Omrzelo vaše děti sáňkování a nijak nezabírá ani koulovačka nebo stavění sněhuláka? Se sněhovou nadílkou se dají dělat ještě zajímavější věci. Co takhle zkusit vybudovat iglú? Není to tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát.

I když letošní zima zatím není, co se týče sněhové pokrývky, rekordní, na horách konečně začalo padat a krajina je skoro pohádková. I proto možná využijete návod, jak s dětmi postavit iglú ze sněhu a ledu. 

Kopulovité přístřešky ze sněhových bloků proslavili zejména Inuité, obyvatelé arktických regionů. Inuity možná znáte spíše pod označením Eskymáci. Tímto termínem je začali nazývat až domorodí Američané – eskimo v jejich jazyce znamená „pojídač syrového masa“. Pojem Eskymáci se však již příliš neužívá, v některých oblastech je dokonce považován za urážlivý. Držme se proto původního názvu Inuité.

Iglú v inuitském jazyce znamená domov či dům. Inuité však v iglú nežili trvale, využívali ho jako provizorní domov například na dlouhých výpravách za lovem. Rychle postavený přístřešek ze sněhu jim umožnil přečkat noc, a to v poměrně solidních podmínkách – sníh výborně izoluje a teploty uvnitř iglú se drží nad nulou i v krutých arktických mrazech.

Jak na sněhové cihly

Pokud jste se rozhodli na zahradě jedno takové iglú vybudovat, začněte výběrem místa. Jde v podstatě jen o to, aby byl prostor co nejvíce rovný a nepražilo tam příliš slunce. Ve zvoleném místě si vyznačte půdorys. Průměr okolo 1,5 metru bude bohatě stačit. Kruhový základ udusejte a do blízkého okolí si nahrňte sníh na výrobu cihel.

Abyste zvládli vytvořit cihly, musí být sníh trochu mokrý a lepivý. Technik na výrobu cihel je několik – můžete je vykrajovat lopatou přímo ze sněhové pokrývky nebo sníh do přibližného tvaru uválet a pak ho jen dotvarovat. Máte-li doma nádobu ve tvaru kvádru (například kbelík), bude nejjednodušší sníh vždy napěchovat do ní a pak cihlu vyklopit.

Na vchod si připravte prostor předem

Cihly skládejte na připravený půdorys. Kruh ale kompletně neuzavírejte, nechte si zde prostor na vchod. Vytvořte několik řad cihel, přičemž každou další řadu mírně naklánějte směrem dovnitř. Spoje jednotlivých kvádrů se musí překrývat. Průběžně je můžete utěsňovat sněhem a uhlazovat, stavbu tím zpevníte.

Vchod zastřešíte zhruba ve čtvrté řadě kvádrů. Zastřešení vchodu vám usnadní výztuha v podobě dřevěného prkna. Další řady už se naklánějí směrem dovnitř mnohem výrazněji. Měli byste se dostat do fáze, ve které střechu jedním kvádrem zcela uzavřete. Pro zpevnění iglú můžete ještě povrch uvnitř i zvenku uhladit sněhem. K pevnosti konstrukce přispěje také led – pokud má v noci mrznout, tak kopuli k závěru dne postříkejte vodou.

Alternativně lze iglú postavit vcelku a vchod vyříznout až v závěru celého procesu. Jestli ale se stavbou sněhových přístřešků nemáte žádné zkušenosti, bude pro vás jednodušší varianta s dřevěnou výztuhou. Ke vchodu můžete ještě přidělat tunel, který udržuje vířící sníh dále od průlezu. Tunel se obvykle řeší vyhloubením příkopu a jeho zastřešením dvojicemi do sebe zapřených sněhových bloků.

Děti v iglú nenechávejte bez dozoru

Máte hotovo! Po stranách ještě vyhlubte otvory pro lepší cirkulaci vzduchu a poté už si v iglú spolu s dětmi za odměnu vypijte čaj nebo horkou čokoládu. Pro zvýšení teploty se dá uvnitř zapálit svíčka.

Iglú může na zahradě vydržet několik dní i týdnů – samozřejmě v závislosti na počasí. Vlastnosti sněhu se v důsledku podmínek budou měnit. Proto sledujte vývoj počasí a dbejte na základní pravidla bezpečnosti. Děti v iglú nikdy nenechávejte bez dozoru.

Pokud máte na zahradě velkou hromadu odklizeného sněhu, zvažte postavení takzvaného quinzee. Jde o příbytek podobný iglú, který se nestaví z kvádrů, ale hloubí se ve sněhu. V hromadě sněhu si jednoduše vyberete místo pro otvor a odtud se pustíte do hloubení sněhové jeskyně. Ale o quinzee zase někdy příště!

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování