Jak vybrat karimatku

Redakce Sportisimo

30.4.2023 • 10 min čtení

Ať vyrážíte na vícedenní túru do hor nebo se chystáte s rodinou pod stan, základ je se pohodlně vyspat. K tomu vám dopomůže správně vybraná karimatka. Pro každou příležitost se však hodí jiný typ.

Karimatky se liší kvalitou tepelné izolace, komfortem, hmotností a rozměry. Zjistěte, jak vybrat karimatku, abyste se vždy vyspali do růžova.

Ani sebelepší spacák vás neochrání před chladem, když k němu nebudete mít odpovídající karimatku. Kvalitní izolace od země vám navíc poskytne pohodlí, abyste pod zády necítili každý kamínek. Než se vrhnete do výběru karimatky, měli byste si ujasnit, jak ji budete používat. Zkuste si odpovědět na následující otázky.

  • Při jakých příležitostech budete karimatku používat? Hledáte karimatku na spaní v kempu či bivakování v divočině?
  • Je pro vás důležitá hmotnost a rozměr ve sbaleném stavu? Budete karimatku převážet autem nebo ji nosit v batohu na zádech?
  • Je pro vás stěžejní maximální pohodlí, nebo se vyspíte i na tvrdém podkladu?
  • Jak často budete karimatku používat?
  • Kolik chcete do karimatky zainvestovat?

Pokud se vedle karimatek snažíte najít ideální výbavu na kempování, můžete si přečíst také články o výběru stanů, spacích pytlů, batohů nebo například čelovek a vařičů s kartušemi.

Ukázat karimatky

Shrnutí

  • Typ – Karimatky se dělí do pěti kategorií. Narazíte na pěnové karimatky, samonafukovací a nafukovací karimatky, alumatky a nafukovací matrace.
  • Tepelná izolace – Karimatky se značí tepelným odporem R, který udává kvalitu tepelné izolace. R se pohybuje od 1 u letních karimatek až po 9,5 u expedičních modelů. Stejně jako u spacáků můžete u podložek najít označení sezóny (letní, zimní, třísezónní).
  • Komfort – Závisí především na tloušťce. Čím tenčí podložka, tím hůře si poradí s nerovným terénem. Prvotřídní komfort nabízí nafukovací karimatka. Pohodlí srovnatelné se spaním na posteli si užijete na nafukovací matraci.
  • Velikost – Většina karimatek se vyrábí v délce Regular 185 cm a šířce 50 až 60 cm, což vystačí pro muže i ženy průměrné postavy. Pro vysoké jedince se hodí lépe velikost Large o délce až 195 cm. Pokud máte mohutnější postavu nebo se v noci hodně vrtíte, sáhněte po širší podložce.
  • Odolnost – Kvalitní pěnové karimatky jsou takřka nezničitelné a ustelete si s nimi vedle ohně, na skále i čerstvě posečeném poli. U nafukovacích a samonafukovacích modelů hrozí propíchnutí, navíc jsou citlivé na horko.
  • Hmotnost a rozměr ve sbaleném stavu – Potřebujete karimatku, která se v batohu nepronese ani při vícedenní túře? Minimalistické nafukovačky váží sotva čtvrt kilogramu a sbalíte je do malé roličky. Také pěnové karimatky jsou lehké, ale bohužel neskladné.

Typ karimatky

Existuje pět základních kategorií karimatek, které se liší materiálem a technologií izolace.

Pěnové karimatky

Nemají konkurenci, co se týče odolnosti – snesou jiskry z táboráku i ostré kameny. Pěnové karimatky vynikají rovněž nízkou hmotností. Na druhou stranu jsou neskladné, a tak nezbývá, než je nosit připnuté zvenku na batohu. Nejlevnější pěnové podložky se vyrábí z polyethylenu (PE). Levný materiál nenabízí kvalitní tepelnou izolaci, ani příliš pohodlí – častým používáním se pěna začne slehávat.

O něco dražší jsou karimatky vyrobené z EVA pěny, označované jako evazotky či evamatky. EVA pěna na rozdíl od PE nenasává vodu a mnohem lépe izoluje. Materiál je přirozeně protiskluzový – během noci tak nebudete cestovat po podložce ani se spacákem z klouzavé látky.

Nejvyšší kategorii pěnových karimatek představují skládací „harmonikové“ modely. Disponují konstrukcí s důlky, v nichž se zadržuje vzduch jako izolant. Navíc bývají z jedné strany opatřeny stříbrnou fólií, která odráží teplo, a tím zvyšuje tepelný komfort. „Harmoniky“ hojně využívají i horolezci a alpinisté, protože jsou lehké, nemusí se nafukovat a nehrozí, že selžou kvůli propíchnutí.

Samonafukovací karimatky

Ideální poměr ceny, pohodlí a kvalitní izolace. Samonafukovací karimatka je vyplněna speciální pěnou s vynikajícími izolačními vlastnostmi. Po otevření ventilu se pěna začne rozpínat a nasávat vzduch, tím se karimatka téměř nafoukne. Počítejte s tím, že do plné tvrdosti ji budete muset pár dechy dofouknout. Odměnou vám bude pohodlný spánek na měkké podložce.

Nevýhodu samonafukovaček představuje vyšší hmotnost a větší rozměry ve sbaleném stavu oproti nafukovacím karimatkám. Nicméně stále se vejdou do batohu, a když si připlatíte, narazíte i na minimalistické verze. Přestože bývají karimatky opatřeny ochrannou vnější vrstvou, měli byste si dávat pozor na propíchnutí a držet je dál od ohně.

Levnější samonafukovací karimatky nesnesou ani velké horko. Mohou se začít rozlepovat, čímž vznikají netěsnosti a vyboulení. Další nevýhodou bývá náročnější sbalení karimatky – je potřeba povolit ventil a důkladně vymačkat všechen vzduch.

Nafukovací karimatky

Jasná volba, když hledáte skladnou karimatku s nízkou váhou. Nejmenší varianty se sbalí do roličky o velikosti smotané mikiny a váží jen kolem 250 gramů. Přesto nafukovačka nabízí vysoký komfort, díky vzduchovému polštáři o výšce až 10 cm odizoluje většinu nerovností. Nafukování ústy může být pro některé osoby náročnější, a proto potěší, když skladovací vak zároveň slouží k nafouknutí.

Bezkonkurenční pohodlí a skladnost se promítá ve vyšší ceně. Nafukovací karimatky pořídíte od tisíce korun, ale v takovém případě se jedná pouze o vnější vrstvu naplněnou vzduchem. To jí ubírá na izolačních vlastnostech. Aby nafukovací karimatka lépe izolovala, musí být konstrukce složitější – rozdělena do komor, případně doplněna o izolační pěnu, což zásadně navyšuje její cenu.

Pro nafukovací karimatku představují vysoké riziko všechny ostré předměty i jiskry. Pokud podložku nafukujete ústy, dostává se dovnitř vlhkost, která může v zimě kondenzovat a zmrznout, což zhoršuje izolační vlastnosti. Z dlouhodobého hlediska pak vlhkost způsobuje růst plísní. Karimatku byste proto měli skladovat vždy rozloženou s otevřeným ventilem.

Alumatky

Do kategorie karimatek se řadí také alumatky. Jedná se o tenkou pěnu potaženou hliníkovou vrstvou. Ta odráží teplo směrem k tělu, čímž zvyšuje tepelný komfort. K největším výhodám alumatek patří skladnost, nízká hmotnost a příznivá cena.

Nicméně v pravém slova smyslu se ani nejedná o karimatku. Tepelně-izolační vlastnosti alumatek jsou velmi špatné, kvůli tloušťce kolem 3 mm nemůžeme příliš mluvit o pohodlí. Samostatně ji využijete jen za horkých letních nocí, kdy je země vyhřátá a nemáte pod sebou žádné nerovnosti.

Nejčastěji se alumatka uplatní jako podložka pod (samo)nafukovací nebo pěnové karimatky, když spíte pod širákem. Chrání je proti poškození a za chladných nocí poskytuje o kousek lepší tepelný komfort.

Nafukovací matrace

Vyrážíte stanovat autem, a tak pro vás vyšší hmotnost a rozměry podložky nepředstavují problém? Potrpíte si na maximální pohodlí? Pokud se chcete při kempování cítit téměř jako ve vlastní posteli, vsaďte na nafukovací matraci. Využijete ji nejen pod stanem, ale rovněž na chalupě či pro hosty.

Přestože nafukovací matrace dosahují tloušťky i přes 10 cm, jsou naplněny pouze vzduchem, a proto neposkytují příliš dobrý tepelný komfort. Hodí se tak spíše pro kempování v letních měsících nebo přespání v interiéru. K nafouknutí matrace budete potřebovat pumpu či kompresor.

Porovnání typů karimatek a jejich vlastností

  Tepelná izolace Pohodlí Odolnost Hmotnost Rozměr ve sbaleném stavu Rychlost rozložení a složení Cena Údržba Příležitost
Pěnová karimatka ** ** **** ***** ** ***** ***** ****

na čundry, k ohni, na tábor, na festival

Harmonika z EVA pěny *** *** ***** ***** ** ***** **** ****

treky, vysokohorské túry

Samonafukovací karimatka ***** **** *** *** *** *** *** **

na kempování, univerzální použití

Nafukovací karimatka **** **** ** ***** ***** ** ** **

na cyklovýlety, vícedenní treky

Alumatka * * **** ***** ***** ***** ***** *****

podložka pod jinou karimatku

Nafukovací matrace ** ***** ** * * * * *** do kempu, na chalupu

V tabulce porovnáváme typické zástupce jednotlivých kategorií karimatek, nicméně i v rámci jedné kategorie se modely výrazně liší. Proto byste při výběru měli zvážit následující parametry.

Tepelná izolace

Udává se pomocí tepelného odporu neboli tepelného koeficientu. Značí se písmenem R a dosahuje hodnot od 1 do 9,5. Čím vyšší tepelný odpor, tím kvalitnější tepelná izolace. Bohužel neexistuje jednotná norma pro tento ukazatel, ani povinnost pro výrobce, aby ho na karimatkách uváděli. Orientačně se můžete řídit následující tabulkou.

 Tepelný odpor Minimální teplota

Sezóna a použití

R1 7 °C

léto

R2 2 °C

tři sezóny

R3 -5 °C

tři sezóny (s nočními mrazy)

R4 -11 °C

zima, čtyři sezóny

R5 -17 °C

vysokohorské treky

R6 a vyšší -24 °C delší zimní přechody hor

Někteří výrobci neudávají tepelný odpor, ale alespoň vhodnou sezónu podobně jako u spacáků. K nejoblíbenějšímu provedení patří třísezónní karimatky, které vám poskytnou komfortní spaní od jara do podzimu. Vyšší kategorii představují zimní karimatky, jež chrání před chladem od země i při teplotách pod nulou. Klidně je ale můžete využívat po celý rok, proto se někdy setkáte s označením čtyřsezónní.

Komfort

Jednoduše řečeno – čím vyšší karimatka, tím lépe se na ní vyspíte. Alumatky mají tloušťku kolem 3 mm, pěnové podložky 5–14 mm, samonafukovací karimatky 25–80 mm a nafukovačky až 10 centimetrů. Tloušťka karimatky do určité míry souvisí i s kvalitou tepelné izolace, ale neplatí to stoprocentně. Při výběru tloušťky myslete také na to, kde budete nejčastěji spát. Na nerovném a tvrdém povrchu přijdou extra centimetry vhod.

U (samo)nafukovacích modelů má na pohodlí spánku vliv i to, kolik do karimatky vtěsnáte vzduchu – čím nahuštěnější, tím lépe odizoluje nerovnosti podkladu. Karimatka se ale pak může zdát pocitově tvrdá, a to zejména při ležení na boku. Nafukovací karimatky se většinou vyrábí v „buřtíkovém“ provedení, což může pro citlivější spáče představovat nepohodlí při plném nafouknutí.

Ke komfortnímu spánku přispěje i protiskluzová vrstva. Pěnové karimatky a evamatky bývají přirozeně protiskluzové. U (samo)nafukovacích variant však hrozí, že kvůli kluzkému materiálu karimatky i vašeho spacáku skončíte během noci mimo podložku. Proto by měly být opatřeny protiskluzovou vrstvou nebo alespoň body (například z gumy).

Velikost

Obecně se doporučuje volit délku podložky alespoň ve výšce postavy. Když přičtete ještě 15 cm navíc, budete mít dostatek prostoru pro vrtění a při spaní pod širákem si neušpiníte spacák. Pokud řešíte každý gram, můžete sáhnout i po kratší délce – pod hlavu si dáte polštářek či oblečení, pod nohy batoh a ušetříte tak drahocenné místo. To bude samozřejmě vykoupeno nižším komfortem spánku.

Pěnové karimatky se zpravidla vyrábí v délkách 170 až 200 cm v obdélníkovém tvaru. Jejich velikost si můžete jednoduše přizpůsobit oříznutím. Samo(nafukovací) podložky jsou dostupné v různých velikostech:

  • Small – pro děti, délka 120 cm
  • Medium – pro juniory a menší postavy, délka 168 – 180 cm
  • Regular – pro průměrné postavy, délka 183 – 185 cm
  • Large – pro vysoké osoby, délka 185 – 195 cm
  • Woman – speciální model přizpůsobený tvaru ženského těla, často zesílený v oblasti zad, boků a nohou pro lepší tepelný komfort.

Rozdíly zaznamenáte i v šířce karimatky. Standardní šířka činí od 50 do 60 cm. Setkáte se však i s podložkami o šířce až 75 cm. Přijdou vhod mohutnějším postavám nebo když se ve spánku převalujete. Ultralehké verze karimatek šetří právě na šířce, proto kopírují tvar těla – zužují se v nohách. Výrobci myslí i na páry a vyrábí karimatky pro dvě osoby. Využijete je zejména při spánku ve spojených spacích pytlích.

Odolnost

Výbornou odolnost nabízí pěnové karimatky, a to především ty z EVA pěny. Klasické PE karimatky se časem slehnou, nerovnosti v nich nadělají důlky a navíc nasáknou vodou. Karimatka z EVA pěny, tedy ethylenvinylacetátu, má uzavřené póry, a tak připomíná spíše gumu. Nenasákne vodu a je velmi odolná proti poškození. I když dojde k jejímu propíchnutí či proříznutí, na její funkčnost to takřka nemá vliv.

Naproti tomu samo(nafukovací) podložky je potřeba chránit před poškozením, protože při defektu vám zbyde jen kus látky pod spacák. Menší trhliny můžete opravit pomocí lepicí sady, která bývá součástí balení. Nicméně není nutné bát se každé větvičky – zejména dražší modely disponují kvalitní vnější vrstvou odolnou proti propíchnutí. Vždy se však mějte na pozoru před jiskrami od ohně.

Nafukovačky z levnějších sérií jsou citlivé i na horko – například když je necháte rozložené v autě nebo je nosíte vně batohu na přímém slunci. Může dojít k rozlepení švů a vzniku netěsností. U samonafukovacích karimatek hrozí oddělení vnitřní pěny od vnější vrstvy, a tím pádem vyboulení. Pozor také na poškození ventilů, když na ně omylem stoupnete. Pokud trváte na vysoké odolnosti, volte (samo)nafukovací karimatky v kvalitním provedení.

Hmotnost a rozměr ve sbaleném stavu

Stěžejní parametry, pokud se chystáte na pěší túru a karimatku ponesete v batohu. Nízkou hmotností vynikají pěnové karimatky a nafukovačky, proto patří k nejoblíbenějším typům na vícedenní pochody. Naopak k nejtěžším podložkám se řadí ty samonafukovací, ale i v této kategorii najdete ultralehké provedení s hmotností jen kolem půl kilogramu.

Typ karimatky Hmotnost
Alumatky 

100 – 150 g

Pěnové karimatky

250 – 400 g

Samonafukovací karimatky

500 – 2000 g

Nafukovací karimatky

250 – 1500 g

Nafukovací matrace 1 – 10 kg

V rámci jedné kategorie obvykle platí, že čím lehčí model, tím bude podložka nižší a tedy i méně pohodlná. Zpravidla se zhoršují také izolační vlastnosti, protože materiálu ubývá.

Celkem jednoznačný je pak souboj karimatek ve sbalitelnosti. Do nejmenšího balíčku srolujete nafukovací karimatku, naopak nejvíce místa zabere pěnový model.

Další faktory

Co vzít ještě při výběru karimatky v úvahu?

  • Rychlost rozložení a složení – Pěnovou karimatku roztáhnete během pár sekund a můžete se uložit ke spánku. U (samo)nafukovacích karimatek je potřeba počítat s časem na nafouknutí a vyfouknutí. U nafukovaček přidejte navrch ještě námahu spojenou s nafouknutím.
  • Údržba – Takřka bezúdržbové jsou pěnové karimatky, stačí je otřít vlhkým hadříkem. (Samo)nafukovací karimatky skladujte rozložené s otevřeným ventilem na suchém a chladném místě. Jinak může materiál ztrácet své vlastnosti a uvnitř se mohou množit plísně.
  • Doplňky – Některé nafukovací karimatky mají integrovaný polštářek pro pohodlnější spaní. Potěší také vak na uskladnění, který slouží zároveň k nafouknutí. U pěnových karimatek oceníte popruhy pro sepnutí.

Ukázat karimatky

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků