Jak vybrat pálku na stolní tenis

Redakce Sportisimo

3.4.2023 • 7 min čtení

Víte, co dělá z garážového ping-pongu opravdový stolní tenis? Kromě schopností hráče je to také správná pálka. Tu potřebuje jak začátečník, který si díky ní osvojí všechny technické údery, tak pokročilý hráč, který s tou pravou dokáže svou hru posunout o level výše. 

U výběru pálky byste se měli odrazit od několika technických parametrů. Nebojte, nejste na to sami, my vám s výběrem na dalších řádcích pomůžeme. 

Shrnutí

  • Dřevo - pálku můžete mi celodřevěnou nebo kombinovanou. Dneska převažují kombinované, skládané z vrstev dřeva a doplněné o materiály, které zlepšují jeho vlastnosti.
  • Rychlost dřeva - udává se v hodnotách od 10 do 100. Čím vyšší je číslo, tím větší je rychlost pálky. Rychlé dřevo je vhodné pro útočnou hru a pokročilé hráče, pomalé pro obrannou hru a začátečníky.
  • Kontrola pálky - hodnota, která se pohybuje také na stupnici od 10 do 100, vám řekne, jak snadno se vám bude pálka ovládat. Začátečníci nebo obranní hráči by měli sáhnout po té s vyšší hodnotou, pokročilí hráči s útočnou hrou mohou volit z hodnot nižších.
  • Potah - potah se skládá ze dvou částí, z houby a gumy. Řešit u nich budete tloušťku a typ. Čím je potah širší, tím rychlejší vaše hra bude. Horní gumu je třeba zvolit podle toho, jestli chcete hrát obrannou nebo útočnou hru. To závisí na schopnosti pálky odeslat míček s rotací nebo naopak rotaci od soupeře pohodlně zpracovat.
  • Hmotnost - pálky do 175 gramů umožňují rychlejší manipulaci a vydrží s nimi hrát déle i hráči bez trénovaného zápěstí a fyzičky. Těžší pálky se hodí na obrannou hru a pro pokročilé.
  • Rukojeť - tvar rukojeti si můžete vybrat bez ohledu na styl vaší hry. Záleží na tom, jaká vám lépe padne do ruky.

Ukázat pálky na stolní tenis

Dřevo

Pálku na stolní tenis si dnes můžete pořídit celodřevěnou nebo kompozitní, tedy kombinovanou. I u té však dřevo zůstává tím převažujícím materiálem, protože musí tvořit minimálně 85 % z celkové tloušťky pálky.

Do dřeva, které je kladeno v pěti nebo sedmi vrstvách, pak výrobci přidávají další látky, které pomáhají zvýšit odolnost, citlivost i celkovou životnost pálky. Často jde o karbon, který dodá vaší hře rychlost a útočnost nebo o kevlar, který kromě rychlosti přináší i elasticitu a není tak těžký jako karbon. A pro opravdu trvrdou hru je oblíbený titan.

Celkově má dřevo vliv na rychlost, pružnost a kontrolu pálky. Pokud jde o samotný materiál dřeva, útoční hráči upřednostní spíše tvrdší dřevo, což je například ořech, mahagon či buk. Pro hru obrannou se hodí dřevo spíše měkčí, jako je bříza, topol a vrba.

Rychlost dřeva

Rychlost dřeva udává tempo i styl vaší hry. Výrobci ji uvádějí na stupnici od 10 do 100, kdy vyšší číslo znamená i vyšší rychlost.

Pro útočnou hru je vhodné dřevo rychlejší. S tím budete schopni hrát pořádně rychlé míčky a dávat úderné smeče. Taková pálka však vyžaduje i určitou pokročilost hráče, protože míček na pálce nestráví moc času a není tak prostor na jeho zpracování.

Pomalejší dřevo oceníte hlavně pro obrannou hru nebo pro začátečníky. Máte tak čas získat kontrolu nad míčkem před samotným úderem. S pomalou pálkou si osvojíte v klidu pohybové i úderové techniky a poté můžete svou hru začít postupně zrychlovat.

Kontrola pálky

Míra kontrolovatelnosti pálky vám řekne, jak snadné či těžké bude ji ovládat. Zjistíte to podle hodnot, které uvádějí výrobci také od 10 do 100.

Nižší kontrolovatelnost často mají pálky, které jsou těžší, rychlejší a mají silnější potah. Což z nich dělá pálky pro pokročilé hráče s útočnou technikou hry.

Začátečníci by určitě měli sáhnout po pálce s vyšší hodnotou kontroly. Tu oceníte také u obranné hry, kdy zvládnete obratněji reagovat na soupeřův útok.

Potah

Potah je tím místem, kde dochází ke kontaktu pálky s míčkem. Má tedy významný vliv na to, jaký bude váš odpal. Skládá se ze dvou částí, z houby a gumy. U houby nás zajímá její šířka a u gumy, která je tou horní vrstvou, zase typ.

Tloušťka potahu

Šířka potahu ovlivňuje rychlost odpalu míčku i ovladatelnost pálky. S úzkým potahem bude váš odpal pomalejší, ale pálka bude lépe ovladatelná. Zvládnete s ní tak rychle reagovat na útok soupeře a míček vrátit tam, kam právě potřebujete. To z ní dělá pálku ideální pro obrannou hru. 

Širší potah přináší horší ovladatelnost. Takové pálky se tedy hodí pro hráče, kteří už mají něco odpinkáno. Odpal však díky širšímu potahu získává na rychlosti a razanci, což oceníte při útočné a dynamické hře.

Tloušťka potahu

Vhodná pro

1 až 1,5 mm

Obranná hra

1,5 mm a více

Útočná hra

1,3 až 2 mm Začátečníci, obranná hra

Typ gumy

Podle vrchní gumy můžeme rozdělit potahy do čtyř dalších kategorií. Mají velký vliv na rychlost i na to, jak se vám s pálkou povede zařazovat do hry spin, tedy rotaci.

Rotaci u jednotlivých pálek výrobci udávají v hodnotách od 10 do 100, čím vyšší číslo je, tím vyšší rotace s pálkou docílíte. Pokud se stolním tenisem teprve začínáte, volte nižší hodnotu rotace, kterou ještě nebudete schopni do své hry efektivně zařazovat. Postupně se pak dopracujete k vyšším hodnotám a míček bude od vaší pálky odcházet se spinem, který z rekreačního ping-pongu dělá sportovní stolní tenis.

Soft

Na širší houbě je umístěna guma, jejíž vroubky směřují dovnitř. Z vnější části je tedy hladká. Tento povrch dodává úderu rychlost a také umí přidat pořádně silnou rotaci. Jeho velkou výhodou je i to, že pouze s tímto povrchem můžete správně odehrát všechny technické údery moderního stolního tenisu. Vhodný je pro začátečníky a díky rychlosti a rotaci také pro útočné hráče.

Sendvič

U tohoto typu potahu směřují vroubky vrchní gumy ven a jsou spíše kratší. Vzhledem k vroubkům neumí dát pálka míčku výraznou rotaci. Používá se tedy spíše na univerzální až obrannou hru blízko stolu.

Tráva

Delší vroubky gumy, které směřují ven a na koncích jsou zeslabené, neumožňují vytvořit při úderu rotaci. Pokud jde však o ideální zpracování útoku se spinem od soupeře, zvládnete to s ní skvěle. Rotaci sama sice vytvořit neumí, pokud s ní však odehrajete míček, který se spinem přijde, tak s podobnou odchází i zpět k soupeři. Zároveň ubírá na rychlosti, což vám umožní soupeřův úder zpracovat klidněji. Je tedy vhodná na obrannou hru.

Antitopspin

Vroubky vrchní gumy směřují dovnitř, směrem k tvrdé houbě. Tento potah je hodně pomalý, umí tedy bezkonkurenčně zpomalovat útočnou hru soupeře. Což z něj dělá skvělou výbavu pro obranné hráče. Často se kombinuje s rychlejším potahem na druhé straně pálky pro chvíle, kdy je třeba hru zrychlit.

Hmotnost

Váha pálky není oficiálně nijak omezena, měli byste ji však přizpůsobit stylu své hry.

Mezi lehčí pálky patří ty s hmotností do 175 gramů. Jsou vhodné hlavně pro obranáře, kterým umožní rychlejší reakci. Ocení ji také hráči s menší fyzičkou nebo netrénovaným zápěstím, kteří s ní vydrží hrát déle. Těm doporučujeme pálky s hmotností do 165 gramů.

Těžší pálky od 175 gramů patří do rukou hráčů s lepší fyzičkou a trénovaným zápěstím. Ti s nimi dokáží hrát pak útočnou hru s pořádnou rázností při úderu.

Tvar rukojeti

Držadlo pálky na stolní tenis si můžete vybrat jakékoliv, bez ohledu na styl vaší hry. Záleží tedy na vašich preferencích a na tom, který tvar vám lépe padne do ruky. Vybírat budete ze tří typů rukojetí vhodných pro klasické držení pálky. Poté je ještě rukojeť pro tužkové držení, které je oblíbené hlavně v Asii či u pokročilých hráčů.

Rovná rukojeť je po celé délce stejně široká, konkávní se ke konci rozšiřuje (vlevo) a anatomická je v prostřední části a na konci vyboulená (vpravo), aby dobře sedla do dlaně.

Ukázat pálky na stolní tenis

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků