Jak vybrat posilovací kotouče a osy

Redakce Sportisimo

2.2.2022 • 3 min čtení

Rádi posilujete a nemůžete tak často vyrazit do fitness centra? Pak není nic jednoduššího, než se doma vybavit posilovací osou a kotouči. Abyste byli schopni sestavit si činku správně, je potřeba podívat se na jednotlivé typy a materiály. 

Věnujte pár minut výběru osy i kotouče a za chvíli se budete moci pustit do posilování v pohodlí domova. 

Shrnutí

  • Délka a typ osy - krátké jednoruční osy využijete pro cvičení rukou, zad a prsou. Dlouhé obouruční osy zase pro cvičení celého těla. Čím větší partie s nimi chcete cvičit, tím delší osy zvolte. Prohnuté obouruční osy vám umožní cvičení v maximálním rozsahu díky jinému úchopu.
  • Průměr kotouče a osy - průměr osy a průměr vrtání kotouče se musí vždy shodovat. Osy s nižším průměrem, kolem 30 mm, jsou pružné a vytváří dobrý úchop pro cvičení menších partií. Osy s průměrem až 50 mm se hodí pro hodně silová cvičení a cvičení větších partií.
  • Materiál kotouče - posilovací kotouče z oceli jsou odolné a v kombinaci s povrchovým pogumováním jsou i chráněné před poškozením. Litinové kotouče jsou pevné, ale jelikož se dělají bez povrchové úpravy, mohou vám doma snadno poškodit podlahu. Cementové kotouče jsou levné, ale mohou se lehce rozbít.

Ukázat posilovací vybavení

Délka a typ osy

Délku osy na posilovací kotouče vybírejte podle toho, které partie s nimi chcete cvičit.

Krátké jednoruční osy

Jednoruční osy slouží hlavně k posilování rukou, zad a prsou. Na hřídel o délce 355 mm naložíte až 30 kg váhu a na délku 400 mm dokonce až 40 kg. Pro každou ruku tak budete mít připravenou pořádnou váhu.

Dlouhé obouruční osy

Obouruční osy umožňují komplexní procvičení celého těla.

  • Pro posilování bicepsů, tricepsů a ramen se hodí osa o délce 1 190 mm.
  • Větší svalové partie, jako jsou prsa, záda a stehna, procvičíte nejlépe s delší osou, 1 520 mm a 1 670 mm.

Výhodou velké osy je to, že ji můžete naložit vyšší zátěží a u některých cviků s ní máte lepší stabilitu.

Prohnuté obouruční osy

Prohnuté obouruční osy umožňují jiný úchop, díky kterému můžete cviky provádět v maximálním rozsahu. Lépe se drží a dále s tímto úchopem není tak velký tlak na vaše zápěstí.

Průměr kotouče a osy

Nejdůležitější je, aby se průměr osy vždy shodoval s průměrem otvoru v kotouči. Samotný průměr osy má obecně vliv na její pružnost, kdy užší osa je pružnější.

  • Nejčastěji narazíte na průměry od 25 do 30 mm. Tyto osy bývají pružnější, takže se hodí dobře pro cviky, které pružnost osy využívají. Těmi jsou například mrtvý tah a nadhoz. Menší průměr osy vytváří obecně dobrý úchop pro cvičení menších partií.
  • Silnější osy, 50 mm, nejsou pružné a využívají se hlavně pro silové cviky, například benchpress a dřep.

Materiál kotouče

U kotoučů budete v první fázi řešit jejich váhu, která závisí na vaší kondici a také na části těla, kterou s nimi chcete posilovat. Dále se zaměřte na materiál a povrchovou úpravu zátěžového kotouče.

Vyrábí se převážně z těchto tří materiálů.

  • Ocel - kotouče z oceli jsou odolné a spolehlivé, často mají i povrchovou úpravu, která jejich vlastnosti ještě zlepšuje. Nejčastěji jde o pogumování, které tlumí nárazy při jejich pokládání a chrání je před opotřebením.
  • Litina - litinové kotouče ze slitiny železa jsou také pevné, ale vyrábí se bez povrchové úpravy. Tím může snadno dojít k poškození podlahy, na které cvičíte.
  • Cement - kotouče z cementu pořídíte za nejnižší cenu, ale je potřeba na ně dávat velký pozor, protože snadno dojde k jejich rozbití. A to i přes plastovou povrchovou úpravu, která je chrání.

Ukázat posilovací vybavení

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků