Jak vybrat tenisovou raketu

Redakce Sportisimo

3.4.2023 • 7 min čtení

Vybrat si tu správnou tenisovou raketu není úplně jednoduché. Vlastnosti rakety dokáží významně ovlivnit hru začátečníků i ostřílených tenistů. Ta správná dokáže vyzdvihnout vaše silné stránky a ty slabé naopak potlačit. Vypilujete s ní snadněji svou techniku a vyhraných zápasů bude více a více. 

Nikam nespěchejte a projděte si několik parametrů, které určují to, jaká vaše nová raketa bude. Věřte, že na kurtu si pak za tuto pečlivost poděkujete.

Shrnutí

  • Vyvážení rakety - parametr, který se významně podílí na určení vlastností rakety. Vyvážení do hlavy pomůže zesílit úder, vyvážení do ruky poskytuje maximální kontrolu nad raketou a super obratnost. Od každého trochu nabízí vyvážení na střed.
  • Velikost hlavy - začátečníci potřebují raketu s větší hlavou, čímž získají vyšší pravděpodobnost, že míček trefí správně. Pokud již zvládáte techniku, koukněte po raketě s hlavou menší.
  • Hmotnost - váha rakety ovlivňuje míru obratnosti a také tvrdost úderu. Pro začátečníky jsou vhodné rakety lehčí, které budou snadněji ovládat. Pokročilí hráči zvládnou i ty těžší, se kterými bude jejich úder razantnější.
  • Rám rakety - širší rám zvyšuje sílu úderu rakety a jeho tuhost má vliv na cit pro hru. Čím flexibilnější je, tím lepší herní cit máte. 
  • Výplet - výpletem rakety se zabývají především pokročilí hráči, kteří již přesně vědí, co pro svou hru potřebují. Důležitá je jeho hustota a napětí.
  • Délka rakety - standardně se délka raket pohybuje od 680 do 690 mm. Delší rakety dosahují až 715 mm. Ideální délku dětské tenisové rakety určuje výška dítěte.
  • Šířka gripu - pro pevný úchop s citem je třeba vybrat správně širokou rukojeť rakety. Při tom je třeba počítat také s tím, jestli budete chtít používat horní omotávku.

Ukázat tenisové rakety

Vyvážení

Ať už potřebujete zvýšit sílu úderu, nebo zlepšit ovladatelnost rakety, zaměřte se i na její vyvážení. To je určeno umístěním těžiště od konce gripu směrem do středu rakety. Rozděluje se na vyvážení do ruky, na střed a do hlavy. Čím je vyšší hodnota, udávaná v cm, tím více je raketa vyvážena směrem k její hlavě. I když se to zdá jako drobnost, jde o parametr, který se zásadně podílí na určení vlastností rakety.

 Označení Vyvážení od konce rukojeti

Vhodné pro

Do hlavy nad 34,5 cm

Začátečníky, útočnou hru

Na střed 33 až 34,5 cm

Začátečníky, všestranné hráče

Do ruky do 33 cm Pokročilí, technickou hru

Vyvážení do hlavy pomáhá především zvýšit sílu a rychlost úderu. To často potřebují začátečníci, kterým se nemusí dařit odpálit míček od základní čáry. Ocení to samozřejmě také pokročilí hráči, kteří chtějí zintenzivnit útočnost své hry. Tyto rakety se však hůře ovládají, což je mínusem ve chvíli, kdy potřebujete rychle reagovat.

Vyvážení na střed má od každého něco. Je vhodné pro začátečníky, kteří ještě nemají vyhraněný způsob hry, nebo pro všestranné hráče. Tyto rakety se již dají lépe ovládat a zároveň také pomáhají dodat úderu potřebnou razanci.

Vyvážení do ruky poskytuje maximální kontrolu nad raketou a skvělý cit pro hru. Tyto výhody však ocení až pokročilí hráči, kteří zvládají různé techniky úderů. Umožňuje velmi rychlou hru a snadnou reakci na akce soupeře. Obratnost, kterou s těmito raketami získáte, využijete také při hře na síti.

Velikost hlavy

Velikost hlavy tenisové rakety určuje, jak velkou plochu pro odehrání míčku budete mít. Z toho se odvíjí také to, jak velký bude mít raketa tzv. sweetspot, což je ideální místo, kterým byste měli do míčku udeřit, až se ho budete snažit dostat na druhou stranu kurtu. 

Začátečníci by si tak měli pořídit raketu s větší hlavou, se kterou mají vyšší pravděpodobnost, že se jim povede do míčku správně trefit. Větší rakety poskytují také větší zrychlení míče při úderu a větší ochranu ruky hráče. Je však těžší ji kontrolovat, což s sebou nese horší obratnost. 

Pokročilí hráči, kteří již s tímto nemají problém, mohou sáhnout po raketě s menší hlavou. S tou bude jejich úder přesnější a rychlejší. Snadno ji budou kontrolovat a rychleji stihnou reagovat na údery soupeře. 

Podle velikosti se tenisové rakety dělí do čtyř základních kategorií. Setkat se můžete s měrnými jednotkami cm2 nebo in2. U nás uvádíme velikost hlavy jednotně v cm2.

 Označení hlavy Velikost (cm2)

Vhodné pro

Oversize (velká hlava) nad 660

Začátečníci, rekreační hra

Mid plus (střední hlava) 630 až 660

Pokročilí

Mid size (menší) 600 až 630

Závodní a turnajoví hráči

Malá hlava cca 585 Profesionálové 

Hmotnost

Tenisové rakety můžeme podle jejich hmotnosti rozdělit do tří kategorií. Udávaná je vždy váha rakety bez výpletu. Lehké rakety jsou obecně vhodné pro děti a ženy. Zároveň je snazší je ovládat a hráč s nimi zvládá obratněji reagovat na hru, což se hodí všem začátečníkům. Jejich nevýhodou je však to, že budete muset vynaložit více energie pro silný úder do míčku, který zároveň nemusí být úplně přesný. 

Rakety o střední hmotnosti využijete na rekreační i sportovní hru. Mají od každého trochu, není úplně složité je ovládat a dokážete dát i silnější úder. Pokud se umíte do míčku také už správně trefit, bude dráha jeho letu přesnější. 

Těžké rakety ocení hlavně pokročilí hráči s vypilovanou technikou, kteří využijí její přednosti. Tou je hlavně vyšší švihová hmotnost, která dá do úderu větší razanci a rychlost. Manipulace s ní je však složitější, což tedy vyžaduje potřebné zkušenosti. Pokud uvažujete o nové, těžší raketě, doporučujeme přejít na těžší rakety postupně, ideálně po 10 až 15 gramech.

Kategorie Váha

Vhodné pro

Lehké do 280 g

Děti, ženy, začátečníci

Střední 280 až 310 g

Středně pokročilí

Těžké od 310 g Pokročilí, zkušení hráči 

Rám rakety

U rámu tenisové rakety budete řešit dva parametry, jeho šířku a tvrdost. Šířka má vliv na jeho sílu, tvrdost zase na cit pro hru.

Šířka rámu

U tenisových raket se setkáte s rámy širokými od 17 mm až po 30 mm. Čím silnější rám je, tím větší sílu raketa získává. Váš úder s ním tedy bude razantnější. Užší rámy zase poskytují lepší kontrolu nad raketou. Pokud se tedy chcete posouvat v technice hry, je vhodnější rám užší.

Tuhost rámu

Vyšší flexibilita rámu umí dodat cit úderu a tužší rám zase dodává sílu odpalu. Tužší rám však přenáší do ruky více vibrací a otřesů od úderu, hodí se tak tedy spíše pro rekreační hru. Tuhost rámu se označuje jednotkami RA.

  • RA 50 až 60 - flexibilní rám
  • RA 60 až 70 - pevný rám
  • RA 70 a více - velmi pevný rám

Výplet

Tenisovou raketu si můžete koupit již s výpletem. Nebo zvolíte raketu bez něj a necháte si ji vyplést individuálně podle svých potřeb. Důležitá je hustota výpletu a také napětí jednotlivých strun.

Vyšší hustota výpletu, to je například 18x20, poskytuje větší kontrolu nad míčem, méně rotace a je vhodná pro tvrdší hru. Má také delší životnost. Nižší hustota, například 16x19, dodá míčku po odpalu větší zrychlení a lepší rotaci. Tyto výplety však mají nižší životnost.

Pokud se podíváme na napětí strun, tak jejich silnější napnutí dodá větší kontrolu nad údery a slabší zase úderu přinese větší razanci. Záleží tedy na tom, co potřebujete u své hry podpořit nebo vyzdvihnout.

Délka

Klasické tenisové rakety jsou dlouhé od 680 do 690 mm. Vyšším tenistům se může hrát lépe s delší raketou, které dosahují až 715 mm. Delší rakety jsou dobré také pro obouruční hru a pro snazší dosažení na míč. Pro děti se pak vyrábí kratší rakety.

Délka raket pro děti

Dětské rakety reflektují výšku dětí a k jejímu poměru jsou doporučovány v této délce. Pokud dítě s tenisem teprve začíná, vyberte mu raketu spíše kratší, se kterou se mu bude lépe manipulovat.

Výška dítěte

Doporučená délka rakety

do 100 cm

do 485 mm

101 až 114 cm

535 mm

114 až 127 cm

585 mm

127 až 142 cm

635 mm

nad 142 cm 660 mm

Grip

Grip, tedy rukojeť tenisové rakety, je nejčastěji osmihranný a liší se tloušťkou. Šířku tenisového gripu je třeba zvolit správně, abyste dokázali raketu pořádně uchopit. Bez pevného úchopu rukojeti nemáte šanci odehrát své údery tak, jak si představujete. Při nesprávné tloušťce může být úchop pro vaše ruce zbytečně namáhavý, což může mít za následek křeče do dlaní, zápěstí nebo předloktí. 

Velikost gripu se dělí se do 6 kategorií podle velikosti dlaně s označením L0 až L5.

Označení gripu

Vhodný pro

L0

Děti, ženy s velmi malou dlaní

L1

Juniory, ženy s malou dlaní

L2

Ženy se střední dlaní, muže s malou dlaní

L3

Ženy s velkou dlaní, muže se střední dlaní

L4

Muže s větší dlaní

L5 Muže s velkou dlaní

Pokud si nebudete jisti, kterou z kategorií zvolit, pořiďte si tu nižší. Grip si pak snadno rozšíříte pomocí horní omotávky. Její používání má řadu výhod, pokud jich budete chtít využít, je třeba s tím počítat a rovnou zvolit původní grip užší. Pokud hledáte raketu na rekreační občasnou hru, horní omotávkou se netrapte, bohatě si vystačíte s tou základní.

Kdy je vhodná horní omotávka gripu?

Správná omotávka vám zajistí jistotu úchopu, což má pozitivní vliv na cit při úderu. Na každé raketě najdete už od výrobce základní omotávku, kterou můžete znát pod pojmem kůže. Na tu je, při sportovní či časté hře, dobré přidat omotávku vrchní, overgrip. 

Ochráníte díky ní tu základní, jejíž výměna je dražší. Pokud se totiž začne odlepovat nebo odírat horní vrstva z namotaného materiálu, úchop přestává být pevný a grip často také nepříjemně lepí. Overgrip jednoduše vyměníte a tyto nepříjemnosti nebudou vaši hru narušovat.

Ukázat tenisové rakety

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků