Jak vybrat vybavení na bojové sporty

Redakce Sportisimo

3.8.2022 • 10 min čtení

Rozhodli jste se trénovat tělo i mysl při bojových sportech? Pak se rozhodně neobejdete bez adekvátního vybavení. Nepostradatelnou součást výbavy tvoří zejména ochranné prvky. Další pomůcky vám pomohou s tréninkem správné techniky a fyzické kondice.

Box, kickbox, judo, karate, taekwondo nebo v poslední době velice populární MMA – bojových sportů existuje celá řada. Některé z nich jsou bezkontaktní a spíše technické, jiné se blíží klasické rvačce a mají minimum pravidel či omezení. Před výběrem vybavení na bojové sporty si musíte ujasnit pár základních záležitostí.

  • Jaký bojový sport či bojové umění budete provozovat?
  • Hledáte vybavení pro trénink nebo samotný zápas?
  • Jaké jsou vaše tělesné proporce?
  • Kolik jste ochotni za vybavení na bojové sporty zaplatit?

Ukázat vybavení na bojové sporty

Shrnutí

  •  Rukavice – Boxerské rukavice jsou určeny buď na sparing, nebo boxování do pytle. První typ je oválnější a vyznačuje se výraznějším vyztužením. Pytlovky bývají o poznání menší i lehčí. Velikost rukavic se udává v uncích a musí odpovídat hmotnosti boxera. MMA rukavice vám nechávají volné prsty pro další způsoby boje.
  • Bandáže – Omotávky slouží k ochraně namáhaných kloubů a zápěstí. Klasické omotávací bandáže vynikají vysokou úrovní fixace, ale hůře tlumí nárazy. Omotání ruky vám navíc přinejmenším v začátcích zabere dost času. Gelové bandáže vypadají spíše jako rukavice. Rychle je nasadíte a potěší vás rovněž vysokou absorpcí nárazů. Daleko méně však ruku zafixují. 
  • Chrániče – Helma se stará o ochranu hlavy. Měla by zakrývat minimálně čelo, tváře, uši a ideálně i bradu. K nezbytné výbavě patří také chrániče na zuby a suspenzor. V závislosti na sportu a konkrétních metodách tréninku mohou přijít vhod chrániče holení, kolen a loktů.
  • Boxovací pytle – Na výběr máte ze závěsných boxovacích pytlů, trenažérů na stojanu a malých boxovacích hrušek. Hmotnost boxovacího pytle by měla odpovídat zhruba polovině hmotnosti sportovce. Na box se doporučuje pytel v délce od 80 do 120 cm, pro trénink kopů potřebujete delší modely (150 cm a více).
  • Lapy a tréninkové pomůcky – Mezi nejpoužívanější pomůcky se řadí lapa. Tu si nasadí například trenér a vy ji podle jeho instrukcí zasahujete údery či kopy. Na tréninku bojových sportů obvykle nechybí ani švihadlo, expandéry a pomůcky pro regeneraci.
  • Oblečení a obuv – Boty na box a další bojové sporty se vyrábí nad kotník, aby byla noha pevně zafixovaná. Důraz je kladen primárně na prodyšnost a nízkou hmotnost. Podobnými vlastnostmi by mělo disponovat i oblečení na bojové sporty, především pak šortky.

Rukavice

Při řadě bojových sportů potřebujete speciální rukavice. Ty mají na starosti zejména zpevnění zápěstí a ochranu ruky. Do značné míry však chrání i zdraví protivníka. Nevhodným výběrem rukavic nejenže zhoršujete kvalitu tréninku, ale hlavně riskujete úraz. S jakými typy rukavic se nejčastěji setkáte?

Boxerské rukavice

Rukavice na box mají oválný tvar a chrání celou ruku. Palec je umístěn zvlášť, ale tento prostor bývá spojen se zbytkem rukavice. Kromě boxu jsou tyto modely vhodné rovněž pro kickbox či thajský box.

Rukavice se hodí především na sparing – trénink jeden na jednoho. Jejich využití při boxování do pytle nic zásadního nebrání, ale rukavice se takto rychle opotřebí. Výrobce na tuto skutečnost obvykle upozorňuje. Neuposlechnutí instrukcí vám může způsobit komplikace při případné reklamaci.

Přestože se boxerské rukavice vyrábí z mnoha různých materiálů, tím nejlepším a nejodolnějším je stále kůže. Nicméně kožené rukavice se řadí k těm dražším. Pokud hledáte levnější řešení, vsaďte na umělou kůži nebo jiné syntetické materiály (typicky polyuretan).

Velikost boxerských rukavic

Klíčovým aspektem výběru boxerských rukavic je jejich velikost. U základních produktů se setkáte s velikostmi jako u oblečení (S, M, L apod.). Standardně se ale rukavice vyrábí v jedné univerzální velikosti a liší se jen svojí hmotností. Ta se udává v uncích (oz) a pohybuje se ve dvoustupňových intervalech od 6 do 16 oz. Čím těžší boxer, tím těžší by měly být i jeho rukavice. Oficiální zápasy většinou probíhají v 10oz rukavicích.

Výběr správné hmotnosti rukavic ovlivňuje více aspektů. Kromě hmotnosti boxera také jeho pokročilost nebo typ tréninku. Proto je ideální volbu konzultovat s trenérem. Orientačně se můžete řídit následující tabulkou.

Hmotnost rukavic Využití

Vhodné pro

6 – 8 oz Trénink

Ženy, děti do 60 kg

10 oz Trénink, oficiální zápasy

Dospělé do 60 kg (trénink), dospělé obecně (zápas)

12 oz Trénink

Dospělé mezi 60–80 kg

14 oz Trénink

Dospělé mezi 80–95 kg

16 oz Trénink Dospělé nad 95 kg

Při tréninku se u dospělých zpravidla využívají těžší rukavice než v zápasech. Není to pouze kvůli naplnění hesla „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“, jde v první řadě o ochranu sparing partnera. Těžší rukavice váží více, protože mají silnější výplň. Úder s nimi by tak měl zanechat o něco mírnější následky.

Pytlovky

Pytlové rukavice, nazývané také jako pytlovky, představují speciální typ rukavic navržený na boxování do pytle. Oproti běžným rukavicím jsou pytlovky menší, lehčí a prodyšnější. Vizuálně je poznáte podle ploššího tvaru. Výrobci u pytlových rukavic kladou důraz na fixaci zápěstí a ochranu kloubů.

Pytlovky se nehodí na sparing, riziko zranění tréninkového partnera je příliš vysoké. Použití tohoto typu rukavic je pochopitelně zakázáno i při zápasech.

MMA rukavice

Jak název napovídá, tyto rukavice jsou určeny na MMA, tedy smíšená bojová umění. Od boxerských modelů se na první pohled liší tím, že vám v nich zůstanou volné prsty. Uplatnit je můžete při technikách, jež pravidla boxu zakazují – například při boji na zemi. MMA rukavice se často využívají i při trénincích jiu-jitsu a na kurzech sebeobrany.

Narazíte na dva základní typy MMA rukavic.

  • Sparingové MMA rukavice – nazývané též „bambule“. Vyznačují se výrazným polstrováním na úderové ploše. Vzhledem proto připomínají rukavice na box – samozřejmě s tím rozdílem, že jsou ve spodní části otevřené pro úchop pomocí prstů. Sparingové MMA rukavice by si měli pořídit především začínající sportovci.
  • Zápasové MMA rukavice – Rukavice, které vídáte u bojovníků MMA v televizi. Oproti prvnímu typu disponují tenčím polstrováním. Ruka je v nich mnohem pohyblivější a zápasník tak získává lepší podmínky pro úchop.

Další typy rukavic

Výčet zdaleka není konečný, vyrábí se ještě další specifické typy rukavic. Uvidíte například modely navržené výhradně na thajský box a kickbox. V porovnání s boxerskými rukavicemi bývají plošší. Chránič je rozdělen rovnoměrně na hřbetu ruky a kloubech, což zajišťuje lepší ochranu při vykrývání kopů.

Speciální rukavice se objevují také na fitbox. Tento bojový nekontaktní sport využívá prvků z boxu a kickboxu. Pomáhá s redukcí nadváhy a zlepšením fyzické kondice. Rukavice na fitbox nemají kompletně chráněné prsty, ale poskytují ochranu kloubů a fixaci zápěstí.

Bandáže

Právě pro klouby a zápěstí představují bojové sporty velmi vysokou zátěž. K jejímu zmírnění slouží bandáže – omotávky, které tato místa chrání a zpevňují. Kromě toho vám omotávky pomohou s vyplněním případného volného místa v rukavicích. Bandáže lze rozdělit na omotávací a gelové.

  • Omotávací bandáže – Nejběžnější typ, který vyniká vysokou úrovní fixace. Rezervy se naopak skrývají v tlumení nárazů. Bandáže si před každým tréninkem či zápasem musíte kolem zápěstí a kloubů omotat, což pro vás bude minimálně v začátcích časově náročné.
  • Gelové bandáže – Připomínají spíše rukavice, jež mohou v některých situacích skutečně nahradit (například při fitboxu). Vedle rychlého a jednoduchého nasazení potěší výbornou absorpcí nárazů. Gelové bandáže ale poskytují mnohem nižší fixaci než omotávací modely.

Chrániče

Riziko zranění či úrazu je v bojových sportech pochopitelně vysoké. Chrániče proto patří k nejdůležitějším součástem výbavy.

Helmy

Asi není třeba nijak vysvětlovat, proč je při bojových sportech podstatná právě helma. Nešťastný zásah do hlavy může dotyčného vážně zranit, v extrémních případech i usmrtit. Helma se používá nejen na trénincích, ale také při zápasech dětí, žen a v soutěžích nižší třídy.

Přilba by měla chránit minimálně čelo, tváře a uši. Řada helem přichází i s chráničem brady. U modelů určených pro výcvik sebeobrany se často vyskytuje ochranná mříž. Správnou velikost přilby snadno zvolíte podle obvodu hlavy.

Chrániče na zuby

Chrániče na zuby zajišťují ochranu vašemu chrupu, ale navíc snižují riziko otřesu mozku. Aby chránič plnil svoji funkci co nejlépe, měl by být vytvarovaný přesně podle vašich zubů a dásní.

Obvykle stačí vložit chránič do horké vody, čímž dojde k jeho změknutí. Poté ho necháte krátce vychladnout, abyste se neopařili, a vložíte ho do úst. Chránič na několik vteřin pevně stisknete zuby. Tento „odlitek“ necháte opět ztuhnout v chladu nebo ledové vodě. Následně je chránič připraven k použití. Způsob tvarování se může u jednotlivých chráničů lišit. Vždy si jej nastudujte v návodu, který najdete v balení.

Z hlediska velikosti se chrániče na zuby zpravidla dělí jen na dětské a dospělé. Chránič pro dospělé se většinou doporučuje u osob starších 10 let.

Suspenzory

Zásah do slabin rozhodně nepatří k těm nejpříjemnějším zážitkům. Proto se při bojových sportech nosí suspenzory – chrániče genitálií. Ty se navlékají na spodní prádlo a měly by pevně držet na svém místě, aby se při pohybu neposunuly.

Samotná ochranná část, která je vyrobena typicky z plastu či kovu, mívá stejnou velikost. V různých rozměrech ale přichází pásek suspenzoru. Velikost se udává na škále od S do XXL, případně máte k dispozici údaj o obvodu pásku. Výběr suspenzoru nezapomeňte přizpůsobit provozovanému bojovému sportu. Některé modely se například nehodí na boj na zemi uplatňovaný při MMA.

Další chrániče

V závislosti na konkrétním sportu budete možná potřebovat další druhy chráničů. Při kickboxu a thajském boxu se využívají chrániče holení. V tréninkovém procesu mnoha bojových sportů přijdou vhod chrániče kolen a loktů.

Boxovací pytle

K natrénování úderů slouží boxovací pytle. Jejich podoba může být různá. Nejčastěji narazíte na závěsné pytle, boxovací trenažéry či takzvané hrušky.

    • Závěsné boxovací pytle – Nejrozšířenější varianta. Boxovací pytel se zavěšuje na konstrukci nebo se spouští ze stropu. Standardně je pytel vyplněný na určitou hmotnost, ale seženete i modely, které můžete postupně doplňovat a zvyšovat tak hmotnost pytle spolu s rostoucími schopnostmi.
    • Boxovací trenažéry – Trenažéry se nezavěšují, stojí na stabilním stojanu. Jsou proto ideální v menších prostorách nebo v případě, že nechcete do stropu vrtat. Výhodu představuje i možnost přenášení. Boxovací trenažéry mohou mít klasický válcovitý tvar, ale přichází rovněž jako figurína pro trénink přesnějších úderů.
    • Boxovací hrušky – Malé zavěšené pytle ve tvaru hrušky, které jsou ideální pro kondiční trénink, nácvik reflexů a rychlosti úderů. Srovnatelnou alternativu tvoří boxovací míče. 

Jak vybrat velikost boxovacího pytle

Při výběru boxovacího pytle musíte zvolit adekvátní výšku a váhu. Pro boxerský trénink se doporučují pytle dlouhé 80 až 120 cm. Pokud plánujete trénovat i kopy, sáhněte po delších kusech – nejlépe 150 cm a více.

Hmotnost boxovacího pytle by měla odpovídat zhruba polovině vaší hmotnosti. Sportovec vážící 80 kg tak bude hledat pytel s hmotností 40 kg. Zkušení boxeři mohou klidně koupit model, který váží 80 % jejich váhy.

Lapy a tréninkové pomůcky

Při cvičení s trenérem oceníte lapy. Za tímto pojmem se skrývají pěnové či látkové „desky“, které si trenér nasadí na ruku. Vy se pak lapu podle jeho pokynů snažíte zasáhnout údery nebo kopy. Rozdíly mezi jednotlivými lapami jsou minimální. Hlavní odlišnosti se týkají tvaru a způsobu uchycení.

Při nácviku bojových sportů se využívá mnoho dalších tréninkových pomůcek. Nezastupitelnou roli stále hrají švihadla. Se strečinkem a zahřívacím cvičením vám pomohou expandéry či posilovací gumy. Zapomenout nelze ani na pomůcky sloužící k regeneraci.

Oblečení a obuv

Podcenit byste neměli ani výběr obuvi na bojové sporty. Při tréninku i zápasu jste v neustálém pohybu, proto potřebujete mít na nohou pohodlné boty, které vaše chodidla zároveň dobře zafixují. Právě z důvodu dobré fixace se většinou jedná o boty nad kotníky.

Boxerské boty uplatníte i při kickboxu nebo MMA. Mírné odlišnosti se vyskytují u zápasnických bot, ale existují také univerzální modely, v nichž můžete jak boxovat, tak zápasit. Kromě volby adekvátní velikosti se ujistěte, že jsou boty lehké a prodyšné.

V rámci oblečení se zaměřte zejména na šortky. Ty vás nesmí omezovat v pohybu. Podobně jako boty by měly být v první řadě lehké a prodyšné. Specifický druh oblečení na bojové sporty tvoří kimona používaná při judu, karate či taekwondu.

Ukázat vybavení na bojové sporty

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků