Jak vyzdobit děti na lyže? Vtipné uši nebo samolepky frčí

Petr Pohůdka

31.1.2023 • 3 min čtení

Chcete ve svých potomcích probudit lásku k lyžování? Pak musí děti pobyt na svahu v první řadě bavit. K tomu přispějí i zdánlivé maličkosti, které nám dospělým mohou připadat nedůležité – například barva a motivy lyžařského vybavení nebo zábavné doplňky. Čím malé lyžaře zaručeně potěšíte?

Dobrá zpráva hned na úvod. Výrobci lyžařského vybavení vám situaci značně usnadňují. Dětské produkty se ve veselých barvách a hravých motivech vyrábí velmi často. Na černou zde narazíte málokdy, máte tedy na výběr.

Začít můžete u lyžařského oblečení. Při výběru kombinézy či overalu dejte dětem prostor a nezapomeňte se jich zeptat, jaký model se jim líbí. Pokud je to alespoň trochu možné, sáhněte po jimi preferované variantě. Pochopitelně ne na úkor funkčnosti. V takovém případě se ale snažte dětem vše rozumně vysvětlit, ať se necítí ukřivděně.

Výběr barev má vliv na bezpečnost

Neopomíjejte také faktor viditelnosti. V jasných barvách bude dítě na svahu lépe vidět, což přispěje k jeho bezpečnosti. Nicméně tento aspekt se dá dohnat vhodně zvolenými reflexními prvky. I tmavá kombinéza se díky reflexní vestě nebo několika reflexním páskům stane snadno viditelnou.

U spodních vrstev barvy tolik řešit nemusíte, ale pokud se oblečení bude dětem líbit, je to stále velké plus. K tomu, že se dítě bude na sjezdovku těšit, dopomůže i oblíbená lyžařská mikina nebo třeba veselé podkolenky.

Crazy uši vykouzlí úsměv každému

Nedílnou součást lyžařské výbavy tvoří helma. Při jejím výběru se soustřeďte především na hmotnost. Těžké modely představují pro krční páteř malého jezdce zbytečnou zátěž. Kromě hmotnosti opět dbejte na viditelnost dítěte. Podobně jako u kombinéz se dají výraznější helmy považovat za bezpečnější (samozřejmě v rámci porovnávání stejných modelů).

Berte v potaz celkový „outfit“ dítěte. Pokud má váš potomek zářivou kombinézu, není důvod bránit se například bílé helmě. Naopak k hůře viditelné kombinéze volte raději helmu v jasných odstínech a oblečení ještě doplňte o reflexní prvky.

Kdybychom měli vybrat jeden doplněk, který zaručeně rozzáří dětské oči, tak jsou to jednoznačně crazy uši. Tuto vtipnou dekoraci připevníte k jakékoliv helmě, typicky pomocí suchého zipu. Crazy uši mohou mít podobu zvířecích uší, rohů, číra nebo třeba princeznovské korunky.

Obyčejné vybavení vylepší i drobnosti

Středobodem dětské pozornosti jsou pochopitelně lyže. Nepodařilo se vám sehnat model ve vysněných barvách? Není nutné propadat panice. Děti jsou nenáročné a dojem z lyží jim zlepší i zdánlivé drobnosti. Zkuste sehnat voděodolné samolepky s oblíbenými motivy nebo postavičkami. Uvidíte, že jedna povedená samolepka zcela změní dětský pohled na jinak nezajímavý model lyží. Podobným způsobem můžete postupovat i u lyžařské obuvi.

Líbivé vybavení a hravé doplňky zájem o lyžování rozhodně zvýší, ale zdaleka nejde o klíčový faktor. Tím je především zábava, kterou děti při sportování zažívají. K té z velké části přispívají rodiče svým přístupem. Proto mějte s dětmi trpělivost a buďte k nim shovívaví. Zkrátka se snažte o to, aby na své první lyžařské krůčky a pobyty na horách vzpomínaly vždy s úsměvem.

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování