Otužování s Veru: Je to pro každého, fakt! Hlavní benefity

Veronika Dubnová

19.10.2023 • 5 min čtení

Otužování je aktuálně velkým trendem, který chytil spoustu lidí během pandemie covidu. Ani já nejsem výjimkou a začala jsem s otužováním před čtyřmi lety v době, kdy začalo asi nejvíc lidí po celé republice. Sice je to možná trend, ale ten nejlepší, který mohl přijít. 

Říkáte si, že to není pro vás, jste zimomřiví a určitě byste u toho nastydli? To jsou časté myšlenky mnoha lidí v mém okolí. Opak je ale pravdou. Já jsem byla asi nejzimomřivější člověk na světě, vždy jako první vymrzlá a milovala jsem horké sprchy a teplo. 

Pak jsem se dozvěděla, že by otužování s mojí „vymrzlostí“ mohlo pomoct. A tak jsem studenou koupel chtěla zkusit už déle, ale nebylo s kým, neměla jsem o tom žádné informace a nevěděla, jak začít. Postupně na mě na sítích vyskakovalo víc a víc lidí, co se noří do ledové vody a já si řekla, že do toho opravdu musím jít. 

Věřte mi, budete mít věci víc na salámu, nebude vás tolik stresovat ani dvojice malých dětí, které na vás čekají po stresující práci.

Pak jednou přišel kamarád na horách, že se jde koupat a já se neváhala přidat! Myslím, že je ale důležité jít do otužování vědomě a ne jen proto, že to dělá kamarád. Měli byste vědět, proč se do vody noříte a co od toho očekáváte. 

Proč se chodit otužovat? Jaké benefity otužování přináší?

Nejdříve vám benefity vypíšu v bodech a pak mírně rozepíšu. Všechny informace čerpám z vlastních zkušeností a toho, co pozoruji sama na sobě.

  • Lepší soustředění
  • Odolnost vůči stresu
  • Příval energie, pozitivních pocitů, lepší nálada
  • Lepší imunita, menší nemocnost a lepší průběhy nemocí
  • Regenerace po náročném sportu
  • Pozitivní vliv na stav kůže a hubnutí

Soustředění

Pro mě má chlad hned několik benefitů. Jak jsem psala výše, ve chvíli, kdy jsem ve vodě, opravdu nemyslím na nic jiného než na sebe, svůj dech. Soustředím se jen na daný okamžik. Pro každého, kdo má náročnou práci na hlavu, nebo je roztěkaný mezi několik projektů, má problém se soustředit nebo má třeba tvůrčí krizi, je otužování naprosto perfektní nástroj, jak se uklidnit, vypnout a začít od začátku. 

Odolnost vůči stresu

Stres v dnešní době je možná to nejhorší, s čím se potýkáme. Doba je strašně zrychlená a my všichni musíme podávat neustále lepší a lepší výkony. Ať už v práci, nebo třeba jako matky, jednoduše nároky na společnost a jednotlivce se neustále zvyšují. Prostě každý určitě nějaký stres zažívá a každý se s ním dokáže vyrovnat jinak. 

To že své tělo vystavíte extrémní situaci jako je ledová voda, posilujete svou vůli, posilujete fyzickou odolnost vůči nepříjemné situace a díky tomu, že se umíte vyrovnat téhle fyzické nepříjemnosti, zvládnete lépe i tu psychickou nepříjemnost. Jste jednoduše lépe připraveni reagovat na stresové podněty. To, že tělo vystavíte ledové vodě, je pro něj stres a vy se učíte ho zvládat. Není to nezdravý stres, je jen krátkodobý a ne chronický, jako například ten, který zažíváme třeba v práci. 

Věřte mi, budete mít věci víc na salámu, nebude vás tolik stresovat ani dvojice malých dětí, které na vás čekají po stresující práci. Opravdu vřele doporučuji každé matce. Nejenže vypadnete na chvíli ven, ale určitě vám to pomůže zvládat lépe i běžné denní situace.

Příval energie, dobrá nálada

Kromě toho, že lépe zvládnete stres, vás zavalí příval pozitivní energie. Je to trochu jako drogy, protože opravdu neznám nikoho, kdo by se zkusil otužovat a nechtěl pokračovat dál. Je to návykové, protože po koupání přijde extrémně pozitivní pocit nejen z toho, že jste to dokázali, ale v těle probíhají chemické reakce, kdy se vyplavují pozitivní hormony

Pocit štěstí pak chvíli přetrvá a když chodíte pravidelně, můžu zaručit, že budete mít i dlouhodobě lepší náladu a celkově budete lépe naladěni.

Lepší imunita

Možná nejpropagovanější benefit je zlepšení imunity. Vystavování se chladu obecně snižuje zánětlivost v těle. Je dokázané, že to tak je. Ale těžko se tomu věří, že? Já musím říct, že jsem byla dost často nemocná. Když jsem chytila rýmu, měla jsem z ní hned zánět dutin nebo průdušek a nemoci se kolikrát vlekly týdny a nakonec jsem skončila na antibiotikách. 

Od té doby, co se pravidelně otužuji, jsem pocítila výraznou změnu v tom, jak moje „nachlazení“ probíhají. Nyní jsem opravdu málokdy nastydlá. Když už rýma přijde, tak během dvou dnů odejde a nepřejde v nic horšího. Za celou dobu jsem odpadla třikrát a minimálně dvakrát to byl potvrzený covid.

Regenerace po sportu

Pokud sportujete a je vaše tělo namožené, otužování je naprosto perfektní kompenzace a pomáhá regenerovat svaly. Já například hodně běhám, několikrát do roka máme výzvu, kdy naběháme i 300 km za měsíc. A to pak svaly trpí. Nicméně díky otužování je regenerace značně rychlejší. Když nemám čas na otužování v rybníku, sprchuji si minimálně svaly na nohou dlouze ledovou vodou. Svaly se tak pěkně prokrví, okysličí a ulevíte jim.

Lepší stav kůže a vliv na metabolismus

V neposlední řadě musím zmínit také pozitivní vliv na stav kůže a metabolismus. Tělo okamžitě reaguje na ledový podnět a začne šlapat rychleji a prokrvovat kůži a další části těla, abyste neumrzli. Díky tomu, že se kůže více prokrvuje, můžete vnímat zlepšení například celulitidy. Celkově může být při pravidelném otužování pokožka pevnější a pružnější! 

Když jsem ve vodě několik minut, mívám pak doma pocit, jako kdybych byla po několika kilometrech běhu. Tělo se totiž snaží extrémně zahřát, proto se rozjede na plné obrátky. Opět při pravidelném otužování můžete nakopnout svůj metabolismus a přispět tak k úbytku váhy, samozřejmě ve spojení s dalšími redukčními kroky. 

To, že tělo vystavíte ledové vodě, je pro něj stres a vy se učíte ho zvládat.

Když se tyhle věci spojí, myslím, že nikdo nemůže mít pochyb, že má otužování pro tělo extrémně pozitivní přínos. A musím říct, že bych otužování opravdu doporučila ženám. Jsme celkově méně stabilní než chlapi, naše hladina hormonů více kolísá, všechny to známe! A díky otužování můžete výrazně přispět k tomu, abyste byly nejen stabilnější, ale dokázaly se lépe vyrovnávat s negativními vlivy okolí, byly méně nemocné, více výkonné a prostě ještě lepší ženy, než jste teď!

Teď už víte, co vše vám může otužování přinést. Teď ale jak na to? Jak začít? A je třeba hned skákat do rybníku? To vše se dočtete v dalším článku!

Líbil se článek?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasadorka Sportisima, markeťačka a fotografka