Vyrazte s námi do Prčic! Už o víkendu

Tereza Houšková

16.5.2023 • 4 min čtení ▸ 2 min videa

Turisti, nemáte ještě plány na víkend? Teď už ano! Už v sobotu 20. května se uskuteční 56. ročník kultovního dálkového pochodu Praha–Prčice. Zaregistrujte se do 18. května na jednu z 21 tras a nechte se unést krásou okolní přírody, pohodovou atmosférou nebo parádním pocitem, že si dáte pořádně do těla. 

Pokud zvládnete na jedné z tras posbírat všechna razítka do mapičky, na konci pochodu se můžete těšit na sladkou odměnu spolu s plastovou botičkou.

První pochod a fascinující rekordy

První ročník pochodu se konal už v roce 1966, kdy byla pro pochodníky zaopatřená jedna trasa, která je přírodou dovedla až do cílového místa – Prčic. Po zdárném absolvování trasy dostali za odměnu malou stužku, kterou dnes už nahradila plastová botička. 

Celého pochodu se zúčastnilo 469 nadšenců, což by se mohlo zdát jako pěkný výsledek. Kdybychom to ale porovnávali třeba s 16. ročníkem, tak je to jen na lehké pousmání. V roce 1982 se sešlo neuvěřitelných 35 732 turistů! A právě toto číslo nám může být důkazem, že Praha–Prčice je jeden z nejoblíbenějších pochodů v České republice.  

A teď se jistě ptáte, existuje někdo, kdo byl natolik vytrvalý, že se zúčastnil všech padesáti pěti ročníků? Odpověď zní ne. Ale i tak známe rekordmana, který jich má na kontě pěkný balík. Řeč je o Miroslavu Brábníkovi z Prahy, který se může chlubit číslem 51. Přesně tolikrát se vydal na turistické dobrodružství s cílem v Prčicích. Za všechny roky nachodil 2 429 kilometrů! Kdyby šel takový úsek naráz, tak by se z Prahy dostal do tureckého města Adiyaman.

Trasy

V letošním roce si můžete vybrat z 21 tras v rozpětí od 13 do 74 kilometrů. Pro děti, cyklisty a vozíčkáře jsou speciální trasy, které jsou pro ostatní chodce nepřístupné. Tím se hezky všichni účastníci rozptýlí do různých oblastí, aby si nepřekáželi a nedocházelo k přelidněným zónám. 

Nejdelší turistický úsek se pyšní 70+ kilometry. Výchozím místem je zastávka metra Háje (v Praze), odkud se pochodníci vydávají na „nekonečnou“ pouť. Cesta se doporučuje pouze zdatným turistům, kteří už umí odhadnout své síly. Protože, co si budeme povídat, je to štreka jako blázen! Úsek Háje–Prčice je také znám pod názvem – Trasa Karla Kulleho. Karel Kulle byl jedním ze zakladatelů, spolu s Jiřím Dvořákem a Stanislavem Ratajem.

Karlova trasa není jediná, která nese jméno významné osoby:

  • Trasa Zdeňka Hájka – vede z Týnce nad Sázavou (42 km). Zdeněk Hájek byl známý skaut a tramp.
  • Trasa Vlasty Doležalové – výchozím bodem je Střezimíř (36 km). Vlasta Doležalová byla členka Klubu českých turistů Dukla Praha. Podílela se na organizaci pochodu Praha–Prčice, Doležalovy dvacítky nebo Petřínského pochodu.
  • Trasa Jardy Bursíka – startuje z Bystřice u Benešova (35 km). Jaroslav Bursík se od roku 1973 zabýval organizací kultovního pochodu Praha–Prčice.
  • Robinova trasa – vede ze Sedlčan (32 km). Jméno dostala po Františku Veselém, který se o tuto trasu staral už od jejího zrození. První pochodníky cesta přivítala až při 29. ročníku. 

Pravidla a registrace

Přihlásit se můžete pouze elektronicky do 18. května 2023 do půlnoci. Zaregistrujete se, vyberete si trasu, zaplatíte startovné 40 Kč a je to. Pak už se jen v den pochodu dostavíte na startovní stanoviště vaší trasy, kde dostanete mapu pochodu a můžete vyrazit. 

V průběhu cesty budete procházet různými kontrolami, na kterých dostanete razítka do mapy. A teď zpozorněte, nezapomeňte mít všechna razítka. V cílovém místě pochodu za celou správně vyplněnou mapku dostanete sladkou odměnu a vytouženou botičku! Barva plastové botičky je tajná, tak se nechme překvapit, co nás čeká letos.

Cenné informace na závěr

Doporučujeme všem pochodníkům, aby si vzali pořádnou turistickou obuv, ve které se jim dobře šlape a sváču na průběžné doplňování sil. Od věci není ani Alpa nebo nějaký krém! Hezky vám vzpruží svaly a dodá trochu úlevy chodidlům. Po cestě jsou i stánky s občerstvením, takže kdyby bylo nejhůře a už byste svou svačinu dávno slupli, můžete doplnit baterky i tady. 

Všem budoucím účastníkům přejeme málo puchýřů (snad žádné) a krásné počasí. :)

Vybavit se na pochod

Zdroje: praha-prcice.czwww.dobryden.cz.

Líbil se článek?

Tereza Houšková

Mladá síla marketingového týmu Sportisima, bývalá pozemkářka a pořádná sporťačka, milovnice ručních prací