Craft CTM Ultra Trail: Pořádná nálož tlumení na přírodní běhání

Ondřej Chour

5.5.2023 • 3 min čtení ▸ 3 min videa

Sháníte krosovky do lehkého terénu, které budou hýčkat vaše chodidla i na delších výbězích v přírodě? Běžecké boty Craft CTM Ultra Trail mají opravdu výrazné tlumení, s nímž i na lesních cestách s kořeny, kamínky a větvemi poběžíte jak v bavlnce. 

Jak už jsme zmínili, nejvýraznější částí boty je tlumící pěna, jejíž tloušťka pod patou dosahuje až ke 40 milimetrům. To už je pořádná nálož. První pocit ve vyšší botě může být trochu nezvyklý, ale přebije ho lehkost a pohodlnost při samotném běhu. Mohutná pěnová část dobře tlumí nerovnosti i při delších trénincích v přírodě.

Tvar podešve ponouká běžce k opravdu dynamickému běhu. Je potřeba si zvyknout na specifický došlap, ale dobré je, že se boty hodí jak pro běžce, kteří našlapují přes špičku, tak pro ty, u nichž je naopak jako první v kontaktu se zemí pata. Jen pozor, boty jsou vhodné spíše do lehkého terénu. V náročnějších podmínkách s výraznými nerovnostmi by už mohly kvůli vyšší pěně ztrácet na stabilitě.

Už dříve jsme recenzovali velmi univerzální boty Craft CTM Ultra s velmi podobnou konstrukcí, u krosového modelu s přídomkem Trail je však plnější svršek a výraznější gripy na podešvi. S nimi boty nejlíp obstojí v mírném terénu například na lesních cestách, ale neztratí se ani na kombinované trase, kdy je potřeba přebíhat i po asfaltových úsecích. Podešev je tuhá, takže se nedeformuje a není na ní hned vidět opotřebení.  

Výhodou je odolná textilie svršku, u níž nehrozí rychlé protrhnutí například o větve. V přední části je navíc svršek pevnější, takže bota chrání prsty před nakopnutím a navíc se dovnitř nedostane tolik vlhkosti. Příjemný je i tenký nepolstrovaný jazyk zapuštěný do boty tak, že i při běhu dobře drží na místě. 

Ukázat Craft CTM Ultra Trail

Líbil se článek?

Ondřej Chour

Běžecký nadšenec a závodník, specialista Sportisima na běžecké boty a další vybavení