Kevin ze Sám doma je talent! 5 sportů, ve kterých by zářil

Tomáš Lichnovský

13.12.2022 • 4 min čtení

Napadlo vás to někdy? Že Kevin má celkem slušné sportovní předpoklady? Udělali jsme důkladnou rozborku původních filmů Sám doma a vybrali jsme 5 sportovních aktivit, ve kterých by vynikal.

Všimli jsme si, že Kevin má ve filmech Sám doma a Sám doma: Ztracen v New Yorku evidentně silný vztah k pohybovým aktivitám a taky musí mít slušnou fyzičku. Nejen, že všude po domě McCallisterů se válí různá sportovní výbava, takže jeho sourozenci asi hodně sportují, ale i sám Kevin na tom musí být pohybově hodně dobře. Navíc úplně v pohodě uniká dospělým „Mokrým banditům“. A nebylo to vždy jenom o chytrosti…

Kdyby žil ve skutečném světě, dost možná bychom ho vídali u nás ve Sportisimu. Nebo, protože je to Kevin, nejspíš by si vzal tátovu kreditku a nakoupil by si hromadu výbavy na e-shopu Sportisimo.cz. Každopádně, Kevine, jsi super kluk! Podle nás bys většinu stejně starých (osmiletých) dětí strčil při těláku nebo školní olympiádě do kapsy!

Tady je slibovaných 5 sportů, ve kterých by vynikal.

1. Běžecké disciplíny

Když se na film dobře podíváte, tak Kevin pořád někam utíká. Do prvního patra, do přízemí, do obchodu, do kostela, z kostela, za Santou, po letišti, po New Yorku, před zloději Harrym a Marvem… Prostě běh je tutově jeho silná stránka. Nevíme, jestli by mu šly sprinty, jako je klasická školní šedesátka nebo stovka, ale určitě by mu vyhovovaly vytrvalostní a různé přespolní běhy. A nebo dokonce Spartan race?

2. Lezení – bouldering

Jakmile se v jedničce ocitne Kevin sám doma, hned šmíruje v pokojích sourozenců. Do oka mu padnou baseballové karty na nejvyšší polici (mimochodem hned vedle basketbalového míče), načež se malý Kevin rozhodne uplatnit své lezecké dovednosti. Bez jištění, bez strachu se pomalu, ale jistě drápe až k nejvyššímu patru ve výšce asi dvou metrů a kdyby byly police kvalitnější, tutově by se dostal až k cíli.

3. Sportovní střelba

Není pochyb o tom, že umí skvěle střílet. Divákům to dokáže, když sundá ze zdi vzduchovku, postaví si pět sportovních panáčků (basebalistů a basketbalistů) na víko od prádelní šachty a pak je nekompromisně bez jediné chybičky postupně odstřelí. Parádní biatlonovou „ležku“ s přesným zásahem mezi oči pak předvede ve chvíli, kdy se zloděj Marv dívá dovnitř domu skrz otvor pro kočky. Ale šel by mu určitě i trap nebo skeet.

4. Lezení – ferraty

A ještě jednou lezení, ale trošku jiná disciplína. Že se Kevin nebojí šplhat po zdi (po poličce), to už víme, ale on se nebojí ani v mnohem větších výškách! 

Zcela jistě by excelovat na ferratách, kde se leze po žebřících, jako vedou do jeho bunkru, kde se chodí ve výškách kolem lan a podobně. Co chodí… Kevin se dokonce dopravil z půdy po laně do svého bunkru pomocí řídítek od kola! Ve dvojce v New Yorku pak zase slaňoval z okna na zem jako profík.

5. Příprava strategie a taktiky

No dobře, tohle není tak úplně sport, ale do sportovní oblasti to patří určitě. Za každým sportovním úspěchem stojí kromě fyzického výkonu taky taktika a Kevin by byl nepochybně skvělým stratégem sám sobě i celému týmu. 

To, do jakých detailů dokázal předvídat scénář celého vloupání a s jakou pečlivostí připravil všechny léčky… Klobouk dolů. Otázka je, jestli by Kevin nechystal podobné léčky i na své sportovní soupeře. Snad ne. Věříme, že by je porazil férově.

Co se do výběru nevešlo

V jedničce si Kevin vezme sáně a sjede s nimi ze schodů přes venkovní dveře až na zahradu. Žádný extrémní talent ale nepředvedl, protože na konci havaroval. Naopak uživil by se jako rolbař na zimním stadionu, vždyť led udělal před svým domem (na schodech) parádní. Mokří banditi ho sice vůbec neocenili, ale hokejisti by určitě byli spokojení. 

Ve dvojce jde v hotelu do areálu s bazénem, ale jestli má talent na plavání, to se bohužel nedozvíme – předvede jenom skok do vody (bombu), až mu spadnou plavky.

Doufáme, že budete Kevinovi zase fandit

Kdy bude Kevin se skvělým českým dabingem v televizi? Sám doma můžete vidět 24. 12. od 20:15 na Primě a Sám doma: Ztracen v New Yorku o den později – 25. 12. od 20:15 opět na Primě. A dejte nám pak vědět, jestli jste u Kevina objevili nějaký talent na další sporty, které jsme nezmínili!

 

Zdroje gifů: Sám doma (1990) a Sám doma: Ztracen v New Yorku (1992), 20th Century Fox.

Líbil se článek?

Tomáš Lichnovský

Kouzelník se slovy ve službách Sportisima, sportovní nadšenec, cyklista a hokejista, hobby kutil