Vysoušeč i cukry. Těchto 7 vychytávek zpříjemní pobyt na horách

Petr Pohůdka

17.2.2023 • 4 min čtení

Zimní sezóna je v plném proudu. Také se snažíte v každé volné chvíli vyrazit za sněhem na hory? Máme pro vás tipy na pár doplňků, které vám čas strávený na horách zaručeně zpříjemní.

Dobře si zalyžovat nebo zajezdit na snowboardu, zůstat při tom v teple, mít na svahu dostatek energie a především se z hor zase v pořádku vrátit. Základní cíle zimních sportovců bývají podobné. Následující vychytávky vám při jejich dosahování pomohou.

Termoska

Mít v zimě neustále po ruce teplé pití je k nezaplacení. Termoska s čajem nebo kávou přijde vhod například při pěších výletech, ale oceníte ji i během cestování v autě. Nemusíte se pak spoléhat na nápoje připravované na benzinových stanicích či v horských chatách. Zkrátka pijete jen to, co máte nejraději.

Zapomeňte na zkušenosti se starými termoskami, ve kterých byl nápoj po pár desítkách minut studený. Technologie se vyvíjí i v této oblasti. Kvalitní modely z nerezové oceli nebo titanu váš nápoj udrží teplý klidně 24 hodin. Podle potřeby si vyberete buď mezi menšími nádobami na 0,5 až 0,7 litru, případně zvolíte termosky až s dvojnásobným objemem.

Vysoušeč obuvi

Nohy v teple jsou základ – jak už nejspíš víte od své babičky. Jenže ve sněhu boty snadno promoknou nebo je jako v případě lyžáků propotíte. Proto je důležité, abyste obuv do příštího užívání stihli řádně vysušit. To poslední, co chcete, je obouvat se ráno do mokrých bot.

S podobnými těžkostmi vám pomůže vysoušeč obuvi. Drobné zařízení připojíte do klasické zásuvky, často máte i možnost zapojení do 12V zásuvky v autě. Tato vychytávka poslouží nejen při vysoušení lyžáků a zimní obuvi, ale také rukavic či textilu.

Zámek na lyže

Bojíte se nechávat lyže před horskou chatou, když jdete na oběd? Ne pokaždé se podaří sednout si ke stolu, odkud na lyže vidíte. Obavy z krádeže vám pomůže rozptýlit zámek na lyže.

Vsadit můžete na klasické lanko doplněné o zámek na klíč nebo na kódovou variantu, u níž k odemčení a uzamčení slouží zadání číselné kombinace. Modernější alternativu představují elektronické zámky, které ovládáte v mobilní aplikaci. Součástí těchto chytrých zámků bývá rovněž alarm reagující na pohyb lyží.

Rychlé cukry

Lyžování a další zimní sporty patří mezi fyzicky náročné aktivity. Vaše tělo tak potřebuje dostatek energie. Ne vždy si však máte možnost na horách objednat nutričně hodnotné jídlo. Jindy je problém v načasování. Nedostatek energie vás může přepadnout neočekávaně – například ve chvíli, kdy ještě potřebujete sjet svah dolů.

Právě v těchto okamžicích oceníte takzvané rychlé cukry, tedy rychle vstřebatelné sacharidy, které se okamžitě dostanou do krve a svalů a poslouží jako zdroj energie. Nebudeme zde nyní zabíhat do hloubky, ale uvědomte si, že není cukr jako cukr. Proto je vhodnější sáhnout po sportovní výživě se správnou kombinací potřebných látek, než na sjezdovce spořádat sušenku a plechovku koly. Doporučit se dají třeba energetické gely.

Opalovací krém a balzám na rty 2 v 1

Horské podmínky představují pořádnou zátěž pro vaši pokožku. S nadmořskou výškou roste intenzita slunečního záření. Na horách se tak můžete poměrně snadno spálit. Mráz se zase negativně podepisuje na stavu rtů a vede k jejich dehydrataci a popraskání.

Nedílnou součástí vaší výbavy by proto měl být opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a balzám na rty. Velmi praktické jsou výrobky, které obojí sdružují v jednom balení. V trubičce se nachází opalovací krém a na jejím konci je oddělený balzám na rty opatřený vlastním víčkem.

Hřejivé náplasti

Po náročném sportování se mohou dostavit bolesti svalů a kloubů. Jenže když máte zaplacené ubytování a skipas, rozhodně se nechcete lyžování jen tak vzdát. Před vhozením ručníku do ringu nejspíš vyzkoušíte nějaké léčivé přípravky. Pomoci by mohly například hřejivé náplasti, které bolest svalů a kloubů mírní. Přijdou vhod také při ztuhlosti či natažení svalů.

Hřejivé náplasti podporují prokrvení, stimulují krevní oběh a v postiženém místě uvolňují napětí. Hlavní léčivou látkou bývá zpravidla kapsaicin (rostlinný alkaloid), případně mentol nebo konopný olej. Hřejivou náplast si na bolestivé místo nalepte třeba přes noc, do rána se stav může zlepšit. Stejně byste ale měli dobře zvážit, zda ve sportování dále pokračovat. Riziko dalšího zhoršení vašeho stavu je pochopitelně vysoké.

Protiskluzové návleky

Chystáte se na horách vyrazit na delší túru nebo byste rádi chodili každé ráno běhat? Na kluzkém povrchu a ušlapaném sněhu vám s pohybem pomohou takzvané nesmeky. Jedná se o protiskluzové návleky, které si jednoduše natáhnete na boty. Na spodní straně nesmeků se nachází drobné hroty, díky nimž získáte potřebnou stabilitu.

Nesmeky si vyberte podle terénu a vybrané aktivity. Návleky s malými hroty se hodí především pro běh a chůzi po městě. Podrží vás hlavně na ledu. Ozubené nesmeky zvolte do ušlapaného sněhu. Tyto modely již vizuálně připomínají horolezecké mačky, proto se někdy označují jako „skoro mačky“.

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování