Odstartujte nový rok výšlapem. Kde začít shazovat vánoční kila?

Petr Pohůdka

28.12.2022 • 2 min čtení

Vánoce jsou za námi, pomalu se blíží nový rok. Se svátky končí i typické ochutnávání vánočního cukroví a nekonečné přejídání. Chcete se co nejdříve začít znovu hýbat? Ideální příležitost představují tradiční silvestrovské či novoroční výšlapy. Kam vyrazit a kde se můžete připojit k hromadným akcím?

Také na silvestra nebo Nový rok potkáváte skupiny výletníků? Silvestrovské a novoroční výšlapy mají dlouhou tradici. Není divu, lidé po prolenošených vánočních svátcích cítí potřebu pohybu. Navíc se díky období dovolených mohou snáze domluvit s dalšími rodinnými příslušníky nebo přáteli a při chůzi si pěkně popovídat.

Kam vyrazit? Nedá se předpokládat, že poslední den v roce nebo po novoročních oslavách budete chtít cestovat přes půl republiky kvůli turistice. Proto hledejte něco v blízkosti svého bydliště. Jistě vás napadne zajímavá trasa v okolí. Nemusí být dlouhá ani náročná, na lámání osobních rekordů budou během příštího roku vhodnější chvíle. Teď jde o to strávit nějaký čas venku, ideálně v příjemné společnosti.

Připojte se k hromadným akcím

Nemáte s kým vyrazit a rádi byste poznali nové lidi? Připojte se k některému z hromadných výšlapů. Jaké patří k těm nejznámějším?

  • Ještěd: Novoroční výstup na Ještěd pořádaný Klubem českých turistů má skutečně dlouhou tradici – první ročník se uskutečnil již v roce 1976. Výšlap každoročně přiláká až okolo tisícovky nadšenců.

  • Praděd: Dlouhou historii má rovněž novoroční výstup na nejvyšší vrchol Moravy a Slezska. Pravidelně se ho účastní i běžkaři.
  • Háj: Oblíbený novoroční pochod v předhůří Jeseníků.
  • Javorník: Populární výšlap k rozhledně Karla Klostermanna na hoře Javorník na Šumavě. Tradičně se koná jak 31. prosince, tak 1. ledna.
  • Petřín: Perfektní vycházkový cíl pro obyvatele Prahy.
  • Javořice: Známý silvestrovský výstup na nejvyšší vrchol Vysočiny.
  • Milešovka: Novoroční cesta na nejvyšší horu Českého středohoří je vhodná zejména pro obyvatele Ústeckého kraje.
  • Halda Ema: Ostravané na Nový rok společně stoupají na haldu Ema, kuželovitou haldu vytěžené hlušiny z ostravských dolů.
  • Babí lom: Vrch s rozhlednou na Brněnsku, který je již desítky let cílem hromadného novoročního výletu.
  • Podhorní vrch: Řadu turistů uvidíte 1. ledna také na hoře nedaleko Mariánských Lázní.

Výčet zdaleka není konečný. Hromadné výšlapy se konají po celé České republice. Bližší informace zpravidla zjistíte na webových stránkách místních turistických spolků a organizací nebo na veřejných vývěskách. Sběratele potěší, že si z mnoha výšlapů kromě dobré nálady odnesou také pamětní list, razítko či jinou památku.

Pokud se ve vašem okolí nic nepořádá, můžete společně s přáteli podobnou tradici začít. Řada dnes známých akcí se zrodila přesně tímto způsobem. A hlavně se nezapomeňte dobře obléct a do nového roku vykročit tou správnou nohou!

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování