Jak zabavit děti venku? Máme pro vás 5 tipů

Martin Levý

4.10.2022 • 2 min čtení ▸ 5 min videa

Vyrážíte s dětmi sportovat ven? U menších dětí je ideální, když se pohyb spojí se zábavou. Máme pro vás tipy na hry, při kterých se malí sportovci příjemně zapotí, pobaví a navíc dají průchod své fantazii.

První hra se jmenuje Najdi a buď nenápadný. Prověří hlavně dětskou pozornost. Potřebujete k ní plyšáka nebo jiný předmět, který děti budou hledat. Plyšáka někde schovejte. Ten, kdo ho objeví, ale nedá nic najevo – jen si sedne na domluvené místo a počká na ostatní. První objevitel plyšáka ho ukrývá v dalším kole.

Také hru Skokan roku si zahrajete v podstatě kdekoliv. Stačí vyznačit dva body. Vzdálenost mezi nimi se děti snaží překonat na co nejmenší počet skoků. Každý může skákat sám za sebe, případně děti rozdělte do týmů, v nichž si předávají štafetu. Pohyblivost procvičí rovněž hra zvaná Gordický uzel. Děti v hloučku zavřou oči, dají ruku před sebe a chytí se jiné ruky. Totéž opakují s druhou rukou. Poté oči otevřou a snaží se z uzlu vymotat a vytvořit kruh.

Při hře Letadlo v mlze si děti zahrají na navigátory a letce. Ve dvojicích se domluví na heslech, která budou používat pro tři základní povely – jdi, otáčej se a zastav se. Podle povelů navigátora musí druhý člen dvojice se zavázanýma očima proletět předem určenou dráhu a vrátit se zpět na letiště.

Poslední hru si děti navrhnou samy. Bude jim k tomu stačit křída a asfalt. Malí sportovci si podle své fantazie nakreslí dráhu, kterou následně překonávají. Mohou si vyznačit kroky, skoky, běh po laně, zapojit ruce – záleží jen na nich. Podívejte se na video, jak taková dráha může vypadat.

Líbil se článek?

Martin Levý

Hlavní trenér v Runczech běžeckém centru Running Mall, sportovec a učitel tělocviku