Promyslete jarní výbavu. Co si vzít na trek a delší výlet?

Veronika Dubnová

14.4.2023 • 5 minut čtení ▸ 1 min videa

Jarní počasí je velmi zrádné a nevyzpytatelné, může být již celkem teplo, ale ráno nebo později odpoledne se teplota často sníží až k bodu mrazu. Proto je důležité nepodcenit hlavně oblečení, ale je třeba samozřejmě přizpůsobit i další vybavení.

Pojďme se spolu podívat, jaké vrstvy oblečení a další vybavení používám na jaře na různých trecích a rodinných výletech.

Základní vrstva

Jelikož předpokládáme, že budete víceméně v pohybu, základní oblečení by nemělo být příliš teplé, abyste se hned nezpotili. Pokud předpověď slibuje více než 5 stupňů, oblékám nezateplené funkční legíny – perfektní jsou například legíny Kari Traa, s vyšším pasem a pevnější textilií. Vyhovuje mi, že hned neprofouknou, ale přitom nejsou zateplené. 

Ukázat legíny Kari Traa

Naopak triko na jaře nosím raději termo, protože pocitově je na těle lepší teplejší materiál, nicméně i termo triko je funkční a perfektně odvádí případný pot. Nejlepším materiálem pro základní vrstvu je pak Merino. Jeho hlavní výhoda spočívá v tom, že lépe udrží teplo, i když se zpotíte a nepřejímá pachy. Na druhou stranu bývá ale oblečení z Merino vlny mnohem dražší. 

Teplá vrstva

Dále oblékám mikinu, opět z funkčního materiálu. Mě naprosto vyhovuje například mikina Kari Traa, která opět velmi dobře odvádí pot a mohu se na ni spolehnout. Je vybavena vyteplením na přední hrudní části, a také v zadní bederní části, tedy mikina je velmi multifunkční a využívám ji i na zimní/jarní běh nebo běžky.

Ukázat mikiny Kari Traa

Jednoznačně doporučuji vestu

Bez vesty nedám ani ránu! Patří k naprosto každému treku či výletu, který jdu. Vesta má hned několik výhod:

  • Zahřeje jen trup
  • Podpaží a ruce pěkně odvětrávají
  • Bezpečně ochrání před větrem

Osobně nemohu chodit v bundě s dlouhými rukávy, nechci v nich ani běhat či běžkovat. Vadí mi příliš přehřáté paže a podpaží, proto je vesta jasná volba.

Kvalitní outdoorové boty

V létě nedám dopustit na trailové boty, na jaře ale vždy volím jistější a nepromokavou variantu pohorek. Perfektní a lehké pohorky Columbia jsou skvělou volbou – již při prvním pohybu v terénu mi sedly, jsou opravdu pohodlné. Nejdůležitější je ale jejich nepromokavost a také přilnavost. V jarním bahnitém terénu se na ně můžete spolehnout.

Ukázat pohorky Columbia 

Trekové hole

Pokud plánujete kopcovitý terén, určitě je vhodné myslet i na trekové hole. Jarní terén bývá opravdu nestabilní – zbytky sněhu, tající sníh, opadané listí, ulámané větvičky, bahno – to vše tvoří kluzkou a nepříjemnou směs, se kterou vám mohou hole pomoci a vy si tak užijete jarní výlet na plno. 

Jednoznačně doporučuji teleskopické hole Crossroad, které se mnou absolvovaly i nějaké terénní závody. Běžela jsem s nimi téměř celý den v ruce a ani tak mi nepřišly těžké. Vy si je jednoduše připnete na batoh a využijete jen v případě nutnosti.

Outdoorový batoh 

Pro jednodenní výlet vám bude stačit menší batoh kolem 30 litrů. I na krátký výlet se ale hodí, když má vyztužená a prodyšná záda. My nejčastěji volíme batoh Hannah Wanderer 45L, který má spoustu malých kapsiček a úchytek, tedy můžeme připevnit například hole. Je trochu větší, než je potřeba, ale my do něj zabalíme vše i s náhradním oblečením pro děti. 

Do boční kapsy si dáváme lahev s vodou, abychom ji měli po ruce a do víka nebo přední kapsy nějaké dobroty pro děti. Díky bedernímu pásu se váha batohu rovnoměrně rozloží a spolu s polstrováním ramenních popruhů se vám náklad ponese velmi jednoduše. 

Ukázat batoh Hannah Wanderer 45

Jako velké plus beru i pláštěnku, kterou k batohu dostanete v ceně! Samozřejmě pokud balíte do batohu jen věci pro jednu osobu, vybírejte z menších variant zde.

Další doplňky

K jarnímu výletu neodmyslitelně patří zimní doplňky, jako je čelenka nebo čepice, nákrčník a rukavice. Já volím vždy sportovní čelenku, ale v batohu mám pro jistotu i teplejší pletenou. Protože už se ale setkáváme i s ostrým sluníčkem, balím vždy sluneční brýle

Kdyby se nám výlet protáhl, balím pro jistotu čelovku a pro zaznamenání trasy také sportovní hodinky. Garmin je taková jistota, ale pokud nemáte hodinky, doporučuji perfektní funkci od mapy.cz – stopař. Stačí zdarma stáhnout aplikaci, zapnout funkci „stopař“ a celá trasa se vám zaznamená. Vy si ji pak můžete uložit, prohlédnout profil trasy atd. 

Ukázat sportovní hodinky Garmin

Vrstvy na přioblečení

Protože jarní počasí je opravdu proměnlivé, určitě se hodí mít v batohu pro jistotu jednu teplejší nebo větruodolnou či nepromokavou bundu. Jsme zvyklí sebou mít vždy jednu svrchní vrstvu navíc, někdy ji využijeme, jindy zase ne. Každopádně povětrnostní podmínky na vrcholu kopců mohou být opravdu odlišné od těch v nižších polohách. 

Navíc na vrcholu si vždy dáváme svačinu, vyhlížíme a zároveň vychladneme, protože nejsme v pohybu. Já často volím bundu s dutým vláknem a lehké nezateplené kalhoty, které mohu obléknout přes legíny.  

Jídlo a pití

Když chodíme na jednodenní pohodové výlety v chladném počasí, rádi si k vodě přibalíme ještě termosku s čajem, který si pak vypijeme třeba na nějakém pěkném výhledu. Na cestu balíme i lehkou energetickou svačinu v podobě tyčinky nebo sušenky a dále máme rádi ořechy a sušené ovoce. Je to taková jistota přísunu energie, a přitom se moc „nezaplácnete“.

A to je vše, co na výlety potřebujeme my. Samozřejmě vždy záleží, kam se chystáte, ale důležité je nepodcenit především oblečení a do horských podmínek i boty a teplé vrstvy. Samozřejmostí je pak dostatek tekutin. Jarním výletům zdar!

Líbil se článek?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasadorka Sportisima, markeťačka a fotografka