Výlety s tajenkou: Za vodníky a Bílou paní do pohádkové Telče

Lucie Nachtigallová

1.1.2022 • 5 min čtení

Máte děti a v jednom kuse řešíte, kam na výlet? Dobře, že jste tady… Naše příběhové Výlety s tajenkou vám ukážou krásná místa po celé ČR. Doporučujeme vyrazit o víkendu, abyste si trasu konkrétního výletu i všechny výhledy užili a nemuseli jste spěchat. Byla by to škoda, zajímavá místa na vás čekají v Česku i na Moravě.  

Každý měsíc zveřejňujeme jeden výlet. Za rok a něco společně navštívíme všech 14 krajů, kde vás i vaše děti čekají historické památky, ale i jiná zajímavá místa. Každý výlet má svůj příběh a mapu, kterou si snadno vytisknete.

Zámek, rybníky, rozhledna… Vydejte se na procházku kolem pohádkové Telče, jednoho z nejkrásnějších městeček nejen v kraji Vysočina, ale i celkově v České republice.

Vytisknout mapu a instrukce

Legenda pro rodiče a popis trasy

Milí cestovatelé,
Moravské Benátky, perla Vysočiny, jezerní růže, kamenná báseň – všechny tyto poetické názvy patří Telči – šestitisícovému městu, které leží na pomezí Čech a Moravy, městu, které si vás zcela určitě podmaní svou krásou. Kdo ho navštíví, jistě bude souhlasit s tím, že je právem zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. 

Překrásné renesanční město trůní mezi několika rybníky jako leknín na jezeře a přináší malým i velkým výletníkům přesně namíchanou směs romantiky, tajemství, krásy a historie. My vás provedeme kouzelnou cestou plnou hádanek a úkolů historickým centrem až na zámek, i pěšinou kolem rybníků. Trasu mohou absolvovat i úplně nejmenší výletníci. Otázky jsou sice pro děti starší pěti let (občas musí pomoci rodiče), ale doplňkové úkoly zvládnou i mrňousci. 

Na závěr trasy vás také pozveme na rozhlednu, která je od města vzdálena jen 3 km. Kolem Telče vedou hezké a lehké cyklostezky pro děti. Kvůli tajence nemusíte platit žádné vstupy do zámku ani muzeí, na vše se dá odpovědět zvenčí. Ať se vám v Telči líbí!

Dopis dětem

Ahoj kluci a holky,
dnešní cesta za hádankou povede městem, ve kterém po hradbách chodí Bílá paní a v rybnících žije hned několik vodníků. Za úplňku zde tančí při měsíčku rusalky a hladomornou se plíží bezhlavý rytíř. Vy se však nemusíte bát, s námi se vám nic nestane. Tak jako u ostatních našich výletů i k tomuto jste dostali originální mapu s vyznačenou trasou. Pokud půjdete po správné cestě, budete se pozorně rozhlížet, číst správné texty a poslouchat to, co vám budou říkat vaši rodiče, jistě dokážete odpovědět na všechny dnešní úkoly. 

Praktické informace

Délka trasy: 4 km

Obtížnost: Lehká trasa vede po městském okruhu a kolem rybníků. Výlet je plánován pro všechny děti, je možné jet s kočárkem, na kole i se psy.

Parkování: V Telči na náměstí se nesmí parkovat od 10 do 16 hod. Zaparkujte u bezínové pumpy na parkovišti v ulice Slavatovská nedaleko zámku. Hodina parkování zde stojí 20 Kč, 4 hodiny pak 50 Kč.

 

Otevírací doby památek a vstupné:
Zámek Telč
Je zpřístupněn veřejnosti od 31. 3. do 31. 12. denně kromě pondělí – vše samozřejmě záleží na situaci kolem koronaviru a rekonstrukci zámku, která zde může probíhat. Před návštěvou se prosím podívejte na webové stránky (podrobnější informace zde)

Panský dvůr
Na jednotlivé akce se podívejte zde

Možnost občerstvení: Po celém městě.

Tajenka

Toto jsou dnešní hádanky

Copak to na vás kouká z tajenky? Jedna zelená pohádková postava, která v Telči bydlí a má to to tady moc ráda!

Jste v cíli. Doufáme, že se vám dnešní procházka líbila a že si z ní také odnesete nějaké vědomosti. Těšíme se na vás na dalších našich výletech. ☺ Šťastnou cestu domů. 

Že to byla krátká vycházka? Tak se s námi vydejte po hrázi dalších rybníků nebo třeba k rozhledně.
Telč totiž není jenom zámek a krásné náměstí. Neodmyslitelně k ní patří i tři rybníky, které město obklopují. Stejně jako v sousedním Jindřichohradeckém a Třeboňském panství zde začaly stavět rybníky během 16. a 17. století. V nádržích se chovaly ryby i potěr. 

Z letadla Telč vypadá, jako kdyby byla vystavěna na malém ostrůvku, obklopeném vodou. Jen stěží lze uvěřit, že rybníky jsou mladšího data než město samotné. Jmenují se Ulický, Staroměstský a Štěpnický. Všechny tři jsou propojeny Telčským potokem, který pramení pět kilometrů od Telče, a několika uměle prokopanými průplavy. Na konci hráze je ještě jedna památka, která si zaslouží pozornost – boží muka ze 13. století, jedna z nejstarších na Vysočině. Stejně jako ostatní nádrže v okolí, byl a je i Staroměstský rybník oblíbeným cílem výletníků. 

Cesta, která kopíruje jeho břehy, se dočkala v roce 1800 vydláždění. Ke Štěpnickému rybníku se vchází jednou z městských bran. Dokud nebyly strženy městské hradby, sahaly vody rybníka až po ně. Dnes se v místech někdejších hradeb nacházejí zahrádky. Po rybníku se můžete projet i na lodičce. V létě se zde dá i koupat. Tedy ti otrlejší plavci. ☺ Na rozhlednu Oslednice se dostanete po žluté turistické značce přímo z náměstí, dojdete tam asi za 40 minut a je tam krásný výhled. 

Tip na závěr:

Nedaleko parkoviště, kde parkujete, stojí nově zrekonstruovaný Panský dům – centrum volnočasových aktivit a turistiky, které ale nadále ctí svou historii. Největším lákadlem je unikátní interiérové lanové centrum a lezecká stěna. Lanová cesta je dlouhá cca 100 metrů, v centru jsou další cvičné trenažéry a lezecká stěna o výšce 12 metrů.

Historická expozice zase přibližuje návštěvníkům život na panství – dvůr, lesnictví i rybníkářství. Pro děti je připravena zábavná forma prohlídky, kdy je při splnění úkolů na konci čeká odměna. Nejmenší děti se mohou těšit na dětskou hernu U zvířátek. Zatímco budou řádit na kolotočích a prolézačkách, rodiče na ně mohou dohlížet z terasy kavárny s výbornou kávou.

Těšíte se na výlet? Tak vytisknout mapu a instrukce a jde se na to! :) 

Vytisknout mapu a instrukce

Líbil se článek?

Lucie Nachtigallová

Autorka Výletů s tajenkou a facebookového profilu Deník fejsbukové matky