Mrazivý maraton i andělíčci. 5+1 zimních Guinnessových rekordů

Petr Pohůdka

10.11.2022 • 6 min čtení ▸ 10 min videa

Na 10. listopadu letos připadá Světový den Guinnessových rekordů. Oslava jedné z nejznámějších a nejprodávanějších knih probíhá od roku 2004 a je tradičně spojena s překonáváním nových rekordů. Blíží se zima, tak se na ni pojďme trochu naladit s pěti zajímavými i bizarními rekordy, které mají svůj původ právě v zimním období.

Guinnessova kniha rekordů se pokouší zaznamenávat a kategorizovat světové rekordy z různorodých oblastí lidské činnosti, ale také přírody. Její otevření v mnoha případech ukončí hospodské spory o to, kdo či co je nejrychlejší nebo největší. Nijak proto nepřekvapí, že na začátku jejího zrodu stála právě jedna taková vášnivá debata.

Na začátku byl spor o kulíka

V roce 1951 se Sir Hugh Beaver, tehdejší generální ředitel pivovaru Guinness, zúčastnil honu v Irsku. Protože nikdo netrefil kulíka zlatého, rozpoutala se mezi lovci debata, zda je to nejrychlejší pták v Evropě. Beaver si poprvé uvědomil, že neexistuje žádná kniha, která by podobné spory rozsoudila.

S touto myšlenkou si Beaver nějaký čas pohrával, a když od dalšího kolegy z pivovaru dostal doporučení na londýnskou informační agenturu novinářů Norrise a Rosse McWhirterových, začal jednat. Obrátil se na agenturu a pověřil ji sestavením Guinnessovy knihy rekordů.

Rychlostní rekord v jízdě na lyžích drží od roku 2016 Ital Ivan Origone. Při jízdě ve francouzském středisku Vars mu byla naměřena rychlost 254,958 km/h.

Kniha poprvé vyšla v roce 1955 a okamžitě se stala bestsellerem. Od té doby vychází každoročně. V současnosti je publikována v několika desítkách jazyků včetně češtiny.

Jaké zápisy v Guinnessově knize rekordů mají spojitost se zimou, která pomalu klepe na dveře? Vybrali jsme pro vás pět zajímavých zimních rekordů a jako bonus i jeden vánoční.

Největší sněhová socha

Těšíte se na první sníh, abyste mohli s dětmi postavit sněhuláka? Pokud jste trochu zručnější, můžete ze sněhu zkusit vytvořit sochu. Na zhotovení největší sněhové sochy byste ale potřebovali opravdovou ladovskou zimu a rozsáhlý tým pomocníků. Největší socha ze sněhu totiž měřila 8,5 metru na výšku a byla dlouhá neuvěřitelných 250 metrů. Při její výrobě použilo 600 sochařů více než 13 tisíc metrů krychlových sněhu.

Socha s názvem Romantic Feelings (Romantické pocity) byla vytvořena v roce 2007 v rámci Mezinárodního festivalu ledu a sněhu v čínském Harbinu. Skládala se ze dvou hlavních částí, přičemž první symbolizovala Niagarské vodopády a druhá překročení Beringova průlivu. Dílo bylo věnováno památce kanadského lékaře Normana Bethuneho, který na konci 30. let minulého století pomohl s rozšířením moderní medicíny na čínský venkov.

Festival v Harbinu na severovýchodě Číny je největší svého druhu na světě. Obvykle začíná na konci prosince a probíhá zhruba dva měsíce. Impozantní sochy z ledu a sněhu jsou rozmístěné po několika lokalitách. V noci bývají osvětlené a vytváří tak neopakovatelnou atmosféru. Na festival každoročně zavítají miliony návštěvníků.

Nejvíce andělíčků ve sněhu

Kdo nikdy nezkusil dělat andělíčky ve sněhu, nezažil opravdovou zimu. Zejména děti si rády lehají na sníh a rukama i nohama v něm vytváří charakteristické obtisky. Obyvatelé Severní Dakoty ve Spojených státech se v roce 2007 rozhodli, že dělání andělíčků dají nový rozměr. Výsledkem je zápis v Guinnessově knize rekordů za největší počet osob dělajících andělíčky současně na jednom místě.

V centru města Bismarck si 17. února 2007 lehlo do sněhu celkem 8962 osob. Severní Dakota držela prvenství již od roku 2002, kdy bylo ve sněhu napočítáno 1791 andělíčků. V roce 2006 se ale na školním fotbalovém hřišti Michiganské univerzity sešlo 3784 nadšenců a došlo k překonání rekordu. O rok později si ho obyvatelé Severní Dakoty uzmuli zpět a pyšní se jím dodnes. 

Nejrychlejší půlmaraton naboso a na sněhu

Co by to bylo za zimní rekordy, kdybychom nezmínili Wima Hofa, třiašedesátiletého Holanďana, který si svými kousky vysloužil přezdívku Ledový muž. Hof překonal či vytvořil celou řadu světových rekordů, do Guinnessovy knihy se zapsal celkem v 26 případech. Jeden z rekordů vytvořil v roce 2007 ve Finsku uběhnutím půlmaratonu naboso na sněhu a ledu v čase 2 hodiny, 16 minut a 34 sekund.

Kromě zimního půlmaratonu se Hofovi podařilo uplavat 60 metrů pod ledem, vydržet téměř dvě hodiny v nádrži zasypaný ledem až po bradu nebo jen v šortkách a botách vystoupat do nadmořské výšky 7200 metrů. Kouzlo svých výkonů Holanďan shrnul do takzvané Wim Hofovy metody. Ta spočívá v kombinaci pravidelných dechových cvičení, otužování a meditace. Relevance jeho metod už byla potvrzena některými vědeckými studiemi.

Postupem času byla většina Hofových světových rekordů překonána. V současnosti mu v Guinnessově knize zbývá „pouze“ zápis spojený s půlmaratonem. Mnohem cennější než lámání rekordů jsou však nové poznatky, které Hof svými výkony přinesl medicíně.

Nejdelší jízda po zábradlí na lyžích

Jízda po zábradlí patří ve freestyle lyžování k tradičním trikům. Sjet zábradlí zvládne mnoho lyžařů, ale jen Jesper Tjäder se může pochlubit tím, že má na svědomí nejdelší jízdu vůbec. Švédský freestylový lyžař se letos v květnu rozhodl navázat na svého amerického kolegu Toma Wallische, který v roce 2016 sjel zábradlí dlouhé 128,656 metrů.

Pokud čekáte překonávání rekordu o pár centimetrů, pořádně se mýlíte. Tjäder totiž rekord vylepšil o více než 25 metrů. Ve švédském Åre se mu podařilo sjet zábradlí dlouhé 154,49 metrů. Jen pro představu – tato vzdálenost odpovídá délce jednoho a půl fotbalového hřiště. Švédský freestylista pochopitelně není žádným lyžařským nováčkem. Na letošních zimních olympijských hrách v Pekingu získal bronzovou medaili ve slopestylu.

Nejvyšší rychlost při lyžování

Dáváte přednost klasickému lyžování? Ani v této kategorii se světový rekord nebude překonávat lehce, zejména pokud jde o rychlost. Rychlostní rekord v jízdě na lyžích drží od roku 2016 Ital Ivan Origone. Při jízdě ve francouzském středisku Vars mu byla naměřena rychlost 254,958 km/h.

Samozřejmě ani Origone není žádný amatér, který si na sjezdovku odskočil od svařáku. Jedná se o italského reprezentanta v rychlostním lyžování. Tato disciplína je podobná běžnému sjezdovému lyžování s jedním „drobným“ rozdílem – nezatáčí se při ní. Lyžař jede z kopce rovně dolů a snaží se dosáhnout nejvyšší možné rychlosti.

Pikantní skutečností je, že Origone překonal světový rekord svého staršího bratra Simoneho. Ten se v roce 2014 řítil na lyžích rychlostí 252,454 km/h. Ani s tímto počinem ale aktuálně není při nedělním rodinném obědě tím nejrychlejším lyžařem u stolu.

Bonus: Největší lidský vánoční strom

Co by to bylo za zimu, kdybychom nezmínili nějaký vánoční rekord. Jedním z hlavních symbolů Vánoc je bezpochyby vánoční stromek. V Indii se v roce 2015 rozhodli, že vytvoří největší lidský vánoční strom. Na jeho zformování se podílelo celkem 4030 osob. Účastníci byli oblečeni do různých barev v závislosti na tom, jakou část vánočního stromu tvořili.

Rekord mají na svědomí obyvatelé indické obce Chengannur, především místní školáci. Organizátoři akce korigovali jejich správné postavení z vysokozdvižné plošiny. Přestože rekordy, ve kterých hraje hlavní roli počet osob, obvykle dlouho nevydrží, tento vánoční zatím překonán nebyl.

Zdrojhttps://www.guinnessworldrecords.com/

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování