Balení na tábor: Bez čeho se malý táborník neobejde?

Petr Pohůdka

5.6.2023 • 3 min čtení

Letní tábory již několika generacím přináší nezapomenutelné zážitky a nové přátele. Aby se děti mohly bez starostí soustředit na svá dobrodružství, musí s sebou mít vše potřebné. Co zabalit dětem na tábor a na jaké drobnosti byste neměli zapomenout?

Tábory mohou mít různé zaměření. Potřebné věci se tedy do určité míry liší podle konkrétního programu. Základ ale bude ve všech případech velmi podobný:

  • oblečení a obuv,
  • věci na spaní,
  • hygienické potřeby,
  • vybavení pro táborový život,
  • osobní věci.

Trička, kraťasy, ale také plavky nebo kšiltovka

Jaké oblečení by v zavazadle vašeho potomka nemělo chybět?

Množství oblečení přizpůsobte délce tábora. Kromě zmiňovaných položek se mohou hodit i plavky – pokud děti budou mít příležitost ke koupání. V takovém případě rovnou přibalte ještě osušku k vodě. Před horkým letním sluníčkem děti ochrání kšiltovka nebo klobouk a sluneční brýle. Z botníku by měly stačit tenisky, lehká turistická obuv, holínky, sandály a pantofle.

Oblečení na spaní zvolte podle konkrétních podmínek, stejně jako další věci potřebné pro pohodlný spánek. Na některých táborech se děti neobejdou bez karimatky a spacáku. Jinde bude zapotřebí prostěradlo na matrace či deka. Své místo v zavazadle si rozhodně zaslouží i oblíbený polštářek.

Nezapomeňte na repelent a opalovací krém

Oblečení a věci na spaní máte připravené, teď přichází na řadu hygienické potřeby. Zabalit byste určitě měli:

  • ručník,
  • kartáček a pastu na zuby,
  • mýdlo, sprchový gel a šampon,
  • hřeben,
  • papírové kapesníky,
  • repelent,
  • krém na opalování s vysokým ochranným faktorem,
  • tašku na špinavé prádlo.

Drogerii zabalte tak, aby se její obsah nemohl vylít do zavazadla. Vhodné řešení představují klasické cestovní tašky na kosmetiku. Děti budou většinu dne aktivní, takže od věci není ani dětský deodorant. Pokud malý táborník musí užívat nějaké léky, samozřejmě mu je nezapomeňte dát s sebou. Zároveň o tom informujte i vedoucí tábora. Léky na běžné potíže balit nemusíte, standardně bývají součástí táborové lékárničky.

Baterka ano, mobil s otazníkem

Táborový život přináší určitá specifika. Při dlouhodobém pobytu v přírodě přijdou vhod věci, které děti jinak tolik nevyužijí. Do této kategorie patří například baterka, nerozbitný hrnek nebo další kempingové nádobí. Na případné výlety bude dítě potřebovat malý batůžek a lahev na vodu.

Nedílnou součástí táborů je i v době moderních technologií posílání pohledů a dopisů. Děti tak využijí psací potřeby, dopisní papíry, obálky a známky. Pokud plánujete tuto tradiční táborovou komunikaci nahradit voláním a psaním přes mobilní telefon, nejdříve si zjistěte, jestli to vůbec bude možné. Pořadatelé táborů totiž mobily často zakazují, stejně jako tablety, notebooky a další elektroniku.

Někdy tyto moderní vychytávky sice zakázané nejsou, ale děti mohou mít problémy s jejich nabíjením. Podobné situace vyřeší powerbanka. Obecně ale zvažte, jestli s sebou dítě mobil a další elektroniku skutečně potřebuje. Možná mu neuškodí si od online světa na nějaký čas odpočinout. Samozřejmě ale postupujte v souladu s táborovými pravidly a ostatními rodiči. Pokud si všichni berou mobil, nedává smysl dítě v tomto ohledu vylučovat z kolektivu.

Pár drobností pro zábavu a rozumné kapesné

Místo mobilu dítěti raději přibalte karty, oblíbenou stolní hru nebo knížku. Příjemně strávený volný čas zajistí i míč či frisbee. Dítě by u sebe mělo mít drobné kapesné. Jeho výši obvykle doporučují samotní pořadatelé, zpravidla jde o nižší stovky korun. Jde hlavně o to, aby si táborníci mohli koupit pohled nebo nějakou drobnost na výletě. Většinou ale děti mnoho příležitostí k nakupování nemají.

Zbytek věcí se odvíjí od aktivit tábora. Obsah zavazadla na sportovní tábor pod stanem bude pochopitelně vypadat jinak než u počítačového kempu, který se koná v areálu s klasickým ubytováním.

Do balení se ideálně pusťte společně s dětmi. Určitě jim udělá radost, když si budou moci vybrat své oblíbené oblečení či jiné drobnosti. Navíc získají představu o tom, jak balení na tábor vypadá. Příště už ho třeba zvládnou z velké části samy.

Vybavit se na tábor

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování