Zeměkoule nebo palačinka? S fotbalovým míčem se dá dělat leccos

Redakce Sportisimo

5.8.2022 • 1 min čtení ▸ 5 min videa

Alespoň trochu kopat do míče umí snad každý sportovec. Chcete se trochu odlišit? Naučte se základní triky. O zeměkouli jste možná slyšeli, ale víte, jak vypadá crossover nebo palačinka? S pomocí profesionálního freestylisty Honzy Webera si tyto triky osvojíte i vy.

Základ je naučit se nožičky. V jejich technice řada lidí chybuje. Správně byste měli mít lehce povolený krk, hlavu nad míčem, pokrčená kolena a váhu držet primárně na špičkách. Míče se dotýkáte palcem a nevykopáváte ho zbytečně vysoko. K nejčastějším chybám patří kopy s nataženou nohou, při kterých stojíte na patách, navíc v záklonu.

Jako první trik si Honza vybral crossover. Ten probíhá ve třech fázích. V první kopete míč se zpevněným nártem kolmo nahoru. Během druhé fáze rychle vyměníte stojnou nohu a míč vám prolétne mezi nohama. Na závěr už se jen odrazíte z původní výkopové nohy a balon opět zasáhnete zpevněným chodidlem –⁠ crossover je na světě.

Další trik se označuje jako palačinka. Začíná vysokým výkopem, při němž jde nahoru koleno. Následně uděláte úkrok stojnou nohou a výkopovou nohu přitisknete vnitřní stranou k zemi tak, aby se míč odrazil od vnější strany kopačky. Poté opět plynule přejdete k nožičkám.

Dělá vám problémy představit si triky na základě slovního popisu? Podívejte se raději na video! Kromě nožiček, crossoveru a palačinky vám Honza ukáže ještě zeměkouli – asi nejznámější freestylový trik. Na závěr přidá i pár triků pro pokročilé, při kterých zapojíte také horní polovinu těla.

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků