Sportovní léto na zahradě, chalupě i doma: Co si zahrajete vy?

Petr Pohůdka

12.5.2024 • 4 min čtení

Léto přeje sportu ve všech podobách. Aktivní odpočinek nemusí nutně znamenat návštěvu fotbalových hřišť, tenisových kurtů, atletických oválů a dalších sportovišť. Zasportovat si můžete i doma na zahradě nebo v parku. Jaké sporty se dají provozovat v domácích podmínkách?

Tak po čem sáhnete jako první? Po pálce na stolní tenis, badmintonové raketě nebo fotbalovém míči? Zahradní zápasy čekají.

Líný tenis

Nestárnoucí klasika, která baví již několik generací. Stačí vám dvě základní rakety a míček. Líný tenis se obvykle hraje s molitanovým míčkem, takže se nemusíte bát, že nepovedeným úderem rozbijete okno nebo skleník. Díky měkkému míčku si můžete zapinkat, i když zrovna nemáte soupeře. Potřebujete akorát rovnou zeď, která vám bude míček vracet.

Stejně jako při klasickém tenisu otestujete svoji pohyblivost, koordinaci a reakční schopnosti – ale přece jen v trochu volnějším tempu. Pokud chcete zahradní pinkání posunout na vyšší úroveň, můžete si pořídit síť, vytvořit improvizované lajny a zahrát si na body.

Vybavit se na tenis

Badminton

Svižnější příbuzný líného tenisu. Badminton si opět zahrajete ve volném režimu bez hřiště i ve sportovnějším stylu se sítí a lajnami. Ani vybavení se příliš neliší, vystačíte si se základními badmintonovými raketami a míčky. Při zahradním využití oceníte praktické badmintonové sety.

Badminton je své zahradní podobě poměrně nenáročný a může si ho zahrát každý bez ohledu na věk či úroveň fyzické zdatnosti. Do sportování tak snadno zapojíte celou rodinu. Jen si při plánování rodinného turnaje nezapomeňte zkontrolovat větrné podmínky. Silný vítr vám hru značně zkomplikuje. V podobných případech zvolte raději speedminton. Speeder (míček na speedminton) je proti větru mnohem odolnější.

Ukázat vybavení na badminton

Stolní tenis

Do třetice raketový sport. Prověřenou zahradní klasikou je také stolní tenis. Hlavní nevýhoda spočívá především ve vyšších počátečních nákladech. Kromě pálky a míčků totiž musíte pořídit i pingpongový stůl, který vás v základním provedení vyjde zhruba na 5 až 10 tisíc korun. Ostatní náklady spojené s pálkami, míčky i síťkou se pohybují v řádu stovek korun.

Stolní tenis si zahrajete ve dvou i ve čtyřech. Při vyšším počtu hráčů si můžete vyzkoušet oblíbenou obíhačku. Stejně jako u badmintonu (a ostatně i líného tenisu) si ale dejte pozor na vítr.

Vybavit se na stolní tenis

Basketbal

Ve větrném počasí je čas sáhnout po těžších míčích, třeba po tom basketbalovém. Na zahradě si samozřejmě nezahrajete pět na pět, ale spoustu zábavy si užijete jen s míčem a basketbalovým košem. V nabídce najdete kompletní sety s nastavitelným stojanem, případně můžete zvolit pouze desku s košem a připevnit ji například na garáž.

Umístění koše dobře promyslete – basketbalový míč už dokáže napáchat pořádnou škodu. Pokud najdete vhodné místo, užijete si na zahradě hru jeden na jednoho nebo populární vyřazovačku. Při ní ze zvoleného bodu házíte míč na koš. Kdo hod promění, postupuje do dalšího kola. Vyhrává hráč, který zůstane poslední.

Ukázat vybavení na basketbal

Házení všeho druhu

Volné chvíle si zpestříte v podstatě jakýmkoliv míčem – házenkářským, ragbyovým nebo třeba volejbalovým. Konkrétní aktivitu si vždy přizpůsobíte podle typu míče. Mezi klasiky patří přehazovaná, vybíjená či házení na terč. Ve dvojici si vystačíte i s obyčejným házením, které si můžete ztížit například hody slabší rukou. Fantazii se meze nekladou, na své zahradě určujete pravidla jen vy.

Mezi dětmi je velmi oblíbený také catch ball, u kterého míček chytáte pomocí talířů se suchým zipem. Letní pohodu na zahradě vám zpříjemní i nenáročný petanque. Pokud si od všech míčů a míčků chcete na chvíli odpočinout, vsaďte na frisbee. Kromě běžného hodu bekhendem zkuste vypilovat i házení létajícího talíře forhendem nebo tzv. overhead (hod vedený nad hlavou).

Další výbava na zahradní sporty

Fotbal

Fotbal je fenomén a ve výčtu „zahradních sportů“ ho nemůžeme vynechat. Celosvětovou popularitu si získal i díky tomu, že k jednoduchému tréninku stačí jen fotbalový míč. Při nacvičování kliček, nožiček nebo střelby na přesnost nepotřebujete ani další hráče. Individuální schopnosti vám pomohou zlepšit různé tréninkové pomůcky – například kužely, značící podložky či figuríny.

Více zábavy si pochopitelně užijete ve větším počtu hráčů. S malými přenosnými brankami si na zahradě vytvoříte improvizované hřiště a zápas může začít!

Vybavit se na fotbal

Jóga a posilování

Pokud máte zahradu, byl by hřích se v letních měsících zavírat do vydýchané tělocvičny nebo fitness centra. Zacvičit si můžete v mnohem zdravějším prostředí na čerstvém vzduchu. Taková ranní jóga má své kouzlo a nabije vás energií na celý den. Stačí vám akorát jógamatka a pohodlné oblečení.

Spíše než do zklidňující jógy se chcete pustit do náročnějšího posilování? Svému tělu dáte zabrat i bez posilovacích strojů. Pestrý venkovní trénink si naplánujete například s kettlebellem nebo činkami.

Výbava na jógu Výbava na posilování

Relax po sportu

Po sportu samozřejmě přichází čas zaslouženého odpočinku. Zahradní relax si zpříjemníte v houpací síti, závěsném křesle nebo na piknikové dece. Děti zase nedají dopustit na malé nafukovací bazény. Ve větších modelech se s nimi v horkých dnech ochladí i dospělí.

Kdybyste chtěli ještě pro inspiraci pár tipů na hry pro děti, najdete je v dalším článku.  

Vybavit se na léto

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování