S rodinou na kole: Nechte se okouzlit Českým Krumlovem i Třeboní

Petr Pohůdka

27.3.2024 • 4 min čtení

Cyklistická sezóna konečně začíná. Přemýšlíte, kam byste s dětmi mohli vyrazit na jednodenní cyklovýlet? Podívejte se, kde se vám podaří skloubit sport s návštěvou zajímavých míst.

V našem seriálu S rodinou na kole vám představíme tipy na cyklotrasy po celé České republice. Tentokrát jsme si posvítili na Jihočeský kraj a Vysočinu.

Z Českého Krumlova na Dívčí Kámen

Zavítat do jižních Čech a nezastavit se v Českém Krumlově? To by byl hřích. Český Krumlov kromě nádherného historického centra nabízí také zajímavé příležitosti pro cyklisty. K nejoblíbenějším trasám v okolí patří výlet ke zřícenině gotického hradu Dívčí Kámen.

Z Českého Krumlova se vydejte nejprve po cyklostezce č. 12 do Zlaté Koruny. Zde si můžete udělat první zastávku při prohlídce místního gotického kláštera. Ze Zlaté Koruny pokračujte dál přes Plešovice a Třísov až ke zřícenině hradu Dívčí Kámen. Hrad byl postaven ve 14. století rodem Rožmberků. V současnosti jde o jednu z nejlépe dochovaných středověkých památek v ČR.

Pokud se nechcete vracet do Českého Krumlova stejnou trasou, vyrazte přes Holubov na nejvyšší vrchol Blanského lesa Kleť (1 084 m n. m.). Náročné stoupání na vrchol si můžete ušetřit využitím lanovky z Krasetína. Ta vás vyveze nahoru i s kolem. Z Kletě vás pak čeká příjemný sjezd až do Českého Krumlova. 

 

Na kole u moře

Věděli jste, že i v Česku se projedete na kole u moře? Údolní nádrž Lipno je největší vodní plocha na českém území. Díky rozloze 48,7 km² si Lipno vysloužilo přezdívku jihočeské moře. Okolí lipenské přehrady je pro cyklistiku ideální. Nachází se zde systém pěti navzájem propojených cyklotras, který je napojen na další šumavské cyklostezky.

Doporučit můžeme například cyklotrasu Jezerní I. Jde o nenáročný, asi dvacetikilometrový výlet, který zvládnete i s menšími cyklisty. Trasa vede z Lipna nad Vltavou do Frymburku. Odtud se lodním přívozem dostanete na druhý břeh Lipna do Frýdavy. Poté pokračujte přes Přední Výtoň a hráz zpět do Lipna nad Vltavou. Poslední úsek vede po málo frekventované silnici, jinak si celou dobu užíváte krásný výhled na jihočeské moře z cyklostezky. 

K třeboňským rybníkům

Rovinky, krásná příroda a spousta možností ke koupání. Není divu, že je Třeboňsko mezi cyklisty tak populární. Na výběr máte z mnoha různých cyklotras. S dětmi bez problémů zvládnete například okruh kolem Rožmberka, největšího českého rybníka.

Trasa začíná přímo v Třeboni. Podél Břilického rybníka a rybníka Káňov se dostanete až k Rožmberku. Zpět do Třeboně se vrátíte přes Starou a Novou Hlínu. Celkem vás čeká asi 22 km. Nezapomeňte si udělat zastávku u staletých dubů na hrázi Rožmberka – v dutinách stromů sídlí různé druhy ptáků. Výlet můžete zakončit v některé z místních restaurací. Kde jinde byste měli ochutnat proslulého třeboňského kapra. 

Po staré železniční trati

Jak už název Vysočina napovídá, zde to s rovinkami nebude tak slavné jako u Třeboně. Ale nemusíte mít obavy, i v tomto kraji se najde několik méně náročných cyklotras pro rodiny s dětmi. Zvolit si můžete třeba trasu z Přibyslavi do Sázavy. V místech, kde kdysi vedla železniční trať, byla vybudována krásná cyklostezka. Pojedete lesem, polem nebo kolem skalních stěn. Zkrátka si užijete typickou krajinu Vysočiny.

Cyklostezka je vyasfaltovaná a měří 9 km. Odpočinková místa s lavičkami a stolky přímo vybízí k rodinnému pikniku. Zpět do Přibyslavi se případně můžete vydat i vlakem ze stanice Sázava u Žďáru. 

Ke zřícenině hradu Rokštejn

Další výlet po Vysočině můžete zahájit v Jihlavě. Podél železniční trati se dostanete na cyklotrasu č. 26. Přes rozcestí Helenín a obce Malý Beranov, Luka nad Jihlavou a Bítovčice pokračujte až do Přímělkova. U Přímělkovského rybníka odbočte doleva a po 100 metrech stoupání již uvidíte údolí Brtnice se zříceninou hradu Rokštejn.

První zmínky o hradu Rokštejn sahají až do 13. století. Po prozkoumání hranolové věže a zbytků obou paláců vás čeká stejná cesta zpět do Jihlavy. V cíli budete mít na tachometru necelých 40 km. Pokud vám dojdou síly, můžete využít vlak z Přímělkova.

Hledáte tipy na cyklovýlety i v jiných krajích? Podívejte se i na další díly našeho cykloseriálu S rodinou na kole:

  • 2. díl - Prozkoumejte Prahu a okolí
  • 3. díl - Šlápněte do pedálů na severu Čech
  • 4. díl - Kde se projet v západních Čechách?
  • 5. díl - Okolí Hradce Králové a Pardubic mile překvapí
  • 6. díl - Pohoda ve vinařském regionu
  • 7. díl - Koupačky na severu Moravy

Vybavit se na cyklistiku

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování