S rodinou na kole: Pohoda ve vinařském regionu

Petr Pohůdka

13.7.2023 • 3 min čtení

Jižní Morava a kolo? Tahle kombinace k sobě zkrátka patří. Nádherná krajina, bohatá síť cyklostezek a za odměnu návštěva ve vinných sklípcích. Opomíjet byste ale neměli ani východ Moravy. I zde na vás čekají zajímavé cyklotrasy vhodné pro celou rodinu.

V seriálu S rodinou na kole vám představujeme tipy na cyklovýlety po celé České republice. Tentokrát se vydáme do Jihomoravského a Zlínského kraje.

Lednicko-valtickým areálem

Pokud hledáte nenáročný výlet s mnoha zastávkami, vsaďte na cyklotrasu č. 5045. Ta míří z Valtic do Lednice a provede vás celým Lednicko-valtickým areálem. Krajinný celek v okrese Břeclav je od roku 1996 zapsaný do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Cyklostezka spojuje nejznámější lokality areálu. Navštívit můžete například zámky Lednice a Valtice, Apollónův chrám, empírový Nový dvůr, Dianin chrám nebo národní přírodní rezervaci Lednické rybníky – významnou hnízdní lokalitu vodního ptactva. Trasa měří přes 11 km a vede převážně po zpevněných lesních cestách.

Za vínem po Slovácku

Na jižní Moravu se tradičně jezdí za vínem. V sedle kola máte možnost prozkoumat celou řadu vinařských obcí, stačí si jen vybrat. Jednu příjemnou, zhruba 16 km dlouhou trasu, můžete začít v Dolních Bojanovicích na Slovácku. Přes Josefov jeďte do obce Prušánky a poté se podél Lučnice vydejte směrem na Nový Poddvorov.

Trasa končí v Čejkovicích, kde si můžete prohlédnout více než 800 let staré templářské sklepy. Mnoho vinařství a vinných sklípků najdete i v Prušánkách. Cesta částečně vede po silnicích III. třídy. Kromě vína se v oblasti seznámíte také s typickou slováckou architekturou a folklórem.

Ze Znojma na Sealsfieldův kámen

Další oblíbenou destinací mezi cyklisty je Podyjí. Z mnoha tras si můžete vybrat okruh ze Znojma vedoucí na Sealsfieldův kámen. Jde o jednu z nejkrásnějších vyhlídek v oblasti, ze které budete mít údolí řeky Dyje jako na dlani. Místo bylo pojmenováno po Charlesi Sealsfieldovi, spisovateli narozeném v nedalekých Popicích.

Trasa měří zhruba 16 km. Výchozí i cílový bod si naplánujte ve Znojmě poblíž Karolininých sadů. V blízkosti se nachází další zajímavá místa, například znojemský hrad nebo Muzeum motorismu. Na vyhlídku se dostanete přes Nový Šaldorf, Konice a zmiňované Popice. Zpět do Znojma vás přivede cyklotrasa č. 5000.

Z Kroměříže do Uherského Hradiště

Jako výchozí bod další trasy poslouží Kroměříž. V druhém největším městě Zlínského kraje můžete začít prohlídkou Arcibiskupského zámku a přilehlé Podzámecké a Květné zahrady. Z Kroměříže pojedete podél řeky Moravy na Trávník a Těšnovice až k rozcestí Tabarky. Odtud pokračujte lesem do Spytihněvi. Do Uherského Hradiště vás dovede cyklostezka vedoucí podél Baťova kanálu.

Baťův kanál byl vybudován ve 30. letech minulého století a původně sloužil pro dopravu hnědého uhlí. Dnes je z něj oblíbená turistická atrakce. Díky cyklostezce lemující Baťův kanál je oblast populární i mezi cyklisty. V Uherském Hradišti za sebou budete mít přes 35 km. Cestu zpět si můžete zkrátit vlakem do Hulína nebo jet s přestupem až do Kroměříže.

Po zámcích na Valašsku

Poslední trasa vás zavede na Valašsko. Vhodným výchozím bodem je Valašské Meziříčí, kde můžete rovnou začít prohlídkou nedávno zrekonstruovaného zámku Kinských. Z Valašského Meziříčí se přes Lhotku nad Bečvou vydejte do obce Hustopeče nad Bečvou. Zde si udělejte přestávku na prohlídku místního renesančního zámku.

Od zámku pokračujte k větrnému mlýnu v Porubě a dále směrem na Palačov, kde se napojíte na cyklotrasu 501. Ta vás přes Lešnou přivede zpět do Lhotky nad Bečvou. Do Valašského Meziříčí se vrátíte již stejnou cestou. V Lešné se nachází další renesanční zámek s rozlehlým parkem. Celkem ujedete asi 26 km s minimálním převýšením.

Hledáte tipy na cyklovýlety i v jiných krajích? Podívejte se i na další díly našeho cykloseriálu S rodinou na kole

  • 1. díl - Nechte se okouzlit Českým Krumlovem i Třeboní
  • 2. díl - Prozkoumejte Prahu a okolí
  • 3. díl - Šlápněte do pedálů na severu Čech
  • 4. díl - Kde se projet v západních Čechách?
  • 5.díl - Okolí Hradce Králové a Pardubic mile překvapí
  • 7. díl - Koupačky na severu Moravy

Vybavit se na cyklistiku

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování