7 tipů, jak zabavit děti na Štědrý den

Petr Pohůdka

21.12.2023 • 3 min čtení

Zatímco dospělým Štědrý den většinou uteče rychle, pro děti může být čekání na Ježíška doslova nekonečné. Chcete jim zkrátit dlouhou chvíli nebo dát mamince čas a prostor pro dokončení všech příprav? Podívejte se na naše tipy, jak zabavit děti na Štědrý den.

Bez velkého zdržování jdeme na to. Pojďte zjistit, jak nejmenším členům rodiny ukrátit čekání na nadílku pod stromečkem.

1. Venkovní procházka

Klasika, na kterou můžete vsadit prakticky vždy. Vemte děti ven a vyrazte na procházku. Dopředu si stanovte nějaký zajímavý cíl cesty a chůzi proložte zastávkou na horkou čokoládu nebo zákusek. Jestli nasněžilo, rozhodně s sebou nezapomeňte sáňky. Pohyb na čerstvém vzduchu prospěje po předvánočním shonu celé rodině.

2. Kdo si hraje, nezlobí

Otřepaná fráze, která ale obvykle platí. Hry děti vtáhnou a přimějí je myslet na něco jiného než na vánoční dárky. Vyzkoušejte některou z venkovních her! Slyšeli jste o Skokanovi roku nebo Letadlu v mlze? Podívejte se na video, v němž vám několik venkovních her představíme. Pokud vám nepřeje počasí, přichází na řadu deskové hry či stavebnice.

3. Bruslení

Co takhle obout brusle a unavit se s dětmi na ledě? Nemusí jít nutně o venkovní idylku na zamrzlém rybníku – byť se samozřejmě jedná o ideální variantu. Zabruslit si ale můžete, i když se teploty drží nad nulou. Najděte si rozpis ledové plochy místního zimního stadionu. Na mnoha místech se koná veřejné bruslení i na Štědrý den. 

4. Udělejte Vánoce zvířátkům

Štědrý den si nemusí užívat jen lidé. Máte blízko domova les? Zajděte nakrmit lesní zvířátka či ptáčky. Zajímavým zpestřením může být ozdobení vánočního stromečku pro zvířátka přímo v lese. Jako ozdoby poslouží například ovoce, zelenina nebo suché pečivo. Vyrazit můžete také do zoologické zahrady. Většina z nich má na Štědrý den otevřeno, provozovatelé vás navíc často potěší zlevněným vstupným.

5. Vánoční trhy

Vánoční trhy máme spojené spíše s předvánočním obdobím, ale na mnoha místech probíhají i přes svátky. Stánky bývají 24. prosince otevřené do brzkých odpoledních hodin. Nejenže se občerstvíte a nasajete vánoční atmosféru, ale často je zde připraven rovněž speciální program pro děti. Nejmenší návštěvníci ocení například prohlídku betlému či ukázky tradičních řemesel.

6. Pohádky

Bílé Vánoce už bohužel známe skoro jen z vyprávění a veškeré venkovní plány může zhatit nevlídné počasí. V takovou chvíli vás zachrání osvědčené pohádky a filmy pro děti. Na Štědrý den v televizi v podstatě nic jiného neběží, takže si vybere skutečně každý. Díky videotékám a funkci zpětného zhlédnutí si navíc program okamžitě přizpůsobíte podle svých představ. Vítanou alternativou může být také návštěva kina.

7. Výroba vánoční ozdoby

Stromeček už máte ozdobený, ale pořád by se dal zkrášlit nějakým zajímavým doplňkem? Navrhněte dětem, ať vlastnoručně vyrobí vánoční ozdobu. Dejte jim k dispozici papír, knoflíčky, kus látky nebo třeba sušené ovoce – fantazii se meze nekladou. Na stromečku pro ozdobu vyhraďte speciální místo, děti budou mít při výrobě pořádnou motivaci. Poprosit je můžete také o vytvoření papírových sněhových vloček, které vylepíte na okno.

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování