Rada fyzioterapeutky: Uvolněte chodidla, výběr bot je zásadní

Klára Vomáčková

13.4.2024 • 3 min čtení

Není to zase tak dávno, kdy se člověk postavil ze čtyř končetin na dvě. A až do současnosti se nás drží problémy s chůzí po dvou nohách. Stěžejní je pochopit význam pohyblivosti nohy a hlavně chodidla, s čímž souvisí i výběr vhodných bot, zejména pro děti. Do světa zdravého přístupu k chůzi vás zve fyzioterapeutka Klára Vomáčková.

Noha je pro hodně lidí jen koncová část dolní končetiny, přitom zapomínají na fakt, že noha je jako kořen, který ovlivňuje vše, co je nad ní. Každou nohu tvoří 26 kostí, 33 kloubů, 18 svalů a 107 vazů. Jde tedy o velmi pohyblivou část těla. Proč? Protože vyrovnává nerovnosti, které na cestě potká. Obsahuje také velké množství nervových zakončení a receptorů. Proč potřebujeme takovou pohyblivost a citlivost? 

Trocha historie

Chodidlo, tedy ploska nohy, je styčné místo těla s podložkou. Celá naše hmota stojí na dvou poměrně malých plochách vzhledem k velikosti našeho těla. Není to tak dlouho, kdy jsme se ze čtyř dostali na dvě nohy. Je to přibližně nějakých 5 milionů let a stále máme s bipedální chůzí problémy

Za tuto dobu se noha velmi změnila. Je mnohem menší, prsty jsou kratší a více u sebe, kůže je jemnější, chybí ochlupení. Nohou již sice neuchopujeme předměty, ale stále ji potřebujeme pro vnímání okolí. Nervová zakončení a proprioceptory získávají informace z okolí (typ povrchu, teplota, kluznost, stabilita…) a podle toho reaguje zbytek těla. Automaticky se upravuje postavení pánve, trupu, ramen, hlavy. 

Propojení nohou a pánve

Velmi zajímavé je i propojení nohy a pánevního dna. A to přes svalové smyčky a řetězce. Jednotlivé svaly na sebe navazují a jejich aktivita a stahy mají vliv v podstatě na celé tělo. Zvláště zmiňované pánevní dno je velmi zajímavé. 

Dejme si příklad: při nekvalitní opoře, kdy máme průmět těžiště těla (místo na podložce přesně pod těžištěm) více na patách, zapojujeme více zadní svalový řetězec a to způsobuje překlopení pánve do anteverze (tedy prohnutí v zádech, vyvalení břicha). Aby se vychýlení vyrovnalo, ramena a hlava naopak směřují více dopředu. Potíže se mohou projevit od bolestí hlavy, bolestí v zádech, nebo třeba inkontinencí, pokud se sejde více faktorů. 

Dejte chodidlům volnost

Velice zásadní je celková pohyblivost (mobilita) jednotlivých částí chodidla. Při chůzi je důležitá kvalitní opora a odraz přes palec. A to je možné, pokud má palec správný směr a možnost pohybu. Což ve většině konvenční obuvi nejde. 

Každou nohu tvoří 26 kostí, 33 kloubů, 18 svalů a 107 vazů. Jde tedy o velmi pohyblivou část těla. Proč? Protože vyrovnává nerovnosti, které na cestě potká. Obsahuje také velké množství nervových zakončení a receptorů.

Palec má směřovat rovně ve směru záprstních kůstek a ne do špičky směrem dovnitř. Pokud se to děje, dochází k prohloubení stočení palce a klopení klenby směrem k podložce (poklesu klenby). Což je nekomfortní a dokonce bolestivé. 

Co naše noha potřebuje? Prvně je to volnost, tak aby se mohly prsty volně pohybovat. Je zapotřebí možnost neomezeného pohybu ve všech směrech, ne jen tak, jak umožní bota. 

Cvičení na vnímání opory:

  • Stoupněte si na šířku kyčlí.
  • Vnímejte, kde je průmět vašeho těžiště.
  • Zkuste přenést hmotnost dopředu a dozadu.
  • Najděte střed nad vašimi středy chodidel.
  • Rozprostřete prsty a opřete se o ně.
  • Povolte kolenní klouby.
  • Vnímejte odpověď v pánvi a zbytku těla.

Výběr bot

Výběr samotné obuvi, zejména pro děti, je velmi důležitý, zvlášť pokud v dané obuvi trávíme většinu času. Na začátek je důležité si říci, pro jaký účel danou obuv vybíráme. 

Důvodů může být několik. Specifická bude běžecká obuv, obuv do terénu a nebo obuv pro děti. Pro všechny platí, že by měla co nejméně omezovat nohu. Co to znamená?

Vhodně zvolená obuv

Správně vybrané boty by měly splňovat několik základních potřeb:

  • netlačí,
  • nezpůsobují otlaky (bota se přizpůsobí chodidlu, ne naopak!),
  • nohu chrání před znečištěním, poraněním, chladem, teplem,
  • neomezují v pohybu a funkci chodidla (je pružná),
  • respektují přirozený tvar chodidla,
  • buď vůbec nemají drop, nebo je pouze minimální (výškový rozdíl mezi špičkou a patou).

Tyto parametry nesplňuje mnoho bot. Klasická konvenční obuv nohu spíše stlačuje a neumožňuje palci se kvalitně opřít. Ale i tak se dá mezi jednotlivými modely vybrat. 

Věnujme se teď převážně typu barefoot. Pro hodně lidí je to něco výstředního, módního, ezo nebo zbytečného. Obuv typu barefoot splňuje parametry uvedené výše, ovšem nebude ideální pro každého. Proto máme možnost vybrat takzvaně kompromisní obuv, nebo obuv, která splňuje většinu parametrů, zejména poskytne prostor pro prsty.

Ve výběru v e-shopu Sportisima najdeme několik různých modelů. Většina je vycházkových, ale například modely Head jsou vhodné i pro sport a do terénu.

Důsledky špatně vybraných bot

Co se stane, když obuv nesedí a my si "vesele" dál chodíme? Nejčastěji se ozvou paty, puchýře, oděrky. Případně palce a malíčky, které jsou otlačené nebo odřené. Největší potíží je vtočení palce dovnitř.

Vtočení palce

Vzniká takzvaný hallux valgus, který je zprvu spíše funkční problém, ale později se mění na strukturální. Vtočení palce souvisí s dalšími strukturami - celé chodidlo a hlavně osa dolní končetiny se změní, což má ve výsledku nevhodný vliv i na koleno, kyčel a další části pohybového aparátu.

Když není palec v ose s metatarzálními (záprstními) kůstkami, tak i samotný odraz přes palec není v ose. Je tak narušena dynamika chůze, odraz není dostatečně silný a pokud v takovém postavení například běháme, tak fixujeme nevhodné postavení palce. Nepříjemným projevem je hlavně bolest.

Pronace a supinace

Nevhodně zvolená obuv nebo neřešený stav chodidla může zhoršovat stav chodidla jako takového. Například patní kost může být v různém postavení, více vytočená ven nebo dovnitř. Někdy se mluví o pronačním nebo supinačním postavení paty. Chodidlo se chová jinak v dynamice (v pohybu) než při statice (vestoje). A tak bychom neměli vybírat obuv jen podle toho, jak stojíme, ale hlavně když se hýbeme.

Co mnohé překvapí je to, že chůze po rovném povrchu je pro bosé chodidlo mnohem jednodušší než chůze po terénu. V terénu musí chodidlo více pracovat. Což ve výsledku znamená, že noha více pracuje/trénuje.

Závěr

A co si můžete z článku odnést? Probrali jsme evoluci chůze a chodidel, včetně toho, jak je důležitý volný pohyb v botě.

Vysvětlili jsme si rozdíl mezi konvenční obuví a barefoot obuví. Teď už víte, jak vybrat vhodnou obuv pro vás. Pokud máte bolesti nohou a nevíte si rady, doporučuji navštívit fyzioterapii.

Ukázat kompletní nabídku obuvi

Líbil se článek?

Klára Vomáčková

Fyzioterapeutka, trenérka, výživářka a lektorka, zaměřená zejména na problematiku žen a dětí