Máte duši lovce pokladů? Hledejte důmyslné kešky při geocachingu

Daniel Černý

18.3.2024 • 7 min čtení ▸ 1 min videa

Někdo si může libovat v nekonečném bloumání po lese, stačí když se prostě prochází přírodou. Někteří z nás ale mají rádi procházky s konkrétním cílem. A pokud zrovna není čas vyjet například na hrad nebo zámek, miliony takových cílů nabízí fenomén geocaching.

Město, les, hory, budovy – geocaching se neptá. Tahle populární navigační hra je založená na hledání skrytých schránek, kterým se říká cache, nebo česky keše. Každá keška má svoje přesné zeměpisné souřadnice, které můžete najít s pomocí GPS

Kešky jsou s trochou nadsázky na každém kroku, v ČR jich je přes 60 tisíc!

Díky geocachingu můžete objevovat nová místa nebo více poznat zákoutí, les či ulice, o kterých si myslíte, že už je máte dávno v malíku. 

Trocha historie…

Pro geocaching byl zásadní začátek třetího milénia. V květnu 2000 byl totiž uvolněn signál GPS pro širokou veřejnost. Do té doby měl v sobě zakódovanou umělou odchylku, která civilní použití znemožňovala. 

Prakticky hned v zápětí vznikl v USA samotný geocaching, díky přesnějším navigačním souřadnicím mohli jeho průkopníci snadněji umisťovat a nacházet kešky. No a o pár dekád později se po světě schovává přes 3 miliony ukrytých schránek se svým specifickým označením. 

Jak začít a co potřebuju?

Nalákal vás už v úvodu tento „GPS hon na poklady“? Věřte, že v současné době s ním může začít skoro každý a prakticky okamžitě. Lovit můžete jako jednotlivec, v páru nebo třeba s celou rodinou. Ať už jste na výletě, na dovolené nebo třeba na služebce v cizím městě. 

Kešky jsou s trochou nadsázky na každém kroku, v ČR jich je přes 60 tisíc! Ovšem pozor, ne každá keška se nachází přímo na souřadnicích z webu, k některým se musíte proluštit nebo k nim ze startovního místa postupně doputovat (více níže).

Postačí vám k tomu jen chytrý telefon s mobilními daty a GPS signálem. Ještě než vyrazíte, začít byste měli zaregistrováním na webu Geocaching.com, případně si můžete stáhnout aplikaci. Vyplňte své údaje, vymyslete si unikátní přezdívku a můžete ven. Na mapce uvidíte nejbližší cache, podle kterých si můžete naplánovat cestu. Jakmile vás geocaching začne bavit, můžete investovat do sofistikovanější GPS navigace.

Kešky by vždy měly obsahovat tužku a takzvaný log book, tedy malý sešit, zápisník a podobně, kam se zapíšete na důkaz, že jste schránku opravdu našli. Vše pak potvrdíte právě v aplikaci nebo na webu Geocaching.com. Tam je možné do sekce komentářů přidat i poděkování, informaci, s kým jste keš ulovili, a podobně. Dejte pozor, některé menší keše nemusí mít tužku, takže je dobré si nosit na lov i svou vlastní.   

Typy cache

Někdy stačí přijít na místo a hledat schránku, jindy vám to správci keše nedají vůbec zadarmo. Pojďme se podívat, na jaké základní typy kešek se můžete vrhnout. Na webu či v aplikaci je uvidíte dopředu označené:

  • Tradiční - základní keš; zkrátka si vyhledáte dané souřadnice, přijdete na místo a hledáte.
  • Multi - takzvaná “multina”; souřadnice na webu vás dovedou na místo s první keškou, ale ta vás navede na jiné místo; cílem je propracovat se k finální keši, mezizastávek může být i několik.
  • Mystery - česky často nazývaná “mysterka”; k získání keše musí kačer, což je slangový výraz pro člověka, který se geocachingu věnuje, vyluštit nějakou hádanku, získá finální souřadnice na základě informací z popisu, nebo jej souřadnice přivedou na místo poblíž schránky, kde jsou například schované důležité indicie ke hledání.
  • Virtual a Earth - u “virtuálky” se nehledá schránka, ale například musíte najít nějakou informaci v okolí, případně vyfotit fotku a poslat ji správci keše, aby vám nález potvrdil (nové virtuálky se už nezakládají); Earth keš je založená na podobném principu, většinou vás zavede na místo s nějakou zajímavostí, nejčastěji geologickou, znovu se nehledá skrýš, ale splní se zadání tvůrce keše (zaslání fotky apod.).

Jakmile se s geocachingem seznámíte blíž, zjistíte, že existuje daleko víc speciálních typů kešek, které jsou třeba propojené s jinými hrami. Občas si kačeři vytvoří i event cache, což se dá popsat jako keška s účelem setkání a možné společné lovení, diskuze, vyměňování předmětů a tak dále.

Pár rad a pravidel 

Při geocachingu si vždy dejte pozor na bezpečnost. Žádný odlovený poklad nestojí za vaše zdraví. Základní kešky najdete na veřejně přístupných místech a v popisu vždy najdete například informace o obtížnosti terénu a podobně. Jejich umístění by nemělo nikdy porušovat místní zákony. Zkuste si dát pozor i na to, aby vás při lovu kešky neviděl žádný mudla, jak se označují kolemjdoucí geocachingem nepolíbení.

Při pátrání narazíte na keše různých velikostí, v některých větších schránkách najdete vedle povinného log booku také různé předměty. Některé jsou určené na výměnu, jde například o drobné hračky, které můžou motivovat i ty nejmladší členy výpravy. Pamatujte ale, že by se po vaší návštěvě neměla snížit hodnota keše, takže byste výměnou za nějaký předmět vždy měli do krabičky dát něco o podobné hodnotě.  

Zajímavostí jsou takzvané travel bugy a geocoiny (geomince) s unikátními kódy uvedenými na geocaching.com. Za tyto předměty nemusíte do krabičky dávat nic na oplátku, ale můžete jim pomoct splnit jejich úkol, který najdete právě v databázi. Úkol může znít třeba „Chci docestovat do Austrálie“, nebo „Chci vystřídat co nejvíc keší na horách“. Pokud máte možnost, můžete předměty posunout k jejich cíli. Informace pak doplňte i do online profilu.

Jsem na místě! Ale nic tu není…

Ale je, hledejte víc. Tvůrci keší dokážou být hodně kreativní ve schovávání, ale věřte, že když pořádně zapátráte, úspěch vás nemine. A pokud už se budete trápit opravdu dlouho, většinou v popisu najdete i nápovědu, nebo vás nasměrují úspěšní „kačeři“ v komentářích.

Schránky jsou velmi často schované na místech, kde je například neponičí vlivy počasí. Ideálně jsou keše vodotěsné, takže se často používají třeba typické zacvakávací krabičky na jídlo (lock-lock). 

V profilu kešky na webu či v aplikaci najdete také informaci o velikosti schránky. Narazíte na tyto:

  • Micro (případně nano) – velmi malé keše o velikosti například krabičky na fotografický film a podobně; častěji na frekventovaných místech; většinou se do nich vejde jen log book a žádné vyměnitelné předměty, travel bugy či geocoiny; pro schování a uchycení se používají magnety.
  • Malá - přibližně velikost menší krabičky na jídlo, obsahují log book, tužku a menší předměty.
  • Střední - velikost krabičky na standardní porci jídla, větší objem pro vyměnitelné a trasovatelné předměty.
  • Velká - opravdová truhla s “pokladem”; velká krabice nebo bedna, do které se vejdou klidně i knihy, velké hračky a podobně; velká výzva pro schování. 
  • Jiné (other) - keš, která nemá standardní tvar krabičky a nezapadá do zmíněných kategorií (například: stará telefonní budka, malý domeček).

Vedle velikosti patří mezi další důležité parametry obtížnost a terén. Obtížnost se vztahuje ke složitosti odlovení, často musíte například vyluštit nějakou šifru, případně je schránka opravdu dobře schovaná. Hodnocení terénu pak informuje o složitosti cesty ke keši. Pokud jdete například ve skupině s dětmi, je dobré se vyhýbat keškám v těžkém terénu. Mohou to být skály, hustý porost, voda a podobně.    

Aplikace pro geocaching

Na geocaching se můžete vrhnout různě. Někdo si třeba rád vypíše všechny informace o keškách dopředu na papír, nebo si je vytiskne a poté už jde podle GPS navigace. Hodně práce usnadní web Geocaching.com, ale úplně nejpohodlnější je využití různých geocachingových aplikací v chytrém telefonu. 

Oficiální aplikaci Geocaching má na starost firma Groundspeak a nabídne vám vše potřebné v pěkném jednoduchém designu. Za některé funkce si ale budete muset připlatit (měsíčně či ročně), což některé kačery odrazuje. Dostupná je verze pro telefony s Androidem i iOS.

Pokud byste chtěli prozkoumat i jiné aplikace, můžeme doporučit například tyto dvě pro různé operační systémy:  

  • C:geo - velmi populární aplikace pro Android, která je úplně zdarma a velmi dobře se používá. Dokáže zobrazit i cache, které jsou v oficiální aplikaci zamčené a dostupné jen za poplatek. Dobré je například využití offline map, design však trochu pokulhává. 
  • Cachly - vychází hodně z oficiální aplikace, ale dostupná je pouze pro zařízení s iOS. Má pěkný design a cache se dají dobře filtrovat. Jde ale o placenou aplikaci s jednorázovým poplatkem.

Určitě ale můžete prozkoumat i další programy, které vám otevřou brány ke geocachingovým dobrodružstvím. 

A vyrážíme!

Teď už víte všechno podstatné, abyste se mohli vrhnout na lovení. A kde s geocachingem začít? No prakticky kdekoliv. Třeba hned u domu, na procházce v lese… ale pokud chcete tip na nějakou specialitu, můžete si například zkusit odlovit nejčastěji nalezenou keš na světě, která je schovaná v Praze u Karlova mostu

Tak do toho. Ale pozor na mudly!

Vybavit se na geocaching - outdoorové oblečení

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista