Za památkami i do parku. 10 tipů na města, kde najdete obojí

Petr Pohůdka

13.5.2024 • 5 min čtení

Turistika nemusí nutně znamenat hory, les či venkovské cesty. Pěknou procházku si užijete i v českých městech. Vyrazit můžete za místními památkami nebo třeba do parku. Přemýšlíte, kam v létě vyjet na výlet? Připravili jsme pro vás 10 zajímavých tipů i s mapami.

Není čas ztrácet čas, pojďte se podívat na výběr z krásných míst Česka.

Za Cipískem do Jičína

Pokud hledáte zábavnou rodinnou trasu, vydejte se do Jičína. Na dobrodružství se ale s dětmi připravte už o den dříve u pohádek O loupežníku Rumcajsovi. Centrem města vás totiž provede loupežnický synek Cipísek. Procházku začněte v informačním centru na Valdštejnově náměstí, kde si vyzvednete letáček s mapou Cipískovy stezky.

Tříkilometrová cesta širším centrem Jičína je značená cedulemi s Cipískem a dalšími postavičkami z pohádek o Rumcajsovi. Na děti čeká několik úkolů, nezapomeňte si proto přibalit tužku. Za splnění úkolů dostanou malí turisté v informačním centru drobnou odměnu. Trasa vede nenáročným terénem a zvládnete ji ve volnočasové obuvi i s kočárkem. Výlet si můžete zpříjemnit delší zastávkou v Zámeckém parku.

  

Po blanenských památkách

Další trasa vás zavede na jižní Moravu, konkrétně do Blanska. Zhruba dvacetitisícové město nedaleko Brna zaujme například dřevěným kostelíkem převezeným z Podkarpatské Rusi. Kostel ze 17. století dorazil do Československa vlakem v roce 1936 a jeho opětovné sestavení trvalo tři měsíce.

Vhodným výchozím bodem je informační kancelář Blanka, případně kostel sv. Martina. Z místní vyhlídkové věže budete mít Blansko a okolí jako na dlani. Poté přes Wanklovo náměstí a náměstí Republiky pokračujte ke zmiňovanému dřevěnému kostelu. Další zastávkou může být blanenský renesanční zámek, kde sídlí i Muzeum Blanenska. Zámecký park s mnoha starými stromy vám v letních dnech poskytne potřebný chládek.

Hanácké Athény

K řecké metropoli je pro svoji kulturní a vzdělávací tradici přirovnávaná Kroměříž. Město láká také celou řadou památek. K nejznámějším patří Květná zahrada, která je spolu s Podzámeckou zahradou a Arcibiskupským zámkem zapsaná na seznamu UNESCO. Procházku můžete začít právě v Podzámecké zahradě. Rozkládá se na více než 50 hektarech, takže si na ni vyhraďte dostatek času.

Z Podzámecké zahrady pokračujte přes Mlýnskou bránu k Arcibiskupskému zámku. Podél Arcibiskupského gymnázia, kostela sv. Mořice, kostela sv. Jana Křtitele a náměstí Míru se dostanete ke Květné zahradě. Vstup do zahrady je zpoplatněn. Rozhodně se ale vstupným nenechte odradit, návštěva stojí za to. Dospělí zaplatí 180 Kč, děti od 6 do 17 let mají zvýhodněné vstupné za 50 Kč.

Kolem Světa

Cesta kolem světa zabere ve verneovkách 80 dní, v Česku ji lze prázdninovým tempem zvládnout za méně než tři hodiny. Samozřejmě máme na mysli cestu kolem rybníka Svět. Na turisty zde čeká dvanáctikilometrová naučná stezka. Po cestě uvidíte rašeliniště, knížecí hrobku, staleté duby a mnoho dalších zajímavostí. V létě si nezapomeňte plavky, místní pláže přímo vybízí ke koupání.

Naučná stezka začíná v parku u lázní Aurora. Vede po polních a lesních cestách, hodit se vám budou nízké trekové boty. Cestu kolem Světa spojte s návštěvou centra Třeboně. Vynechat byste určitě neměli Masarykovo náměstí a zámek Třeboň s překrásným zámeckým parkem.

Za historií do Litomyšli

Malebná Litomyšl vás okouzlí historií, pohodovou atmosférou i bohatou zelení. Návštěvu města můžete začít rovnou v centru, kde najdete několik placených i neplacených parkovišť. Ze Smetanova náměstí vyrazte kolem pomníku Bedřicha Smetany (místního slavného rodáka) k zámku Litomyšl. Prohlídka zámku trvá necelou hodinu a vyjde vás na 220 Kč (dospělí), respektive 70 Kč (děti od 6 do 17 let).

Přes náměstí Václava Havla se dostanete k nádherným Klášterním zahradám. Pokud si chcete pobyt v zeleni prodloužit, můžete pokračovat za městský stadion. Začíná zde naučná stezka Černá Hora, která vás provede poklidným příměstským lesoparkem.

Rybníky Havlíčkova Brodu

Chcete si dát trochu víc do těla a hledáte delší městskou trasu? Rybniční okruh okolo Havlíčkova Brodu je ideální. Jako výchozí bod můžete zvolit Havlíčkovo náměstí s krásnými měšťanskými domy. Trasa vede nejprve po zelené značce parkem Budoucnost. Projdete se kolem rybníků Hastrman, Rantejch, Cihlář a mnoha dalších vodních ploch až do osady Knyk.

Odtud se vydejte k další osadě Rozňák, kde se připojíte na stezku značenou modře. Ta vás přes Pelestrovské lesy a Lázničkovu stráň přivede zpět do Havlíčkova Brodu. Směrem do centra vede Rozkošská ulice. Cestu si případně můžete zkrátit městskou hromadnou dopravou. I v létě si raději přibalte lehčí mikinu, značnou část trasy půjdete ve stínu.

Vycházka po Klatovech

Klatovy zaujmou historickými památkami i blízkostí krásné přírody. Ne nadarmo se městu přezdívá brána Šumavy. Vycházkový okruh centrem Klatov vás seznámí s hlavními památkami města včetně nepřehlédnutelné Černé věže. Vaší pozornosti by neměly uniknout ani místní katakomby nebo městské hradby.

Procházku po centru můžete spojit s velkým okruhem kolem Klatov. Vhodným výchozím bodem jsou Mercandinovy sady. Okruh vás přivede například k vyhlídce Lomeček nebo na vrch Hůrka.

Lázeňská procházka

Spojit pobyt v přírodě s procházkou po kolonádě? V Karlových Varech žádný problém. Začátek trasy si můžete naplánovat poblíž Galerie umění, kde se připojíte na Labického pěšinu. Po Findlaterově stezce pokračujte ke křižovatce Ecce Homo. Cesta dále vede po Chotkově pěšině až k vyhlídce Jelení skok.

Z vyhlídky už je to jen kousek k Tržní a Vřídelní kolonádě. Ochutnávku léčivých pramenů můžete zakončit na Mlýnské kolonádě, která je svou rozlohou největší. Vyvěrá zde celkem pět pramenů.

Za klidem do České Lípy

Davy turistů v České Lípě rozhodně nepotkáte. To ale neznamená, že se město nehodí na poklidný rodinný výlet. Začít můžete u Městského parku, odkud během chvíle dojdete k náměstí T. G. Masaryka. Na náměstí se nachází novorenesanční radnice a další památkově chráněné domy.

Z hlavního náměstí vyrazte k vodnímu hradu Lipý. Z původní stavby se dochovala pouze část hradní zdi. Přesto je Lipý oblíbeným turistickým cílem a u zříceniny hradu se konají nejrůznější kulturní či společenské akce. U hradu se můžete napojit na mezinárodní turistickou trasu E10. Výlet si tak prodloužíte třeba procházkou k Žizníkovskému rybníku.

Bílá perla Slezska

V centru Opavy uvidíte historické budovy i nádherné parky. Bílá perla Slezska, jak se Opavě přezdívá, má své nezaměnitelné kouzlo. Ideálním výchozím bodem pro prozkoumávání centra je Slezské zemské muzeum. Od nejstaršího muzea v ČR se vydejte k Dolnímu náměstí. Na jeho východní straně stojí kostel sv. Vojtěcha.

Ulicí Mezi Trhy projděte k Hornímu náměstí, kterému dominuje radniční věž zvaná Hláska. Na Horním náměstí se nachází také Slezské divadlo. Vaší pozornosti by neměla uniknout ani konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie. Podél kostela sv. Alžběty dorazíte do Dvořákových sadů, kde se napojíte na naučnou stezku Městskými parky Opavy. Stezka vás přivede zpět ke Slezskému zemskému muzeu.

Vybavit se na výlet

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování