Psycholožka radí: Jak na lepší psychiku dětí? Vezměte je ven

Kamila Ryšánková

6.4.2024 • 4 min čtení

Co kdyby se vás někdo zeptal, zda je pobyt na čerstvém vzduchu pro děti prospěšný? Jak byste mu odpověděli? Většina dospělých se automaticky přikloní k tomu, že být venku, a navíc se u toho hýbat, je pro děti samozřejmě přínosné. A je to tak, v tomto článku si vysvětlíme, proč tomu tak je a jaký vliv má příroda na naši psychiku.

Když vyjdeme s dětmi ven do přírody, tak zcela přirozeně narůstá jejich pohybová aktivita. Děti se zajímají o okolí kolem nich a pobíhají, přichází nám ukázat, co objevily. Šplhají, lezou, skáčou, válí sudy, hrají si, prozkoumávají, chtějí vidět věci první a hledají, co se kde skrývá. A takto bychom mohli pokračovat dál a dál. 

A co se děje s jejich tělem? Pravidelný pohyb slouží jako prevence obezity, zlepšuje koordinaci těla, přispívá ke zdravé činnosti orgánové soustavy v těle a co víc, dítě si díky tomu buduje zdravé pohybové návyky do dospělosti.

Kdy začíná být pro dítě prospěšný pohyb venku?

Už nejmenší děti profitují ze seznamování se s různými přírodními materiály jako je dřevo, mech, tráva, sníh, voda nebo bláto. Všechno to jsou nové smyslové podněty. A venku děti mohou zkoumat všemi smysly – cítí nové vůně, sahají na různé struktury, ochutnávají, vidí přírodní barvy a objevují přírodu, slyší nové zvuky. 

To vše stimuluje dětský mozek a přináší nové informace, díky kterým se učí o světě, ve kterém se začínají pohybovat. S věkem potom zjišťují, jak se venku pohybovat bezpečně a příjemně. I když se to možná nezdá, tak hraní si venku a pohyb v přírodě děti uvádí jako jednu z nejoblíbenějších činností.

Pohyb venku = nižší stres i lepší nálada a soustředění

Při pobytu se dějí změny v mozku dětí. Výzkum ukázal, že už po 15 minutách venku (u dětí tak stačila obědová pauza ve škole, kterou děti dostaly možnost trávit venku) se snižují hodnoty hladiny stresového hormonu kortizolu

Pravidelný pohyb slouží jako prevence obezity, zlepšuje koordinaci těla, přispívá ke zdravé činnosti orgánové soustavy v těle a co víc, dítě si díky tomu buduje zdravé pohybové návyky do dospělosti.

Pohyb venku zlepšuje náladu, snižuje stres a úzkost a zlepšuje kognitivní dovednosti, zjednodušeně řečeno se dětem lépe přemýšlí. Zlepšuje se pozornost, soustředění a paměť, jelikož v přírodě si dětský mozek odpočine. Přes den poslouchají nové informace ve škole, dávají pozor na přechodu a celkově se k nim neustále dostává obrovské množství podnětů, což způsobuje přetížení a horší soustředění. 

Příroda stimuluje naši bezděčnou, tedy nevědomou pozornost (za předpokladu, že se v ní cítíme bezpečně) tím, že nám nabízí různé podněty od mraků, květin, vánek, zvířata. Děti je mohou dle svých potřeb nechat tak, jak jsou, aby na ně působily a nevyžadovaly téměř žádné úsilí.

Hraní s dětmi, lepší spánek a odolnost

I když se to možná nezdá, tak čas v parku může zvýšit i sociální dovednosti, kdy se dítě dostává do kontaktu s dalšími dětmi. Uvnitř jsou rodiče většinou mnohem blíž dítěti, zatímco v parku dítě sledují z trochu větší vzdálenosti a dítě tak některé situace řeší samo bez rodičovské pomoci. 

Ve chvíli, kdy jdeme s dítětem lesem, nejen že se dítěti dostává prostoru pro relax a dobití baterek, ale zlepšuje se i jeho spánek. Na ten má vliv vystavení se dennímu světlu, které pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus v kombinaci s čerstvým vzduchem, pohybem a snížením času u obrazovek.

Pohyb venku, ať už v lese nebo v parku, zvyšuje dětem sebevědomí a odolnost. Venkovní aktivity totiž nemají takovou strukturu jako ty vnitřní a dítě může samo testovat své dovednosti. Od průlezek v parku až po výšlap na kopec. 

Pokud s dětmi takové aktivity venku plánujeme, tak se dítě občasně dostává přes určitý diskomfort (jako je např. vítr, zima, teplo, na něco jsme doma zapomněli apod.) a nakonec zažije chvíle radosti a potěšení, kdy to i přes nějakou nepříjemnost za podpory rodiče dokázal.

Hra je základ

Pro děti je základní potřebou hra a ta se rozvíjí i ve venkovním prostředí. Děti ke svému rozvoji a fungování hru potřebují, pomáhá rozvíjet jejich mozek. S tím jde ruku v ruce rozvoj kreativity a fantazie

Ve chvíli, kdy jdeme s dítětem lesem, nejen že se dítěti dostává prostoru pro relax a dobití baterek, ale zlepšuje se i jeho spánek. Na ten má vliv vystavení se dennímu světlu, které pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus.

Možná si ještě ke konci článku kladete otázku, zda volit zahradu za domem, park, les nebo stačí jen obrázek zeleně?

Vyjděte ven do přírody. Pro každého z nás je příroda něco jiného. Někomu stačí zahrada za domem, pro někoho je vhodnější park a les. Tak jako tak vezměte děti ven.

A posledních pár tipů závěrem:

  • Pokud vaše dítě nerado tráví čas venku, zkuste najít společnou rodinnou aktivitu, do které se zapojíte všichni.
  • Nechte dítě, ať si venkovní sport/aktivitu vybere samo. Dejte jim možnost rozhodovat o tom, co se bude dít.
  • Zkuste zapojit kamarády dítěte. Kromě pohybu si dítě trénuje sociální dovednosti, spolupráci a řešení problémů.
  • Můžete využít jednoduché úkoly, které děti po cestě k cíli budou plnit a udělat ze společného času dobrodružství.

Vybavit se na výlet do přírody

Líbil se článek?

Kamila Ryšánková

Dětská psycholožka, máma dvou dětí, milovník zdravého životního stylu