Beckham: Seriálová rána do šibenice

Petr Pohůdka

23.4.2024 • 3 min čtení ▸ 7 min videa

I když třeba netušíte, co je to ofsajd, jméno David Beckham jste nejspíš slyšeli. Fotbaloví fanoušci si jistě vybaví precizně zahrávané centry a přímé volné kopy, čtenáři bulváru zase vztah se slavnou zpěvačkou Victorií Beckham. Po zhlédnutí seriálu Beckham se toho o známém páru dozvíte ještě daleko více.

Jestli se některému sportovci podařilo překročit hranice svého odvětví a stát se globální celebritou, tak Davidu Beckhamovi. Bývalý anglický fotbalista si udržuje popularitu i mnoho let po ukončení své kariéry. Potvrzuje to seriál Beckham, který na konci minulého roku uvedl Netflix. Proč byste si seriál neměli nechat ujít?

Vybavit se na fotbal

Celý život pod drobnohledem

Sportovních seriálů a dokumentů vzniká v poslední době velké množství. Beckham ale tradičně vybočuje. Bývalý fotbalista se v záři reflektorů objevuje v podstatě celý svůj dospělý život a v showbyznysu zkrátka umí chodit.

Tvůrci dokumentu šikovně zkombinovali kapitoly ze sportovního i soukromého života. Kromě fotbalu dojde například na vztahy s rodiči, problémy s všudypřítomným bulvárem, boj s obsedantně kompulzivní poruchou nebo manželskou nevěru. Seriál tak osloví i diváky, které dění na zeleném pažitu vůbec nezajímá. Dokument Beckham má celkem čtyři epizody:

  • Výkop,
  • Červená karta,
  • Zlaté míče,
  • Davidova motivace.

Délka epizod se pohybuje mezi 66–77 minutami. Pokud se při dlouhých zimních večerech nudíte, rozhodně byste měli dát „Becksovi“ šanci. Seriál je překvapivě velmi osobní a nechá vás nahlédnout do bolestných traumat a emocí jednoho z nejslavnějších sportovců všech dob.

Dělnická třída s Rolls Roycem

Dokument navíc nabízí několik vtipných momentů. Jedním z nich je rozhovor s manželkou Victorií. Bývalá zpěvačka dívčí skupiny Spice Girls na začátku popisuje, jak pochází z dělnické třídy. Beckham s tím ale nesouhlasí a manželku vybídne, aby tvůrcům řekla, jakým autem ji otec vozil do školy. Jak se později ukáže, jednalo se o Rolls Royce.

Z videa se okamžitě stal virál a na svých sociálních sítích ho k propagaci seriálu využil i Netflix.

Reakce Beckhama je pochopitelná. Ze slavného páru je to právě on, kdo pochází z chudých poměrů. Beckham vyrostl ve východním Londýně v obyčejné anglické rodině – jeho matka byla kadeřnice a otec pracoval jako řemeslník.

Náhled do rodinného archivu

Důležitou součástí seriálu jsou dobové záběry a fotografie. Mnoho z nich dokumentaristům poskytl samotný Beckham. Některé záběry se na veřejnosti objevily úplně poprvé. Dostatek prostoru dostanou také Beckhamovi rodiče, zmiňovaná manželka Victoria, ale i další přátelé, bývalí spoluhráči nebo třeba zástupci bulváru.

Režie dokumentu se chopil Fisher Stevens, který stojí například za oscarovým snímkem Zátoka. V poslední době jste Stevense mohli vidět také jako herce v roli Huga v seriálu Boj o moc. Producentem série je John Battsek, držitel ceny Emmy za film Pátrání po Sugar Manovi.

Seriál se okamžitě po uvedení stal hitem a zařadil se mezi nejsledovanější tituly na Netflixu. Pozitivně ho hodnotí i čeští diváci. V populárním hodnocení na ČSFD si Beckham drží výborných 88 %.

Ohýbání reality ve prospěch filmu?

Kromě nadšených diváků je ale nutné zmínit i hlasy kritiků. Ti upozorňují zejména na ohýbání některých faktů a přepisování historie. Vadí jim například z větší části smyšlená nevraživost fanoušků Manchesteru United po nešťastném MS v roce 1998 nebo změněné bulvární titulky informující o Beckhamově nevěře.

Případů, ve kterých si tvůrci mírně přizpůsobili realitu, je podle všechno více. Britský list The Sunday Times jich ve svém podrobném fact-checkingu uvádí hned šest. Nutno ale dodat, že nejde o fakta, která by zásadně měnila obrysy Beckhamova příběhu. S podobnými nedostatky navíc často bojují i další dokumenty. Tvůrci zkrátka neodolají pokušení a některé události kvůli atraktivitě příběhu lehce poupraví.

Zmíněné drobnosti by vás od sledování seriálu Beckham rozhodně neměly odradit. Čeká vás detailní výpověď globální superstar s mnoha drsnými i vtipnými momenty. Přesvědčte se v traileru!

Vybavit se na fotbal

Zdroj: Netflix

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování