Vzhůru do hloubi přírody. Startuje běžecký seriál Běhej lesy

Tereza Houšková

17.4.2024 • 3 min čtení ▸ 3 min videa

Proběhnout se lesními cestičkami, přes pole, louky a v okolí známých památek... To je sen každého běžce. Připojte se s námi k seriálu Běhej lesy, kterého jsme partnerem. Začíná se už 20. dubna na Karlštejně. 

Na seznamu je klasický počet 8 závodů, které vás provedou po nejkrásnějších místech české přírody. 

Nebude chybět oblíbená zastávka na Karlštejně, kde vás trasa zavede do jindy nepřístupného vápencového lomu Velká Amerika, pokochání Padrťskými rybníky v rámci Běhej lesy Brdy, Týmovka na Vysočině, Bílá se svým ikonickým vyvezením lanovkou nebo čarovná a téměř podzimní Lednice.  

Vybavit se na běh

Stejně jako minulý ročník, ani tenhle se neobejde bez drobné změny. Pro rok 2024 se na chvíli odstavil noční závod v Boleticích a nahradila jej neodolatelná Šumava, konkrétně Železná Ruda. Premiéra závodu se odehraje 1. června a bude to vážně pecka. Čeká vás výživná trasa plná kopců a tamních lákadel, která vám dobijí energii. No posuďte sami, už jste běželi kolem nejkrásnějších českých jezer, jako je Čertovo a Černé? 

Program Běhej lesy 2024: 

  • Karlštejn (20. 4.) – trasy: 4, 13, 18 km,
  • Brdy (18. 5.) – trasy: 5, 12, 22, 44 km, 
  • Železná Ruda (1. 6.) – trasy: 5, 13, 21, 40 km, 
  • Týmová štafeta (21.–23. 6.) – trasy: 3x okruh (25 km), 4 km, 
  • Klínovec (20. 7.) – trasy: 5, 11, 23 km, 
  • Bílá (3. 8.) – trasy: 4, 10, 18 km, 
  • Jizerská (24. 8.) – trasy: 5, 11, 23, 50 km, 
  • Lednice (7. 9.) – trasy: 6, 14, 22, 45 km. 

Zabaví se celá smečka 

Vezměte celou svoji rodinu, zabalte si saky paky a hurá za sportem. Závod je ideální i pro malé špunty, kterým koluje běh v žilách. Svou fyzičku můžou otestovat na 100, 500 nebo 1000 metrech.  

Po celou dobu závodu je pro běžce a věrné fanoušky připravený doprovodný program, ve kterém mohou navštívit nejrůznější partnerské stánky. Ve stáji Sportisima se na vás budeme těšit s připravenou sportovní zábavou, u stánku Lesy České republiky se zase dozvíte zajímavá fakta a informace o lesích... K vidění bude i spousta dalších stánků s edukačním nebo oddechovým programem

Začátek v Jizerkách

Čas plyne jako voda, proto není nikdy od věci si osvěžit pár nejdůležitějších milníků. Myšlenka seriálu vznikla už před deseti lety, kdy se uskutečnil závod v srdci Jizerek. Nesl název Jizerská 50 RUN a jeho poslání bylo velmi prosté. Cílem bylo prověřit zájem o trailové běhy a vyhodnotit, jestli se myšlenka na rozsáhlejší sérii závodů vyplatí. 

S rokem 2015 přichází na světlo běžecké scény seriál Běhej lesy se svými čtyřmi zastávkami: Karlštejn, Jizerská, Bílá a Lednice. Rok po roku se závod rozrůstal, až se ustálil na současném čísle osmi krásných míst, která se různě obměňují.  

Za devět let toho organizátoři stihli víc než dost! Vytvořili kolekci lesního merche, nahrávají vlastní podcast Posed, expandovali se seriálem na Slovensko, kde si od roku 2021 můžete zaběhnout jeden ze 7 závodů s názvem Behaj lesmi, a v neposlední řadě vytvářejí ekologické výzvy pro čistší lesy. 

Příroda je nade vše 

V názvu Běhej lesy se skrývá hlubší význam, než se na první pohled může zdát. Výstižnými slovy, kterými se celá organizace řídí, je ekologie a šetrnost k přírodě. Vždyť jen díky nim si můžeme vychutnávat pohádkové lesy, rybníky, hory a další přírodní krásy. 

Proto se pořadatelé snaží zasáhnout, kdekoliv to je jen možné. Jednorázové kelímky byly nahrazeny za znovupoužitelné speedcupy, na občerstvovačkách najdete objemné barely s vodou, ze kterých si můžete natočit pití. 

Letáčky, brožurky a lístky na šatnu byste hledali marně, nic takového se nekoná. Vše si vzala pod křídla digitalizace, díky níž si lesy trošku odfrknou. Dále s udržitelnějším přístupem pomáhají rozložitelné pásky k označení trasy, medaile z celulózových vláken nebo diplomy z houbového mycelia

Své jméno si závod hrdě obhajuje i v lesnické sféře. Od roku 2015 se sází za každého běžce jeden strom, takže v roce 2022 jsme jich mohli napočítat už 74 453

Připojte se k tisícům dalších běžců a užijte si rodinnou atmosféru plnou sportu a lásky k přírodě. Budeme u toho s vámi. :) 

Vybavit se na běh

Líbil se článek?

Tereza Houšková

Mladá síla marketingového týmu Sportisima, bývalá pozemkářka a pořádná sporťačka, milovnice ručních prací