TOP 7 aplikací pro život v pohybu: Jaké apky vyzkoušet?

Petr Pohůdka

11.7.2023 • 3 min čtení

Chcete zaznamenávat své sportovní výkony a sledovat zlepšení? S mobilními aplikacemi je to mnohem jednodušší než v minulosti. Sportovních apek existuje celá řada a každý si bez potíží najde tu nejvhodnější s ohledem na vybranou aktivitu. Jaké aplikace patří ve sportovním světě k těm nejoblíbenějším?

Není to tak dávno, co si sportovci své výkony zapisovali ručně do sešitu. Zápisky si pak zdlouhavě procházeli a vyhodnocovali. Dnes podobnou práci zastanou aplikace, které máte ve svém telefonu, případně v chytrých hodinkách.

Vývojáři aplikace neustále vylepšují a přichází s dalšími funkcemi či nápady. Některé aplikace jsou zaměřené na pohybové aktivity obecně, jiné zohledňují potřeby specifických činností – například běhání, jízdy na kole, posilování nebo turistiky.

Vybrat sportovní hodinky a sporttestery

Na své si přijdou profesionálové i začínající sportovci

Aplikace běžně zaznamenávají a měří váš výkon. Na základě dostupných statistik pak můžete sledovat svůj progres. Častým doplňkem jsou tréninky na míru nebo časové výzvy, které vám pomohou s motivací a disciplínou. Sportovní apky představují vhodný doplněk pro amatéry i profesionální sportovce. Jaké aplikace stojí za vyzkoušení?

Strava

Název aplikace trochu klame, o výživu tady nepůjde. Jméno vychází ze švédského slova sträva, které se dá přeložit jako usilování. Jde o jednu z nejznámějších sportovních aplikací či spíše sociální síť pro sportovce. Ve Stravě totiž můžete své aktivity sdílet na zdi a vaši sledující je mohou ocenit lajkem („kudos“). Apka je populární zejména mezi běžci a cyklisty, ale zaznamenávat v ní lze více než 30 druhů sportů.

Nike Run Club

Mezi běžci je oblíbená také aplikace Nike Run Club. Kromě standardního měření výkonu vám umožňuje běhat s hlasovým průvodcem (trenéři, sportovci, ale i komici) nebo využívat tréninkové plány na míru. Pokud bojujete s motivací, můžete se přidat k pravidelným týdenním či měsíčním výzvám. Vítaným doplňkem jsou rovněž tipy pro zdravý životní styl. Srovnatelnou alternativu představuje konkurenční aplikace adidas Running.

Fitify

Jestli v nějaké oblasti máte na výběr z velkého množství aplikací, pak je to cvičení a fitness. Jednou z nejzajímavějších variant je Fitify. V apce najdete různé varianty cviků a tréninkových plánů jak s vlastní vahou, tak s nejběžnějšími pomůckami (TRX, BOSU, kettlebell apod.). Pro Fitify hovoří také skutečnost, že je na rozdíl od mnoha konkurenčních aplikací v češtině.

AllTrails: Hike, Bike & Run

Vyrážíte často na výlety do přírody? Pak by se vám mohla líbit aplikace AllTrails: Hike, Bike & Run. Jako v mnoha dalších aplikacích v ní můžete měřit svůj turistický či běžecký výkon. Tato apka vám ale pomůže i se samotným plánováním výletů. Vyhledáte si zde trasy podle svých preferencí, například stezky vhodné pro kočárky, děti, psy nebo invalidní vozíky. Výběr trasy vám usnadní recenze od dalších uživatelů aplikace.

Ski Tracker

Milovníci lyžování a snowboardingu by si rozhodně měli nainstalovat aplikaci Ski Tracker, sportovní tracker navržený speciálně pro zimní sporty. Aplikace monitoruje nadmořskou výšku, změří vám průměrnou i maximální rychlost, vzdálenost a další zajímavé údaje o jízdě. Své výkony můžete porovnávat s dalšími uživateli. Pokud vám Ski Tracker z nějakého důvodu nevyhovuje, vyzkoušejte podobnou aplikaci Slopes: Ski & Snowboard.

Train Effective: Football

Nadějní fotbalisté ocení aplikaci Train Effective: Football – digitální fotbalovou akademii. Apka začínajícím hráčům všech úrovní pomůže zlepšit technické dovednosti, taktické znalosti, kondici i mentalitu. Na sestavení tréninkových programů se podíleli trenéři s licencí UEFA.

Daily Yoga

Pozitivní účinky jógy není nutné dlouze popisovat. Pokud chcete zpevnit svou postavu, zlepšit flexibilitu nebo zklidnit mysl, začněte s aplikací Daily Yoga. V apce najdete přehled jednotlivých ásan (jógových pozic) i komplexní cvičební plány přizpůsobené vašemu cíli. Při cvičení máte k dispozici videa s komentářem, která vám do značné míry nahradí přítomnost lektora.

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování