Když jaro zavolá. Jak připravit brusle a koloběžku na sezónu?

Petr Pohůdka

19.3.2024 • 4 min čtení

Jarní počasí nás pomalu začíná vybízet, abychom ze sklepa po několika měsících opět vytáhli kolečkové brusle nebo koloběžku. Před první jízdou se ale ujistěte, že vaše vybavení přečkalo zimu bez úhony. Na co nezapomenout?

Jak inline brusle, tak koloběžka jsou z pohledu údržby relativně nenáročné. Všechny základní úkony byste měli zvládnout doma, a to i v případě, že si s manuálními pracemi příliš netykáte. Podoba jarní údržby je samozřejmě ovlivněna tím, jak jste vybavení na konci minulého roku uskladnili.

Pozornost si zaslouží hlavně kolečka

Podívejme se nejprve na kolečkové brusle. V první řadě je pořádně očistěte. Bude vám k tomu stačit hadřík a vlažná voda. Pokud jste brusle očistili po poslední jízdě, máte nyní o starost méně.

Dále se zaměřte na kolečka. Zkontrolujte, zda nejsou poškozená nebo příliš sjetá. V takovém případě musíte sáhnout k jejich výměně. Nerovnoměrnou míru sjetí koleček korigujte obměnou pozic. To v praxi znamená, že prohodíte například první kolečko za třetí, druhé za čtvrté a tak podobně. Způsob obměny koleček podrobněji vysvětlujeme v článku Jak na údržbu inline bruslí.

Není potřeba vyměnit ložiska?

Ujistěte se, že se kolečka správně točí a nevydávají žádné nestandardní zvuky. Problémy v těchto oblastech bývají způsobeny stavem ložisek. Pro začátek by mělo stačit jejich vyčištění a promazání vazelínou či speciálními oleji.

Jestli ani tento postup nepomůže, přichází na řadu výměna ložisek. Totéž platí u potíží se zapouzdřenými ložisky, ke kterým se nedostanete. Kolečka po případném servisování řádně dotáhněte. Utáhnutí ale zkontrolujte, i když jste s kolečky nijak nemanipulovali. Údržba ložisek vás čeká také u skládacích koloběžek s pevnými (nenafukovacími) koly.

V jakém stavu je brzdový špalík?

Ale zpět k inline bruslím. Kromě koleček je zapotřebí prověřit ještě brzdový špalík. Zde toho příliš nevymyslíte. Pokud je špalík hodně opotřebovaný, musíte ho vyměnit. Výrobci vám často pomáhají vyznačením linie přímo na špalíku. Ve chvíli, kdy se guma sjede na tuto úroveň, nastal čas výměny. Řídit se můžete rovněž pocity při jízdě – nedostatečně velký špalík vás bude při brzdění nutit zvedat nohu nepřirozeně vysoko.

Na závěr se podívejte, jestli na bruslích správně fungují všechny tkaničky, přezky a suché zipy. Proveďte i bleskovou kontrolu chráničů, helmy a pak už můžete bez obav vyrazit na první jarní jízdu.

Ukázat vybavení na inline brusle

Postup u koloběžky se liší podle typu

Příprava koloběžky na jaro bude nejspíš ještě rychlejší. Začněte opět základním očištěním. Dále záleží na tom, zda máte koloběžku s pevnými či nafukovacími koly. K pevným kolečkům přistupujte podobně jako u inline bruslí – posuďte jejich celkový stav, opotřebení ložisek a kolečka (nebo ložiska) v případě potřeby vyměňte.

U nafukovacích modelů vás čeká kontrola plášťů a pravděpodobně i jejich dofouknutí. Vyzkoušejte, jestli se kola správně točí a omrkněte také výplet kola. Pokud ale koloběžka v tomto ohledu sloužila na konci minulé sezóny dobře, neměly by zde nastat komplikace.

Případné potíže při otáčení kola mohou být způsobeny mnoha faktory od závady v ložiscích nábojů až po špatné seřízení ráfkové brzdy. Pro běžné uživatele bude v těchto situacích vhodnější obrátit se na odborný servis. Zručnější jedinci si mohou zkusit poradit sami, například s pomocí různých videonávodů. U kol nezapomeňte ještě prověřit dotažení rychloupínáků či matic.

Brzdy, hlavové složení a hurá na čerstvý vzduch

Pozornost poté věnujte především fungování brzd. Typicky se u koloběžek setkáte s takzvanými V-brzdami (V-Brake), tedy ráfkovými brzdami. Se seřízením by se během zimní pauzy nic přihodit nemělo. Jde primárně o to, abyste zkontrolovali brzdové špalky a lanka.

Nefungující součástky je pochopitelně nutné vyměnit. U špalků vás o úrovni opotřebení informuje zejména stav drážek (či spíše jejich zmizení). Nevyhovující lanka a bowdeny o sobě většinou dají vědět roztřepením nebo nalomením.

Nakonec se v rychlosti podívejte na hlavové složení – sestavu ložisek zodpovědných za otáčení řídítek. Za normálních okolností by mělo jít o bezúdržbové místo. Stačí proto provést kontrolu dotažení. Eventuální problémy (například zadrhávání vidlice) je opět vhodnější řešit s odborníky, příčin může být více. Potíže byste ale pravděpodobně pocítili již při poslední jízdě. Tím je jarní příprava u konce, můžete konečně vyrazit na projížďku!

Ukázat příslušenství na koloběžky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování