Co děti, mají na čem jezdit? Vyberte správně | Cykloseriál díl 4

Lukáš Kobr

24.3.2024 • 2 min čtení ▸ 6 min videa

Vyjet si s celou rodinou na cyklistický výlet, to je sen mnoha z nás. Určitě byste ale měli věnovat dost času i tomu, jaké kolo pořídíte nejmladším členům vaší cyklosmečky. Pojďme se podívat, na co si při výběru dětského kola dávat pozor. 

Špatně zvolené kolo může hodně rychle znechutit dítěti jízdu a jeho výběr se od dospělých modelů liší. Nejčastěji je problém v příliš velkém rámu kola nebo například vysoké hmotnosti. Mrkněte se s námi na pár osvědčených rad, díky kterým si i malí začínající cyklisti výlety oblíbí. 

Výbornou průpravou pro cyklistiku jsou odrážedla. Dítě se na nich naučí základní balanc a snadněji přejde ke klasickému kolu. I na něm můžete ze začátku vyzkoušet balanční kolečka, ale doporučujeme je co nejrychleji odmontovat a učit dítě udržet stabilitu. 

Jak už jsme zmínili, pro výběr dětského kola je nejdůležitější správná velikost a hmotnost. Velikost nevybírejte podle věku, ale podle výšky, a doporučujeme zapomenout i na to, že pořídíte větší kolo, které dítěti vydrží třeba pět let. Příliš velké kolo se bude malým cyklistům zkrátka velmi špatně ovládat. Podobně je to i s hmotností. Zkuste vsadit na odlehčené modely, pomůže to při řízení a manipulaci. 

Na kolech pro nejmenší se brzdí protišlapem, takzvaným torpédem. Na větších kolech najdete čelisťové brzdy, případně kotoučovky u juniorských modelů. Vybírat můžete také z různých systémů řazení - časté jsou klasické páčky nebo otočný prstenec na řídítkách (grip-shift). Ideální je, když budete moct kolo průběžně přizpůsobovat, když dítě povyroste. Zásadní je nastavitelnost sedla a řídítek. 

Na závěr nezapomínejte na bezpečnost. Helma je absolutní základ, přidat můžete například i cyklistické rukavice. Na dětských kolech najdete i kryt řetězu a také konce řídítek jsou chráněné, aby nedošlo ke zbytečným odřeninám. Chybět by neměly odrazky, zvonek a případně světlo.

Pokud se chcete do výběru vrhnout opravdu naplno, máme pro vás i komplexní článek Jak vybrat dětské kolo

Vybrat dětské kolo

Líbil se článek?

Lukáš Kobr

Specialista Sportisima na cyklistiku, lyžování a další odvětví, bývalý vrcholový biatlonista, milovník hor a táta na plný úvazek