Aby tělo neskučelo. Jak nastavit posed kola | Cykloseriál díl 3

Lukáš Kobr

6.7.2022 • 1 min čtení ▸ 3 min videa

Jízdní kolo už máme vybrané, tomu jsme se věnovali v předchozích dílech cykloseriálu. Jak jej ale nastavíme na svou velikost postavy, abychom se už hned po vyjížďce necítili rozlámaní? Pojďme si přelouskat základní tipy. 

Ideální posed na kole se odvíjí už od samotného výběru kola, respektive velikosti rámu vzhledem k postavě cyklisty, což jsme již v cykloseriálu rozebrali. Špatně zvolenou velikost rámu už nezachrání žádné úpravy, takže si na volbu dejte pozor.

Co ale můžeme ovlivnit po nákupu kola? Nejdůležitější je nastavení výšky sedla. Ideální výšku poznáme tak, že se posadíme na kolo, patu položíme na pedál a nohu máme lehce prohnutou. Nemá být natažená, ani moc skrčená. Ideální je, když se při zkoušení opřeme například o strom. Vhodné nastavení poznáme i tak, že když opření šlapeme “naprázdno” s patami na pedálech, nekýve se pánev ze strany na stranu. 

Výšku sedla si na drtivé většině kol bez problému nastavíte sami pomocí rychloupínacích šroubů. Pocitově si můžete hrát i posunutím sedla dopředu a dozadu. Zkrátka zkoušejte a najděte ideální polohu, ve které se na kole cítíte dobře. 

Správnou pozici cyklisty jde ovlivnit také výběrem a nastavením řídítek. Širší řídítka znamenají lepší ovladatelnost. Pokud chceme jezdit vzpřímeněji, otočíme představec řídítek nahoru, naopak sportovnější posed docílíme, pokud budou řídítka níž.

Líbil se článek?

Lukáš Kobr

Specialista Sportisima na cyklistiku, lyžování a další odvětví, bývalý vrcholový biatlonista, milovník hor a táta na plný úvazek