Netradiční zimní dopravní prostředky: Jak si zpestřit hory?

Petr Pohůdka

23.11.2023 • 3 min čtení ▸ 1 min videa

Omrzely vás klasické sjezdové lyže nebo snowboard? Sáhněte po některé ze zajímavých alternativ. Výrobci dnes přichází s řadou dalších zimních dopravních prostředků a doplňků. Z široké nabídky si vybere každý.

Lyže a snowboard stále představují osvědčenou klasiku a s přehledem se těší největší popularitě. Mnoho zimních sportovců ale hledá způsoby, jak si užít čas strávený na horách jinak. Patříte mezi ně? Podívejte se, jaké možnosti by neměly uniknout vaší pozornosti.

Sněžné brusle

Už vás na sjezdovce předjel jezdec, který jakoby zapomněl lyže doma? Možná měl na nohou sněžné brusle. Paradoxně se na nich nejspíš naučil jezdit mnohem rychleji než vy na lyžích nebo snowboardu. Sněžné brusle jsou skutečně intuitivní a hodí se i pro úplné nováčky v zimních sportech. Poté, co na nich získáte jistotu, se můžete pustit do různých skoků a triků.

Stále si nedovedete představit, jak jízda na sněžných bruslích vypadá? Podívejte se na video.

Sněžné brusle vypadají velmi podobně jako lyžáky, ale s jedním drobným rozdílem – na spodní straně boty se nachází skluznice. Vše je vyrobeno jako jeden komplexní produkt bez odnímatelných částí, což značně snižuje riziko zranění. Omezení zde žádná nejsou, nahoru vyjedete bez problémů i na kotvě a sjet zvládnete klidně černou sjezdovku. Ve všech situacích máte každopádně jistotu, že na svahu vzbudíte pozornost a údiv.

Ukázat sněžné brusle

Splitboard

Splitboard je speciální druh snowboardu, který se dá rozdělit na dvě lyže přizpůsobené pro výstup. Dodá vám tak maximální svobodu při pohybu ve volném terénu. Při výstupu máte prkno rozdělené na dvě lyže podobné těm skialpinistickým. Na vrcholu hory si lyže sepnete dohromady, vytvoříte z nich snowboard a můžete vyrazit dolů.

S rozděleným prknem se dostanete i do hůře přístupných míst mimo dosah vleků. Hlavní výhodou splitboardu je skutečnost, že s jediným vybavením zvládnete stoupání i sjezd. Cestu nahoru vám usnadní stoupací pásy, které se umisťují na skluznici, a teleskopické hole.

Ukázat splitboardy

Až kouzlu splitboardu definitivně propadnete, můžete v duchu poděkovat Brettu Kobernikovi. Právě tento Američan přezdívaný Cowboy si na počátku 90. let v garáži sestrojil první improvizovaný splitboard, protože mu nevyhovovalo střídání sněžnic a snowboardu – především pak neustálé připínání nepoužívaného prostředku k batohu.

Sněžnice

U sněžnic ještě zůstaneme. Na horách se totiž dají využít při mnoha aktivitách. Jak jsme již naznačili, snowboardisté na ně často sází během výstupů, ale vhod přijdou také horolezcům při nástupech pod skalní stěny nebo turistům při přechodech zimních hor. Sněžnice zkrátka oceníte při různorodém pohybu v zasněženém terénu. Široká konstrukce rozloží váhu těla na větší plochu, čímž zlepší vaši stabilitu a zabrání neustálému propadání do sněhu.

Hlavní výhodu sněžnic představuje nízká hmotnost a skladnost. Ve chvíli, kdy nejsou potřeba, si je jednoduše připnete na batoh a pokračujete v turistické obuvi. Žádné další boty mít nemusíte, sněžnice se nasazují přímo na zimní obuv – typicky pomocí suchých zipů nebo speciálních klipů.

Sněžnice jsou velmi oblíbené také z toho důvodu, že se na nich velice rychle naučíte pohybovat. Není k tomu zapotřebí žádná speciální technika. Spíše jde o to, zvyknout si na širší krok, který je důsledkem větších rozměrů sněžnic. Do náročnějšího terénu či na celodenní výlety si ke sněžnicím nezapomeňte přibalit hole. Využít můžete například trekové hole doplněné o sněhový talířek.

Ukázat sněžnice

Snowblade

Chcete se dále pohybovat na sjezdovce, ale rádi byste sjezd nějak okořenili? Vyměňte klasické lyže za typ snowblade. Jedná se o krátké lyže (cca do 1 metru délky), které jsou svou konstrukcí přizpůsobeny pro dospělé. I když k tomu svým vzhledem mohou svádět, v žádném případě se nehodí pro děti – jsou pro ně příliš tvrdé a těžké.

Snowblade lyže mají poměrně širokou škálu využití. Dají se snadno ovládat, a proto často pomáhají úplným začátečníkům při výuce carvingových oblouků. Zkušeným jezdcům zase snowblady otevírají brány do světa rychlých krátkých oblouků a lyžařských triků.

 

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování