Co s lyžemi, běžkami a snowboardem po sezóně? Hlavně voskujte

Petr Pohůdka

29.2.2024 • 4 min čtení

Jaro klepe na dveře a my se pomalu musíme rozloučit se zimní sezónou. Běžky, lyže či snowboard brzy vyměníme za kolo nebo inline brusle. To ale také znamená, že se o zimní vybavení musíme adekvátně postarat, abychom ho mohli příští rok opět bez problémů využívat. Jak uložit lyže či snowboard k letnímu spánku?

Před začátkem příští lyžařské sezóny se toho může stát hodně. Zatímco vy se koupete, opalujete nebo prožíváte letní lásku, vaše zimní vybavení stojí někde v koutě a dost možná rezne. Přitom stačí udělat několik základních opatření a lyže za pár měsíců opět vytáhnete v super formě.

Vyčistit a hlavně vysušit

Sjezdovky už na jaře nebývají v nejlepším stavu a na zimní vybavení se vám tak snadno může dostat bahno či jiné nečistoty. Před uskladněním vybavení proto nejprve věnujte pozornost očištění skluznic, hran, ale také vázání a vrchní části lyží. Měl by vám k tomu dostatečně posloužit obyčejný hadřík a vlažná voda.

Poté nechte lyže či snowboard důkladně vyschnout. Jakákoliv vlhkost zvyšuje riziko zreznutí. Ke korozi jsou náchylné zejména hrany. Pokud lyže uskladníte s vlhkými hranami, zaděláváte si na nepříjemné překvapení.

Skluznici ochráníte voskem

Přestože teď nějaký čas lyžovat nebudete, měli byste na skluznici nanést poměrně silnou vrstvu vosku. Ten totiž slouží rovněž jako ochrana. Vosk lyže zakonzervuje a zabrání vysychání povrchu skluznice, které by vedlo ke ztrátě pružnosti. Navíc se na skluznici díky navoskování nebudou tolik chytat nečistoty a prach.

Zatímco při běžné péči o skluznici v průběhu sezóny byste vosk stáhli škrabkou a kartáčem, nyní ho na lyžích nechejte. Přebytečný vosk odstraníte až na začátku následující sezóny. Voskem ideálně zakonzervujte i hrany. Případně vsaďte na speciální oleje proti oxidaci a vzniku rzi.

Dobrý posezónní servis vám ušetří starosti příští zimu

Údržbu můžete vzít kompletně a před zakonzervováním ještě nabrousit hrany a opravit rýhy na skluznici. Výhoda spočívá v tom, že příští rok jen stáhnete vosk, skluznici vyleštíte a můžete vyrazit na svah. Vyhnete se tak stresu spojenému se servisováním na poslední chvíli.

Pokud péči o lyže svěřujete odbornému servisu, platí to dvojnásob. Na začátku lyžařské sezóny mají tyto provozy obvykle nabito a sehnat volný termín není jednoduché. Takhle máte lyže rovnou připravené.

Postup u běžeckých lyží nebo snowboardů se nijak zásadně neliší. Stále v rámci posezónního servisu půjde především o vyčištění, vysušení a nanesení vosku na skluznici a hrany. U běžek samozřejmě počítejte s tím, že vám čištění zabere trochu více času kvůli nánosu stoupacích vosků.

Co s vázáním? Spíše povolit

Vázání sjezdových lyží můžete po vyčištění ještě ošetřit speciálním konzervačním sprejem. Na dalším postupu se servisáci občas neshodnou. Zpravidla se doporučuje vázání před uskladněním povolit – pružina pak není zbytečně napnutá a prodloužíte její životnost. K povolení vám stačí vázání zapnout a plochým šroubovákem otočit šroubkem na obou dílech vázání.

Někdo však povolení nedoporučuje z bezpečnostních důvodů. V praxi totiž hrozí, že do další zimy zapomenete, co jste s vázáním udělali. Lyže jednoduše popadnete a vyrazíte na sjezdovku. S neseřízeným vázáním podobná situace nemusí skončit dobře. Nicméně vázání byste si na začátku nové sezóny stejně měli seřídit podle aktuálních parametrů. Pokud tak běžně činíte, nenastane v případě povolení žádný problém.

Pozor na vlhké prostředí

Ve chvíli, kdy máte zimní vybavení ošetřené, zbývá už jen najít vhodné místo pro uskladnění. Ideální je suché a tmavé místo s konstantní teplotou. Nevhodné jsou zejména vlhké prostory a místa, kam dopadají přímé sluneční paprsky.

Lyže k sobě nepřipínejte, nechte je v ochranném vaku volně vedle sebe. Poté je uskladněte ve svislé poloze, klidně postavené na patkách a opřené o zeď. Vodorovná poloha by mohla vést k nežádoucímu průhybu lyží v důsledku působení tíhy vázání.

Se sportovní obuví budete mít daleko méně práce. Boty hlavně očistěte, vysušte a uschovejte do vaku. U lyžařské obuvi nezapomeňte zapnout přezky – jen zlehka na první zoubek, více je neutahujte. Jde pouze o to, aby si skelet udržel svůj tvar. Teď máte konečně vše hotovo. Můžete si v klidu užívat jiná roční období s vědomím, že v zimě najdete své vybavení v dobré kondici.

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování