Jak pečovat o skluznici lyží a snowboardu

Redakce Sportisimo

30.1.2024 • 3 min čtení

Rádi si vychutnáváte sjíždění svahu na lyžích nebo na snowboardu v krásném počasí na vrcholu lyžařské sezony. Abyste si tyto chvíle užili naplno, musíte o své zimní vybavení adekvátně pečovat. Klíčová je především údržba skluznice. Jak by měla vypadat?

Lepil se vám někdy na skluznici sníh? Pak vám nemusíme vysvětlovat, proč je péče o skluznici důležitá. Jestli jste si tyto starosti zatím ušetřili, buďte jedině rádi, protože vám čas na sjezdovce dokážou pořádně otrávit. I když se údržba skluznice může jevit složitě, při troše zručnosti zvládnete základní servis doma.

Pokud se věnujete i běžeckému lyžování, možná vás bude zajímat i pár rad, jak namazat a pečovat o běžky. Článek o tom, jak správně udržovat skluznici najdete tady.  

Ukázat vybavení na servis lyží a snowboadu

Pozornost věnujte nejprve hranám

Aby vám lyže dobře jely, potřebujete navoskovanou skluznici a ostré hrany. Právě hranám se věnujte nejdříve – pokud byste lyže nejprve navoskovali a pak brousili hrany, tak si při broušení zničíte okrajovou vrstvu vosku.

Hrany udržujte hladké a ostré, nesmí na nich být žádné otřepy. K broušení hran poslouží pilník nebo ideálně speciální brousky, na nichž si rovnou nastavíte úhel, ve kterém hrany nabrousíte (typicky 85–90°). U rekreačních lyžařů se hrany standardně brousí na 89°, sportovní jezdci mohou boční hranu nabrousit v úhlu 88°.

Zmíněné hodnoty platí i u snowboardů. Úhel zde ale dále ovlivňuje také typ prkna, například u freeridových modelů se často setkáte s úhlem 90°.

Voskování za tepla je nejúčinnější

Po nabroušení hran přichází na řadu voskování. To by mělo začít očištěním skluznice od starých nánosů vosku. K hrubému očištění stačí škrabka, lepších výsledků ale zpravidla dosáhnete při použití odstraňovačů vosku. Přípravek hadříkem nanesete na skluznici a povrch ve směru od špičky k patě očistíte.

Poté už se konečně můžete vrhnout na samotné voskování. Budete k němu potřebovat skluzný vosk a žehličku. Nejlepší volbu většinou představuje univerzální vosk, který se hodí do běžných podmínek. Pokud se chystáte jezdit například v extrémních mrazech, přizpůsobte tomu i typ vosku.

Na obalu vosku najdete teplotu, na kterou zahřát žehličku. Vosk k žehličce přiložte a nechte ho odkapávat na skluznici. Nakapaný vosk rozžehlete po celé ploše skluznice a nechte ho zaschnout – nejlépe přes noc, aby se vosk dobře vstřebal. Zažehlení opět provádějte od špičky k patě, tedy ve směru jízdy.

K doladění použijte kartáč a korek

Po řádném zaschnutí vosku znovu sáhněte po škrabce a odstraňte přebytečný vosk (rovněž po směru jízdy). S dokonalým začištěním vám pomůže kartáč, kterým vosk rozleštíte. Na finální vyleštění plochy se používá korek. Rýhy a drobné díry na skluznici můžete zacelit také pomocí kofixových tyčinek. Tyto reparační tyčinky zapálíte a nakapete na poškozené místo. Pak jen seškrábnete přebytečnou hmotu, skluznici zarovnáte a máte hotovo.

Voskovat se dá i za studena bez žehličky. Potřebujete k tomu tekutý vosk či pastu, kterou nanesete na skluznici a necháte zatvrdnout. Pak skluznici ještě důkladně přeleštíte kartáčem. Tento způsob voskování byste ale případně měli opakovat téměř každý den.

Jak často voskovat sjezdové lyže a snowboard?

Častému voskování se stejně nevyhnete. V rámci péče o skluznici jde o klíčovou činnost, kterou byste měli provádět několikrát za sezónu. Frekvence se pochopitelně odvíjí od toho, kolik času na svahu strávíte.

Nedostatečně navoskovanou skluznici poznáte především podle zhoršeného skluzu, ale také vizuálně – bývá na pohled suchá, vyšedlá až bílá a mírně vláknitá. Jestli se skluznice navíc třepí a jsou viditelná poničená vlákna, pak jí dopřejte raději voskování za tepla. Dobře připravená skluznice bude lesklá a hladká.

Čím častěji jezdíte na technickém sněhu, tím více se musíte údržbě lyží nebo snowboardu věnovat. Technický sníh dává skluznicím i hranám pořádně zabrat. Proto nezapomeňte jejich stav pravidelně kontrolovat. Vždy je lepší nedostatky včas podchytit než opravovat celou skluznici. Pokud si s údržbou nevíte rady, doporučujeme využít služeb specializovaných servisů.

Ukázat vybavení na servis lyží a snowboadu

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků