Pohyb a kvalitní vybavení. Máme tipy, jak nepromrznout na vleku

Petr Pohůdka

2.2.2023 • 4 min čtení

K lyžování neodmyslitelně patří také jízda na vleku. Před nástupem na něj se ale často nevyhnete nepříjemným frontám. Čím delší pauza mezi lyžováním, tím větší je šance, že vás dostane zima a chlad. Proto je dobré znát pár triků, které vás při čekání udrží v teple.

Vozíte si s sebou v bundě při lyžování placatku s něčím ostřejším? Rozhodně nejde o nejlepší způsob, jak se zahřát. Nejenže se jedná o pocitovou iluzi (alkohol naopak sníží vnitřní teplotu těla), ale navíc ztrácíte ostražitost, zhoršuje se vám vidění a prodlužuje reakční doba.

Zejména v zahraničí pak nejsou výjimkou dechové zkoušky přímo na svahu, které se snaží ⁠„příliš veselé⁠“ jezdce odhalit a vykázat z areálu s tučnou pokutou. Přítomnost alkoholu v krvi může být také důvodem pro neuhrazení léčebných výloh ze strany pojišťovny při případném karambolu. Zkrátka a dobře – tudy cesta nevede.

K udržení tepla vede hlavně pohyb

Zaměřte se raději na přirozenější a zdravější metody. Poté, co dorazíte k vleku, potřebujete udržet rozehřáté svaly v teple. S tím vám pomůže především pohyb. Ve frontě jen nestůjte, ale snažte se hýbat. Udělejte pár úklonů, otáčejte trupem a protahujte se. Nezapomínejte ani na spodní část těla – přešlapujte na místě, kmitejte nohama dopředu a dozadu, donuťte se do několika dřepů.

Ano, ve frontě plné lidí vás bude trochu limitovat místo. Někdo si zase ze začátku může před ostatními při podobných cvicích připadat trapně. Ale nikdo po vás nechce spartakiádní představení. Zkrátka si jen uvědomte, že pohyb znamená teplo, a podle toho se při čekání na vlek chovejte.

Přímo na vleku se už většinou příliš hýbat nemůžete. I drobné pohyby a lehké promasírování končetin ale zajistí lepší prokrvení těla a celkový tepelný komfort. Cvičení pochopitelně přizpůsobte typu vleku a eventuálním rizikům.

Jak na zkřehlé prsty

Samostatnou kapitolu představují zkřehlé prsty, a to jak ty na rukou, tak na nohou. Periferie těla jsou na prochladnutí nejvíce náchylné a udržet je v teple bývá nejnáročnější. Ve chvíli, kdy vám prsty promrznou, už toho moc nevyřešíte. Podstatné je, abyste se do této fáze vůbec nedostali nebo aby nastala co nejpozději.

V případě rukou tvoří základ kvalitní rukavice. Za deště či sněžení rozhodně není od věci mít v záloze připravený ještě jeden náhradní pár. Při tepelné ochraně nohou jsou zase klíčové lyžařské podkolenky. U klasických ponožek si opět neváhejte připravit jeden pár na výměnu – spolu s rukavicemi zkuste ponožky umístit někam do tepla (nebo alespoň do auta, na které praží slunce).

Nepodceňujte ani správnou velikost lyžařských bot. Příliš volného místa zafunguje jako pozvánka pro chlad. Nehledě na to, že se vám v podobné obuvi budou špatně ovládat lyže.

Zajímavou variantou je vyhřívané vybavení. Ať už jde o rukavice, podkolenky nebo lyžáky, dají se najít modely s integrovanou baterií, která napájí ohřev v oblasti rukou i nohou.

Vybavení si připravte v pokojových teplotách

Důležitou roli při udržování rukou a nohou v teple hraje také vstupní teplota vybavení. Pokud se ráno obouváte do lyžáků, které strávily noc v nevyhřívané lyžárně, bota rovnou začne odebírat teplo z vašich nohou. V botách s počáteční pokojovou teplotou případné prochladnutí chodidel minimálně oddálíte. Totéž platí pro další lyžařské doplňky a oblečení.

Jak jsme zmínili, s promrzlými prsty už nic moc neuděláte. Můžete se je samozřejmě stejně jako celé tělo snažit zahřát pohybem. Vyzkoušejte třeba pumpování paží, které by vám do prstů mělo dostat více krve. Jak na to zjistíte v následujícím videu.

Pro jízdu na vleku si klidně trochu povolte přezky na lyžařské obuvi – s prsty na nohou pak můžete více hýbat a zlepší se prokrvení chodidla. V dohledné době se ale stejně nejspíš nevyhnete vynucené pauze v teple nebo výměně ponožek, respektive rukavic.

Kvalitní vybavení ⁠⁠se nedá ⁠„⁠okecat⁠“

Pokud očekáváte nějaká další kouzla, která vás v mezičase na vleku udrží v teple, tak vás zklameme. Žádná neexistují, tedy kromě zmiňovaných „kouzelných“ vyhřívaných věcí. Základ tvoří kvalitní lyžařské vybavení a vaše schopnost zůstat před výjezdem nahoru v pohybu. Tyto hlavní aspekty se nedají nijak ⁠okecat⁠.

Zároveň nepodceňujte prevenci. Když cítíte, že se o vás pokouší chlad, dopřejte si krátkou pauzu v teple. I několikaminutová zastávka ve vnitřních prostorách vám může v boji se zimou výrazně pomoci.

Ukázat vybavení na lyže

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování