Běh hrou. Trénujte běhání s dětmi

Martin Levý

8.4.2024 • 1 min čtení ▸ 2 min videa

Instagram, Tiktok a bůh ví co ještě. Bojovat s těmito fenomény současnosti a přivést děti k dobrým pohybovým návykům, není nic jednoduchého. Jak na to? Zkuste je dobře motivovat a netlačit moc na pilu. Pravidelné sportování rodiče dává dítěti super příklad, jak se dá trávit volný čas.  

Ideální je začít sportovat s dítětem odmalička. Pokud jste běžečtí nadšenci, zvažte koupi sportovního kočárku, se kterým můžete brázdit ulice a parky.

Udržet dobrou techniku sice bude složitější a samotný běh náročnější, podpoří to ale vaši vytrvalost. Jakmile dítě povyroste, zkuste jej brát na výběhy třeba s kolem nebo koloběžkou.  

Jakmile spolu začnete opravdu běhat, důležitá je motivace dítěte. Můžete si dávat závody, kdo doběhne dřív ke stromu a podobně. No a vymyslet se dá samozřejmě i nějaká odměna. Pamatujte ale, že není dobré dítě dlouho trápit. Když řekne, že má dost, zkuste ještě kousek popoběhnout a pak přejít do chůze.  

Motivovat děti můžeme pravidelností a určením cílů. Využít můžete třeba běžecké aplikace, kde se dá soutěžit s kamarády nebo členy rodiny. No a po nějaké době, když vás třeba vaše dítě začne předbíhat, je čas jej poslat mezi vrstevníky. Třeba do nějakého atletického klubu. Tak vzhůru na věc a přejeme stovky společných kilometrů! 

Vybavit se na běh

Líbil se článek?

Martin Levý

Hlavní trenér v Runczech běžeckém centru Running Mall, sportovec a učitel tělocviku