Ve znamení fotbalu. Hraje se 25. ročník McDonald’s Cupu

Tereza Houšková

25.4.2024 • 4 min čtení ▸ 12 min videa

Už v lednu odstartoval fotbalový turnaj, který vede malé děti k pohybu. Prioritou není vyhrát, ale užít si radost z odehraného zápasu, ať už dopadl jakkoliv. V plném proudu jsou okresní kola, tak přijďte fandit. 

Už jste někdy slyšeli o McDonald’s Cupu? Nebo se ho dokonce vaše děti účastní? Fotbalový turnaj není u nás žádnou novinkou, právě naopak.  

Tento rok slaví už neuvěřitelné čtvrt století, kdy si děti ze základních škol mohou mezi sebou poměřit úroveň svých fotbalových triků, fyzičku a kolektivní sehranost. Jsme vděční, že můžeme jako hrdí partneři podporovat malé talenty na jejich sportovní cestě. 

Hlavní myšlenkou celého turnaje je vést děti k radosti z pohybu. Nesejde ani tak na tom, jestli se umístí na prvním nebo posledním místě, benefity můžeme hledat i někde úplně jinde.  

Vyskočit ze všední rutiny není na škodu, děti si odfrknou od učení a nasají týmovou atmosféru, kopou za jeden tým a snaží se podat co nejlepší výkony. Najednou se ocitnou mimo školní lavice, obklopení svojí fotbalovou bandou a míří ke stejnému cíli. 

Vzpomeňte si sami, jak krásné bylo, když jste se vydali se svou třídou do kina, na exkurzi, do divadla, parku nebo na sportovní aktivitu. To byla paráda.  

Vybavit se na fotbal

V hlavní roli základní školy 

McDonald’s Cup je určený pro první stupeň základních škol, tedy pro všechny prvňáčky až vyspělejší páťáky. Soutěží se ve třech kategoriích: 

  • Kategorie A – děti od 1. do 3. třídy 
  • Kategorie B – děti od 4. do 5. třídy 
  • Kategorie M – děti od 1. do 5. třídy.

Kategorie A i B jsou asi jasné, ale proč se soutěží v kategorii M? Jelikož ne všechny školy mají takovou kapacitu, aby sestavily plnohodnotný tým do kategorie A nebo B, založila se pro ně minulý rok speciální skupina. Je to především pro malotřídky na menších městech, které se předtím nemohly zapojit.  

A to byste koukali, jaký slaví úspěch! Turnaje se v této skupině zúčastní dokonce o 40 škol více než loni. Takže budeme společně moct pozorovat nabité zápasy 242 týmů. 

Průběh turnaje 

Prvním krokem je přihlášení týmu do soutěže, bez toho to samozřejmě nejde. Mančaft, který se bude hrdě bít za svoji školu, tvoří šikovné fotbalistky a fotbalisti. 

Po bojích v třídních a školních kolech se jde na to! Pokračuje se základní částí okresního kola, ze kterého se pak postupuje do okresní finálové části. Zde si výherci užijí nabíjející chvilky slávy, které je budou doprovázet do navazující fáze – krajského finále v druhé polovině května.  

Tady už jde o všechno. Soupeří se o postup do konečného celorepublikového finále neboli „Svátku fotbalu“, kde se budou moct děti setkat i s hrdým ambasadorem Vladimírem Šmicerem. 

Finále se zúčastní 24 nejlepších týmu, které urazily nelehkou cestu až na samotný vrchol. Vše se odehraje 3.–4. června na novém stadionu v Hradci Králové v Malšovicích. V průběhu celé sportovní akce, která trvá od ledna do června, se nezapomeňte na své malé špunty přijít s celou rodinou podívat a podpořit je v jejich výkonu!  

Průběh turnaje s výsledky můžete sledovat na oficiálních stránkách McDonald’s Cupu. Zatím se dohrává okresní finále.

A jestli už máte naplánovaný výlet na poslední rozstřel v Hradci Králové, tak děláte dobře. K vidění bude spousta dechberoucích výkonů, které vás posadí na židli. Přihlášených bylo na začátku 3460 týmů z 2084 škol, takže si můžete být jistí, že do finále se dostanou už opravdová esa. 

Ambasadoři, kteří mají fotbal v malíku  

McDonald’s Cup spolupracuje se známými patrony z fotbalové branže. Přední ambasadorkou je Klára Cahynová, která začínala v Uherském Hradišti, vzala to přes Slavii do německé Postupimi, až do španělského klubu Sevilla, kde hrdě nosí kapitánskou pásku. Při pohledu na její kariéru se může zdát, že se narodila s míčem u nohy. No, něco na tom asi bude, protože už jako náctiletou ji koupila Slávie. 

Další výraznou a známou osobností je Václav Černý. Václav má za sebou takový klukovský sen, po kterém touží každý malý fotbalista. V 11 letech ho na McDonald’s Cupu vyhlásili jako nejlepšího střelce a hráče celého turnaje. V ten moment překročil startovní čáru a vydal se na cestu talentovaného fotbalisty. V současné době patří mezi nejdůležitější hráče české reprezentace.  

Ambasadorský trojúhelník uzavírá Vladimír Šmicer, bývalý profi fotbalista. Svou profesionální dráhu sportovce už pověsil na hřebík, to ale neznamená, že je pro něj s fotbalem utrum. I nadále je ponořený do říše míčů, kopaček a golmanů a pozoruje mladé talenty při jejich cestě za snem.  

Podpořte s námi vaše malé fotbalisty a fotbalistky, pořádně je vybavte a nezapomeňte jim z plných plic fandit. Protože vzájemná podpora je nejdůležitější.

Vybavit se na fotbal

Líbil se článek?

Tereza Houšková

Mladá síla marketingového týmu Sportisima, bývalá pozemkářka a pořádná sporťačka, milovnice ručních prací